Politică

Comisia Europeană pregătește legalizarea unor plante modificate genetic

Bruxelles-ul finalizează o lege care să legalizeze noile tehnologii de editare genetică a culturilor în întreaga Uniune Europeană.

Reglementarea ultra-restrictivă a UE privind organismele modificate genetic (OMG), care este anterioară noilor tehnologii, stabilește obstacole extrem de mari pentru culturile modificate genetic și permite țărilor UE să le interzică chiar și după ce s-a dovedit că sunt sigure, notează Politico.

Noua lege are ca scop reducerea birocrației și facilitarea accesului pe piață pentru plantele cultivate cu ajutorul „noilor tehnici genomice” (NGT), cum ar fi CRISPR-Cas9, care vizează gene specifice fără a introduce neapărat material genetic din afara fondului genetic al cultivatorilor.

Multinaționalele promovează noua reglementare

Normele sunt promovate de multinaționale precum Bayer, Syngenta și Corteva, care împreună controlează cea mai mare parte a sectorului de reproducere a plantelor, precum și de o serie de companii mai mici, oameni de știință și grupuri de agricultori precum Copa-Cogeca.

Aceștia susțin că UE riscă să rămână în urma restului lumii în ceea ce privește utilizarea de noi culturi cu caracteristici speciale care le pot face mai hrănitoare, mai eficiente și mai bine adaptate la schimbările climatice.

Împotriva lor se poziționează deputații ecologiști, grupurile de apărare a mediului, micii fermieri și agricultorii ecologici și peste 400.000 de cetățeni ai UE care au semnat o petiție împotriva dereglementării a ceea ce ei numesc „noile OMG-uri”.

Aceste grupuri spun că normele vor întări și mai mult controlul asupra unei mâini de multinaționale, permițându-le să revendice brevete pentru culturi care ar fi putut fi obținute prin metode convenționale de reproducere, amenințând în același timp producția nemodificată genetic și cea ecologică. De asemenea, ei susțin că, deoarece NGT-urile există doar de puțin peste un deceniu, rămân întrebări cu privire la siguranța lor.

Noile plante cu vor mai fi etichetate ca modificate genetic

Potrivit unui proiect care a făcut obiectul unor scurgeri de informații, țările UE nu vor mai putea interzice cultivarea de plante NGT.

Legea simplifică și mai mult normele pentru un subgrup de culturi NGT care sunt considerate echivalente cu culturile obținute prin tehnici tradiționale de reproducere. Obligația de a eticheta alimentele ca fiind „OMG” nu se va mai aplica acestor plante „similare celor convenționale” și nu vor mai face obiectul evaluării riscurilor de către autoritățile de reglementare în domeniul siguranței alimentare.

Un proiect anterior de lege prevedea o excepție pentru culturile modificate pentru a tolera erbicidele – care ar fi fost supuse în continuare normelor mai stricte privind OMG-urile. Cu toate acestea, un proiect mai nou nu mai face o astfel de distincție.

Comisia Europeană urmează să prezinte miercuri propunerea de lege privind culturile modificate genetic, ca parte a celui mai recent pachet de măsuri din cadrul programului său de mediu și durabilitate Green Deal. Acesta va include o nouă lege privind sănătatea solului, revizuiri ale aspectelor legate de deșeurile alimentare și textile din Directiva-cadru a UE privind deșeurile, precum și legislație privind semințele și alte materiale de reproducere a plantelor și a pădurilor.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button