Internațional

Joe Biden: SUA riscă să intre în incapacitate de plată dacă nu se iau măsuri urgente

Preşedintele Joe Biden i-a convocat la Casa Albă pe mai mulţi lideri ai Congresului SUA pentru a le cere acţiuni urgente şi necondiţionate pentru evitarea intrării Statelor Unite în incapacitate de plată, afirmă surse citate de agenţia Reuters.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat în mod repetat că Statele Unite riscă să intre în incapacitate de plată în cazul în care Congresul nu aprobă creşterea plafonului datoriei suverane. Intrarea în incapacitate de plăţi „s-ar putea produce pe 1 iunie”, a avertizat luni Janet Yellen.

În contextul crizei, preşedintele Biden l-a sunat luni pe Kevin McCarthy, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, în timp ce acesta se afla în vizită în Israel. Biden l-a invitat pe McCarty, unul dintre liderii Partidului Republican, să vină la o reuniune convocată la Casa Albă pe 9 mai. Au fost invitaţi la reuniune şi Hakeem Jeffries, liderul grupului democrat din Camera Reprezentanţilor, precum şi Chuck Schumer, liderul grupului democrat din Senat, şi Mitch McConnell, liderul grupului republican din Senat.

Preşedintele Biden „va sublinia că acţiunile de evitare a intrării în incapacitate de plată trebuie adoptate imediat de către Congres, fără condiţii”, a afirmat un oficial de la Casa Albă, sub protecţia anonimatului. Preşedintele SUA nu este de acord cu nicio condiţie formulată de liderii republicani din Congres. Va accepta eventuale reduceri de cheltuieli bugetare federale abia după evitarea actualei situaţii de criză.

Solicitările republicanilor

Kevin McCarthy, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, a propus, la jumătatea lunii aprilie, o suplimentare cu 1.500 de miliarde de dolari a pragului datoriei suverane, dar a condiţionat planul de reducerea cheltuielilor bugetare, conform site-ului Axios.com.

Kevin McCarthy a anunţat că va continua negocierile cu Administraţia Biden pe baza unui plan de creştere a pragului datoriei suverane cu 1.500 de miliarde de dolari, dar a cerut limitarea cheltuielilor bugetare discreţionare la nivelul anului fiscal 2022, plafonarea la 1% a majorării deficitului bugetar, reactivarea fondurilor necheltuite în pandemie şi respingerea legii finanţărilor destinate Serviciului Veniturilor Interne (IRS). De asemenea, McCarthy ar vrea suspendarea facilităţilor aprobate de preşedintele Biden privind creditele pentru învăţământul superior public şi anularea creditelor fiscale acordate prin Legea reducerii inflaţiei.

Statele Unite au atins din ianuarie plafonul de îndatorare suverană fixat la 31.400 de miliarde de dolari, dar Departamentul Trezoreriei a continuat efectuarea plăţilor prin acţiuni excepţionale de gestionare a resurselor existente şi a cheltuieilor.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button