Internațional

Croația atacă dur Ungaria: Revizionismul maghiar distruge pacea în Europa

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a spus într-un interviu la radio că părți din coasta Mării Adriatice au fost rupte din Ungaria și că „cei care au o mare și porturi sunt capabili să aducă petrol pe petroliere”, afirmații care au fost criticate aspru de oficialii Croației, relatează Bloomberg.

„Condamnăm orice aspirație teritorială asupra altor țări suverane”, a declarat marți Ministerul de Externe al Croației. De asemenea, Guvernul Croației l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Zagreb din pricina afirmațiilor lui  Orbán.

Orban și-a enervat vecinii și în trecut, cu afirmații referitoare la istoria teritorială a țării, inclusiv atunci când a postat pe Facebook, în 2020, o hartă cu „Ungaria Mare” care includea zone pe care Budapesta le-a pierdut în conformitate cu Tratatul de la Trianon din 1920, în urma prăbușirii imperiului austro-ungar.

Croația, care a stăpânit cea mai mare parte a coastei estice a Mării Adriatice împreună cu Slovenia timp de mai bine de un secol, s-a simțit ofensată de comentariul lui Orbán potrivit căruia „teritoriul a fost luat de la unguri”.

„Cei care au o mare și porturi sunt capabili să aducă petrol pe petroliere. Dacă nu ni l-ar fi luat, am fi avut și noi un port”, a declarat Orbán în interviul acordat radioului de stat ungar.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button