Magazin

Ce nu trebuie să faci dacă ți s-a administrat vaccinul COVID-19?

Consumul de alcool după administrarea unui vaccin cu coronavirus poate reduce semnificativ răspunsul imun și poate face vaccinul ineficient, potrivit unui om de știință rus de vârf. „Vă recomandăm insistent abținerea de la alcool , timp de trei zile după fiecare injectare,“ Alexander Gintsburg, șeful Centrului Național Gamaleya de Epidemiologie si Microbiologie de la Moscova, care dezvoltă vaccinul Sputnik V , a declarat New Scientist .

Acest avertisment nu se aplică doar vaccinului Sputnik V, ci tuturor vaccinurilor covid-19 și într-adevăr tuturor celorlalte vaccinuri. „Este destul de evident”, a spus el.

Literatura științifică existentă despre alcool și sistemul imunitar arată că excesul de alcool este un imunosupresor, astfel încât persoanele care beau mult sunt mai susceptibile la infecții. „Băutorii grei au multe probleme și funcția imună slabă este una dintre ele”, spune imunologa Eleanor Riley de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie.

În studii, aproximativ 10% dintre oameni nu devin imuni după ce au primit vaccinul Sputnik V, iar cifra este similară pentru alte vaccinuri. Motivele pentru acest lucru sunt necunoscute. Nu s-a investigat dacă alcoolul ar putea fi un factor.

Un studiu realizat în 2012 de cercetători din Suedia a constatat că consumul de alcool scăzut până la moderat a suprimat ușor răspunsul inflamator la un vaccin împotriva pneumoniei bacteriene, dar nu a avut niciun impact asupra răspunsului imun. Cercetătorii au definit acest nivel de consum de alcool ca fiind un aport mediu de mai puțin de 30 de grame pe zi, aproximativ la fel ca și trei vodka.

Gintsburg a spus că consumul a 300 de grame de vodcă – aproximativ 12 măsuri britanice, care conțin în total aproximativ 120 de grame de alcool – suprimă producția de anticorpi. Dar un pahar de șampanie ar fi în regulă, a spus el.

Săptămâna aceasta, Anna Popova, șefa Serviciului Federal Rus de Supraveghere a Protecției Drepturilor Consumatorilor și a Bunăstării Umane (Rospotrebnadzor ), a declanșat o controversă în Rusia,  când i-a sfătuit pe ruși să renunțe la consumul de alcool cu ​​două săptămâni înainte de primul vaccin vaccinat și pentru încă o dată. la trei săptămâni după a doua. Există o diferență de trei săptămâni între injecții, astfel încât este în total opt săptămâni pe vagon.

Pfizer a spus că nu există niciun avertisment cu privire la consumul de alcool dat celor care primesc vaccinul pe care l-a dezvoltat împreună cu BioNTech. AstraZeneca, care a semnat un acord pentru colaborarea cu proiectul Sputnik V, nu a răspuns unei cereri de informații cu privire la alcool și vaccinare.

Sursă text: newscientist.com

Sursă foto: playtech.ro

Back to top button