La sărbătoarea Zilei eliberării oraşului Sfântu Gheorghe, Tricolorul românesc nu a fost arborat pe turla Primăriei

Distribuie acest articol!

Ziua eliberării oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţia fascisto-hortystă a fost sărbătorită, miercuri, printr-o ceremonie militară şi religioasă desfăşurată în faţa sediului primăriei, pe turla căreia, pe 8 septembrie 1944, caporalul Gheorghe Arambașa a înălţat tricolorul românesc, drept simbol al libertăţii.

 După trecerea în revistă a gărzii de onoare, însoțit de comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe, lt. Col. Dorin Neagu, și salutul drapelelor de luptă, subprefectul județului Covasna, Dulányi-Balogh Szilárd a scos în evindență, prin alocuțiunea rostită cu acest prilej, importanța zilei de 8 septembrie pentru toți locuitorii județului Covasna, transmite Mesagerul de Covasna.

 „Aniversăm astăzi o zi cu o semnificație deosebită. În urmă cu 77 de ani, pe 8 septembrie 1944, Sfântu Gheorghe avea să devină primul oraș din Transilvania recucerit de armata română.

Armata română nu a renunțat la dezideratul de a recupera Ardealul de Nord, pierdut în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, iar prin curajul dovedit în două luni au recucerit 872 de localități, printre care 8 orașe, primul dintre acestea fiind Sfântu Gheorghe. Important de menționat este faptul că Armata română încă din 23 august a întors armele împotriva Germaniei naziste, iar Convenția de Armistițiu cu Aliații a fost semnată abia la 14 septembrie.

În aceste lupte purtate, Armata Română nu a fost singură, a fost permanent sprijinită de românii locului, care vedeau în vitejii ostași nădejdea sigură a eliberării lor de sub ocupație și a câștigării libertății naționale. Din rândul acelor viteji, de la început de septembrie 1944, au făcut parte generalul Grigore Bălan, locotenentul Paius David, caporalul Gheorghe Arambașa și numeroși alți eroi, ale căror nume nu sunt cunoscute, care și-au dat viața pentru reîntregirea Țării.

Astăzi, aici, cinstim memoria, curajul, eroismul, loialitatea și dragostea față de Țară. Această zi se înscrie ca unul dintre cele mai importante momente din istoria României și a orașului nostru, întrucât la 8 septembrie 1944, eliberarea orașului Sfântu Gheorghe, primul așezământ din Ardealului de Nord salvat de sub ocupație, a reprezentat debutul acțiunilor care au condus la sfârșitul celui de-al Doilea război Mondial. Mai mult decât atât, redobândirea libertății este un moment de bucurie, dar și de speranța faptului că, evenimentele desfășurate între anii 1940-1944 nu se vor mai repeta, în viitor.

Generalul Grigore Bălan, Locotenentul Păiuș David sau caporalul-erou Arambaşa, cel ce arbora drapelul național pe turla primăriei în urmă cu 77 de ani, sunt numai câțiva dintre cei care, alături de mulți alți eroi necunoscuți, au conștientizat că idealul de libertate reprezintă valoarea care stă la baza dezvoltării armonioase a generațiilor viitoare.

Așadar, data de 8 septembrie rămâne o zi pe care trebuie să o purtăm în conștiința noastră cu demnitate.

Filosoful George Santayana spunea: „Cei care nu pot învăța din istorie sunt condamnați să o repete ”. Astfel, este de datoria noastră să cinstim memoria eroilor căzuți la datorie, și să învățăm din istorie, pentru a nu repeta greșelile din trecut. Dacă ne cunoaștem istoria vom înțelege mai bine prezentul, dar tot de datoria noastră este să privim spre viitor, și să facem tot ce ne stă în putință ca de acum încolo să nu mai fie nevoie ca nici măcar o singură persoană să își piardă viața pentru întregirea țării, ci să ne luptam pentru o Românie cu o paradigmă schimbată, inovatoare, renovatoare, în care toți cetățenii ei să se simtă acasă. Nu trebuie să uităm o clipă sacrificiul lor și nu trebuie să încetăm vreodată a le cinsti memoria, cu orice prilej și în orice împrejurări.”- a spus subprefectul județului Covasna,  Dulányi-Balogh Szilárd.

În discursul său, comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe, lt. col. Dorin Neagu, a declarat că 8 septembrie reprezintă o zi importantă pentru Armata Română, marcând una dintre „cele mai frumoase victorii” ale acesteia.

„Sărbătorim un eveniment deosebit de important pentru comunitatea noastră, pentru Armata României şi, nu în ultimul rând, pentru întreaga naţiune. În două luni, Armata Română, prin acte eroice, de vitejie şi prin sacrificii foarte mari a reuşit eliberarea Ardealului de Nord şi recuperarea teritoriului naţional. Sărbătorim 77 de ani de când eroul Arambaşa a reuşit să pună drapelul tricolor pe turla Primăriei din Sfântu Gheorghe, dar şi 77 de ani de când mulţi eroi, cu şi fără nume, s-au stins în luptele crâncene care s-au dat pe aceste meleaguri”, a spus lt.col.Dorin Neagu.

De ce nu a fost arborat Tricolorul pe turla primăriei?

Nu mică a fost mirarea și indignarea  celor prezenți la sărbătoarea „ Zilei eliberării oraşului Sfântu Gheorghe” când au constatat că tricolorul românesc nu era arborat pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe, deși reprezentanții Garnizoanei Sfântu Gheorghe solicitaseră, în scris, acest lucru.

Contactat telefonic, viceprimarul Thot- Birtan Csaba a declarat că „nu a fost rea voință” ci pur și simplu respectiva solicitare nu a ajuns pe masa lui.

„Să știți că sunt singur, domul primar și domnișoara viceprimar sunt în concediu, și n-am primit cererea depusă la Primărie. A fost depusă cu altceva și nu a fost transmisă către mine. Acolo a rămas, la secretariat,  pentru că doamna secretară a fost în concediu. Dacă cineva îmi atrăgea atenția, atunci luam măsuri pentru ca să se arboreze steagul deoarece nu vrem să schimbăm ceea ce a fost în fiecare an, în această zi de 8 septembrie. Îmi pare foarte rău că așa s-a întâmplat, nu a fost nicio  rea voință. Ne cerem scuze.”

Conform  celor comunicate de către Garnizoana Sf. Gheorghe,  la solicitaterea adresată primarului municipiului Sf. Gheorghe  pentru avizarea  acestei activități, conform legii, era  adresată și rugămintea de a se arbora drapelul pe  turla primăriei, ca în toți anii precedenți.   Solicitarea  a fost discutată în comisia de avizare întrunită la Primăria Sfântu Gheorghe, în data de 1 septembrie a.c., drept urmare, afirmația viceprimarului  „că solicitarea noastră a rămas la secretară nu poate fi veridică, odată ce aceasta a fost aprobată.”

Potrivit Agerpres, Tricolorul pus pe Primăria Sfântu Gheorghe de Gheorghe Arambaşa, care şi-a pierdut viaţa în timpul luptelor, a fost înlăturat în timpul Regiunii Autonome Maghiare şi repus pe turlă în anul 1994, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la eliberarea oraşului.

Steagul a fluturat în acest loc până în anul 2014, când a fost înlăturat de conducerea Primăriei odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii.

Ulterior, drapelul a fost arborat pe turlă doar o dată pe an, respectiv în ziua de 8 septembrie, cu prilejul manifestărilor oficiale, fiind înlăturat a doua zi, spre nemulţumirea veteranilor de război şi a liderilor societăţii civile româneşti din judeţ, care ar fi vrut ca acesta să rămână definitiv în acel loc, în memoria celor care s-au jertfit pentru eliberarea oraşului.

Conducerea Primăriei a precizat că legea reglementează foarte clar modul în care trebuie arborate drapelele pe instituţiile publice, şi anume la intrare, nu în altă parte, invocând, totodată, „motive tehnice”, respectiv un ornament din cauza căruia steagul nu poate fi arborat definitiv.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: