Economie

Crescătorii români stau la coadă la abator să-și taie vacile! Fermierii abia obțin 1,65 lei pe litru de lapte

Fermierul Dimitrie Muscă, proprietar al Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici din judeţul Arad, susţine că în Moldova este un abator la poarta căruia fermierii stau la coadă cu vacile la tăiat, să-și lichideze fermele. Prețul laptelui la raft este de circa 10 lei pe litru, iar crescătorii abia obțin 1,65 lei pe litru.

În plus, ajutoarele pe care le primesc de la stat sunt mici sau inexistente, iar seceta le-a pus capac necazurilor, distrugînd pășunile. Crescătorii nu mai au din ce să-și întrețină animalele.

„Vindem ferma pentru că avem costuri foarte mari cu furajele şi preţul laptelui este foarte mic. La noi în zonă, la poarta fermei ne dau 1,65 lei/litru, ceea ce nu acoperă nici măcar o treime din costuri. Nu mai merită să creşti vaci, mai ales că subvenţiile sunt mici şi interesul guvernului pentru acest sector este zero. Procesatorii ştiu că nu avem ce face cu laptele, decât să-l aruncăm, astfel că ţin preţul jos”, spune Alexandru M., citat de Antena 3, un mic crescător de vaci din localitatea Sălişte (judeţul Maramureş), care a postat pe OLX un anunţ de vânzare a fermei cu 11 vaci din rasa Bălţată Românească, pentru 50.000 de lei.

Micul creescător de vaci spune că în 2013 vindea un litru de la poarta fermei cu 1,5 lei, iar acum este 1,65 lei, iar atunci un litru de motorină era mai puţin de 4 lei şi acum preţul este cel puţin dublu. 

„Dacă nu găsesc o persoană interesată să cumpere ferma, abatorul o să fie următorul pe listă, dar chiar şi acolo trebuie să stai la rând, pentru că sunt foarte mulţi fermieri care lichidează ferma. Acum, se fac programări pentru tăierea animalelor peste trei săptămâni, cel mai devreme. Interesul statului este să pună la pământ acest sector”, menţionează Alexandru M., fermierul din Maramureş.

Dimitrie Muscă, proprietar al Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici din judeţul Arad, care are circa 3.000 de vaci de carne şi de lapte, spune că preţul laptelui la producător ajunge la maximum 2,5 lei, dar din afară, în special din Ungaria şi Polonia vine lapte cu 2,8-3 lei/litru, „însă multinaţionalele îi amăgesc pe producătorii români şi fermierii vor vinde vacile sau le abatorizează. Cum a fost sectorul creşterii porcului pus la pă­mânt, aşa va fi şi cel al creşterii bovinelor”. Dimitrie Muscă susţine că în Moldova este un abator la poarta căruia fermierii stau la coadă cu vacile la tăiat, pentru că şi dacă fac rost de bani, este mai greu să facă rost de materii prime pentru furaje.

„Din cauza secetei nu avem materie primă îndestulătoare şi de calitate pentru hrana animalelor. În plus avem creşterea curentului, gazului, costul cu mulsul etc. De exemplu, cheltuielile cu furajele pentru zootehnie sunt cel puţin în creştere cu 50%. Şroturile de soia folosite la furaje sunt 2.400-2.500 de lei/kg”, întăreşte fermierul din Arad, citat de Antena 3.

Diferenţa dintre preţul pe care îl primeşte producătorul şi cel pe care-l plăteşte consumatorul este dată de faptul că produsul trece prin mai multe mâini. Mai exact, laptele poate fi colectat de la poarta fermei în cisternă, care merge apoi la centrul de colectare, apoi este răcit, proces care are nevoie de administrare, lucru pentru care sunt oameni plătiţi, apoi merge spre fabrică, de la fabrica de lapte merge la distribuitor sau direct la retailer, explică Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui.

„Problema este că acum a crescut preţul laptelui şi în Polonia, Ungaria şi Germania, pentru că au gaz mai scump şi din noiembrie o să fie mai greu cu importurile, pentru că de acolo se aducea, nemaigăsindu-se lapte în România. În Polonia preţul la poarta fermei se apropie de 50 eurocenţi, în Ungaria la graniţa cu Austria este 0,72 eurocenţi şi va ajunge în curând la 1 euro şi atunci ce vor face fermierii mari din România? Vor creşte preţul laptelui la 3 lei/litru şi oricât ar vrea cumpărătorul să ţină preţul, nu are cum, că va rămâne cu raftul gol. O să se reducă oferta la raft”, a mai spus Cojocaru, citat de Ziarul Financiar.

În iulie 2022, preţul laptelui de vacă a fost cu 16,2% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. În retail, în funcţie de brand, preţul laptelui ajunge la 10 lei/litru, dar producătorii de lapte crud primesc între 1,65 şi 2,7 lei/litru, astfel că sectorul creşterii vacilor de lapte intră în colaps.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button