Internațional

BBC: Forţele armate ucrainene se află în spatele atacului de pe podul Crimeei

O sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei a declarat pentru BBC Rusia că atacul de luni dimineaţa de la Podul Crimeei a fost „o operaţiune specială a forţelor navale ale forţelor armate ale Ucrainei şi a Serviciului de Securitate al Ucrainei”.

„Podul a fost atacat cu drone de suprafaţă. A fost dificil să se ajungă la pod, dar în cele din urmă a fost posibil”, a declarat sursa.

Site-ul ucrainean censor.net a relatat la rândul său, pe surse, că serviciul de securitate al Ucrainei a efectuat atacul.

Între timp, şi un oficial rus a dat vina pe „regimul terorist” din Ucraina pentru atac. Şeful prorus al legislativului local din Crimeea, Vladimir Konstantinov, a declarat că Ucraina a comis o „nouă crimă” prin faptul că a vizat ceea ce el a numit o instalaţie „civilă”.

Podul rutier şi feroviar de 19 km, cel mai mare din Europa, este un proiect de infrastructură în care s-a implicat personal preşedintele Vladimir Putin. Podul a mai fost avariat de o explozie în 2022, dar a fost reparat, iar Vladimir Putin a venit personal să treacă pe pod la bordul unei maşini Mercedes.

Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de Rusia în Crimeea, a declarat că situaţia de urgenţă se înregistrează la pilonul 145 al podului care leagă peninsula Crimeea de regiunea rusă Krasnodar. El nu a oferit alte detalii. Serviciile feroviare ar fi urmat să fie reluate până la ora locală 9 dimineaţa, a declarat guvernatorul Crimeei. Aksionov a mai spus că agenţiile de aplicare a legii vor oferi mai multe informaţii despre cauzele incidentului.

Ministerul rus al Transporturilor a declarat, la rândul său, că există avarii la capătul podului aflat mai aproape de Peninsula Crimeea, dar susţine că nu au existat pagube la piloni.

Părinţii unei fetiţe au fost ucişi, iar fiica lor a fost rănită. Toţi erau într-un autoturism care se afla pe pod luni dimineaţă, a declarat Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din sudul Rusiei. El nu a precizat cum au fost ucise persoanele.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button