Politică

Iohannis vrea salarii mai mici pentru români. UE cere salariu minim european

Președinția Consiliului UE și negociatori ai Parlamentului European au ajuns marți noapte la un acord politic pentru stabilirea unui cadru european al salariului minim prin care să fie asigurate salarii minime statutare adecvate.

Guvernele din UE vor decide cu majoritate calitativă pe 16 iunie în privința acordului. Comisia de muncă a Parlamentului European ar urma să voteze în iunie iar Directiva să fie adoptată în plenara din septembrie.

Statele membre au doi ani să transpună directiva în legislațiile naționale.

Klaus Iohannis: „Dorința noastră este ceea ce se numește convergență europeană”

Întrebat în cadrul unei conferințe de presă referitor la acordul politic pe Directiva salariului minim, președintele Klaus Iohannis a declarat, marți:

„Venitul minim trebuie să asigure un trai decent minimal, însă trebuie să ținem cont și de diferențele de dezvoltare dintre țări. Una este venitul minim care asigură un trai decent într-o țară cu un nivel foarte înalt iar altul este într-o țară ca a noastră care dorește să ajungă la acel nivel înalt. Nu putem să avem aceeași sumă dacă dorim să avem același efect, dar dorința noastră declarată este ceea ce se numește convergență europeană, adică să ajungem și noi la nivelul la care sunt statele pe care noi le considerăm dezvoltate sau foarte dezvoltate. Pentru asta este nevoie iarăși de un guvern hotărât, cu o majoritate solidă în Parlament, care vine cu investiții, cu abordări pe termen mai lung, care vine cu un PNRR bine pus la punct. Aceste lucruri vor duce în final, cu toate că acum suntem într-o situație economică destul de dificilă, la dezvoltarea nivelului general”, a declarat Klaus Iohannis.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button