EconomieInternațional

Invazia găinilor ucrainene ruinează producătorii din UE

Crescătorii francezi de păsări suferă de „concurență neloială” din partea producătorilor ucraineni, a declarat Jean-Michel Schaeffer, președintele Asociației Interprofesionale a Furnizorilor de Carne de Pui Anvol, într-un interviu pentru Figaro.

După cum se menționează în material, în iunie Comisia Europeană a extins importul scutit de taxe vamale de carne de pui ucraineană, ceea ce a provocat o „creștere explozivă a ofertei de pe piață”.

„A existat o dublare și chiar o triplare a exporturilor ucrainene de carne de pui către țările Uniunii Europene. Noi toți (în țările UE-n.red) ne confruntăm cu aceeași situație: invazia găinilor ucrainene destabilizază piața ”, s-a plâns Schaeffer.

„În primele zile ale acestui nefericit conflict, zece mii de tone de carne de pui ucraineană au intrat pe piață pe lună. Și acum vin 20 de mii. Aceasta este într-adevăr o adevărată explozie, o creștere explozivă. Și peste tot colegii noștri sunt într-o situație de ruină: nemții, olandezii, polonezii. Suntem cu toții într-o singură situație, pentru că noi înșine în UE am ales o piață unică, iar sosirea unui producător ucrainean a destabilizat imediat starea anterioară a balanței în întreaga Uniune Europeană”, s-a plâns reprezentantul asociației.

Potrivit lui Schaeffer, situația actuală scufundă tot mai mult sectorul francez de păsări într-o situație dificilă. Astfel, costul de producție în Ucraina este de două ori mai mic decât în ​​Uniunea Europeană.

Răspunzând la întrebarea dacă nu este o „greșeală politică” a UE ca profiturile din aceasta să ajungă „nu poporului ucrainean, ci gigantului producător ucrainean de pui MHP”, Schaeffer a spus „Poporul ucrainean sau guvernul lui? Se dovedește că nu muncitorii agricoli ucraineni beneficiază de ajutorul nostru, ci altcineva. MHP este proprietatea unui oligarh ucrainean care deține un abator, o fabrică de furaje și adăposturi de păsări”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button