Politică

Klaus Iohannis: România va continua să sprijine Ucraina, atât timp cât va fi necesar 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la centrul de Instruire Întrunită „Getica”, unde l-a primit pe prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Betel, că România reprezintă astăzi un centru important al posturii întărite de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, regiune de interes strategic pentru securitatea spaţiului euroatlantic iar Grupul de Luptă NATO de la Cincu, care reuneşte militari din Franţa, Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg, constituie nucleul acestei construcţii aliate. Şeful statului a subliniat că România va continua să sprijine Ucraina, atât timp cât va fi necesar iar găzduirea hub-ului pentru instruirea piloţilor de avioane F-16, inclusiv ucraineni, reprezintă un exemplu clar al acestui angajament.

”Este o plăcere deosebită să îl avem ca invitat aici, la Cincu, pe domnul Xavier Bettel, Prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului. Vizita domnului Prim-ministru şi prezenţa militarilor luxemburghezi în România dovedesc puterea Alianţei Nord-Atlantice şi prietenia româno-luxemburgheză. Prin efortul comun al militarilor noştri, români şi luxemburghezi, împreună cu ceilalţi aliaţi, sporim capacitatea de răspuns a NATO la ameninţările actuale de securitate”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, după primirea Prim-ministrului Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Betel .

Şeful statului a arătat că ”România reprezintă astăzi un centru important al posturii întărite de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, regiune de interes strategic pentru securitatea spaţiului euroatlantic”.

”Grupul de Luptă NATO de la Cincu, care reuneşte militari din Franţa, Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg, constituie nucleul acestei construcţii aliate. Mulţumesc militarilor din Statele Unite, Franţa, Belgia, Polonia, Portugalia, Spania, Macedonia de Nord, Luxemburg şi Marea Britanie pentru prezenţa şi activitatea în cadrul diferitelor structuri NATO din ţara noastră. Împreună cu Aliaţii, vom întări pe mai departe structurile NATO de pe teritoriul României, în special acest Grup de Luptă”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a afirmat că ”România va continua să sprijine Ucraina, atât timp cât va fi necesar”.

”Găzduirea hub-ului pentru instruirea piloţilor de avioane F-16, inclusiv ucraineni, reprezintă un exemplu clar al acestui angajament”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a mai transmis militarilor aliaţi că ”profesionalismul, devotamentul şi tăria de caracter care îi definesc fac ca NATO să fie cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie”

. ”Dumneavoastră ştiţi mai bine decât oricine că împreună suntem mai puternici! Prin activitatea pe care o desfăşuraţi, alături de militarii români, sunt convins că veţi creşte nivelul de interoperabilitate şi, astfel, eficienţa acţiunii noastre comune. Vă doresc succes în misiunile pe care le veţi desfăşura în România! Domnule Prim-ministru Bettel, dragă Xavier, vă mulţumesc încă o dată!”, a mai spus preşedintele în discurs.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button