EconomieȘtirile 60m.RO

Liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene îşi doresc un acord cu privire la planul de relansare economică

Klaus Iohannis, Președintele României, a declarat duminică în cadrul Summit-ului UE că liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene îşi doresc un acord cu privire la planul de relansare economică post-coronavirus.

„Vestea bună, după părerea mea, este că toată lumea îşi doreşte să ajungem la un acord, dar de acolo până la acordul propriu-zis se pare că mai este mult de negociat, sunt teme foarte complicate, ca să se înţeleagă de ce nu s-a ajuns încă la un acord. Nu se discută doar despre cuantum, despre sume, se discută, spre exemplu, foarte aprins despre proporţia între granturi, adică fonduri, practic, nerambursabile şi împrumuturi pentru fiecare ţară şi suma totală. Se discută foarte intens despre condiţiile de acordare a acestor sume, aşa-numitele condiţii de gestionare sau de guvernanţă a fondurilor, unde, sigur, unii doresc o abordare mai lejeră, mai bazată pe abordări naţionale, alţii îşi doresc un control foarte strict din partea Consiliului sau din partea Comisiei, deci problemele sunt complicate”, a declarat Președintele, fiind citat de agerpres.ro.

În acest sfârșit de săptămână s-au reunit la Bruxelles liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene la Summit-ul UE pentru a discuta pe tema planului de relansare economică post-coronavirus.

„Foarte multe state solicită o legătură strânsă cu verificarea statului de drept, aceasta reprezentând o temă care a dus la multe discuţii”.

„Ca o notă, pentru România, statul de drept nu este o problemă şi nu ne opunem unei legături, fiindcă, din fericire, tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut şi prin schimbările politice care s-au făcut. Deci, iată, la acest capitol stăm bine”, a declarat Iohannis.

Pentru România temele sunt fonduri mai multe pe coeziune şi agricultură, precum şi pentru revigorare economică.

„Deocamdată se negociază şi astăzi în formate mai mici, urmând ca peste puţin timp să începem un nou plen, să verificăm în ce măsură putem să facem progrese şi în ce măsură poziţiile statelor membre şi ale grupurilor se pot apropia şi, în final, armoniza. Pentru România, pentru mine, pentru echipa cu care am venit aici, în continuare temele prioritare sunt aceleaşi. Avem absolută nevoie de fonduri consistente, substanţiale, avem nevoie de bani pe coeziune, pentru multele proiecte de autostrăzi, căi ferate, spitale, şcoli şi aşa mai departe, avem nevoie de fondurile pentru agricultură, fără ele este aproape imposibil de imaginat cum ar arăta agricultura în România, dar, evident, avem nevoie de fonduri substanţiale pentru revigorare economică. Şi, în afară de asta, pentru mine şi pentru noi, în general, o flexibilitate rezonabilă între fonduri şi felul în care se gestionează fondurile este vitală”, a adăugat președintele.

Back to top button