22 iunie 1941: România atacă Rusia sovietică pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică

În 1940 România, sub amenințarea armelor sovietice și apoi naziste, avea să piardă Basarabia, nordul Ardealului și Cadrilaterul. Rusia, Ungaria și Bulgaria erau marii beneficiari. Din aceste teritorii doar Ardealul avea să mai fie redobândit în cele din urmă.

Carol al II-lea conducătorul de la acel moment al statului român avea să abdice și să fugă din țară. De ce să fugă? De furia poporului român, el fiind considerat principalul responsabil de eșecul anului 1940. În toată perioada interbelică clasa politică conducătoare, în frunte cu Carol al II-lea, s-a scăldat în permanente scandaluri și a fost incapabilă să asigure în estul Europei un stat puternic din punct de vedere armat și economic.

Carol al II-lea avea să fugă și locul său să fie luat, în calitate de conducător al statului, de către Ion Antonescu, generalul ce ulterior avea să devină mareșal. Statul român își păstra forma politică de regat, însă casa regală condusă de către regele Mihai I, avea să păstreze un rol formal în toată această perioadă.

Aceste colapsuri teritoriale au dus la disoluția autorității statului. A fost necesară aducerea la conducerea României a lui Ion Antonescu, pe atunci general, apoi mareșal.

În fruntea statului se menținea simbolic regele Mihai, în realitate el era condus cu mână forte de către Antonescu în calitate de conducător al statului.

Începând cu 1940 mareșalul Ion Antonescu a consolidat armata, statul și economia țării, pregătind-o de război.

Data și detaliile atacului asupra sovieticilor au fost informații menținute în secret de generalii nemți. Antonescu știa că acel moment va veni, se pregătea de el, dar nu deținea detalii exacte.

În 1941, pe 22 iunie, trupele armate române trec Prutul și eliberează Basarabia.

Acest lucru a fost parte a unei operațiuni mai largi executată de către Germania și aliații săi(mare parte alianți conjuncturali, forțați de situație și de pericolul sovietic). În operațiune erau implicați români, nemți, italieni, unguri și multe alte popoare.

În Basarabia armata română a fost prima vioară. Efortul de eliberare a fost întru-totul românesc. Pe celelalte fronturi nemții dețineau controlul total.

Pentru noi scopul conflictului era unul legitim și local: eliberarea Basarabiei. Pentru Germania scopul era unul global: destrămarea regimului sovietic în fruntea căruia se afla Iosif Stalin și care susținea partidele comuniste din toată lumea și viza destrămarea unei lumi diverse a națiunilor.

În fapt era o bătălie pentru dominația asupra Europei în care ulterior au fost implicate și alte state, precum SUA și Japonia, fapt ce a transformat conflictul în unul global.

România dorea doar să atingă propiul obiectiv: aducerea Basarabiei acasă. În 1940 regele Carol al II-lea ceda acest teritoriu în urma unui ultimatum primit din partea Rusiei Sovietice. A fost o retragere dezorganizată, care pe care. Armata a avut ordin să nu răspundă la provocări dar mulți români au murit atunci.

 • CONSTRUCTORII: printre cei mai bine plătiți specialiști din România și Europa
  Constructorii, respectiv arhitecții și inginerii constructori(inclusiv instalații), sunt printre cei mai bine plătiți specialiști din România, alături de cei care lucrează în domeniul tehnologiei informației. S-a ajuns la această situație deoarece tinerii preferă să se orienteze spre facultăți umane, multe dintre ele private, și care au pretenții mai mici în ceea ce privește calitatea învățământului. În fapt salariile foarte bune reprezintă o consecință a raportului dintre cerere și ofertă pe piața muncii. Oferta de specialiști în construcții este mică în timp ce există o cerere ridicată. De asemenea se constată la nivel mondial o intensificare a procesului de construire, înregistrându-se
 • Creșterea găinilor la curte… Ce trebuie să știi
  Pandemia a arătat cât de mult depindem de relațiile dintre oameni pentru a ne asigura cele necesare traiului. Bunăstarea este dată și duce la specializare. Așa că nu mai producem de toate… dar dacă la un moment dat ceilalți nu ne mai pot furniza cele necesare? Acum 20 de ani gospodăriile din România reușeau să se susțina cu minim de ajutor din exterior. Fiecare român avea la țară găini în curte, doi porci și o vacă. Porumbul era la discreție iar rezerva de grâu era pentru un an. Dacă avem o curte mică creșterea găinilor poate fi o soluție, un
 • Tricolor impresionant desfășurat la Târgu Mureș în fața lui Avram Iancu
  Pe 26 iunie 2020, de Ziua Națională a Drapelului, un tricolor impresionant a fost desfășurat în fața statuii lui Avram Iancu din Târgu Mureș. Simbolul națiunii române, al unității și libertății, a fost ridicat pentru prima dată în timpul revoluției române de la 1848. Drapelul României a fost desfășurat la Târgu Mureș, în inima Țării, unde românii au mai mare nevoie de el. La eveniment au participat români adunați din toată țara, veniți să ofere respectul cuvenit eroilor căzuți pe frontul de luptă pentru apărarea țării și a neamului Românesc. Roșul de pe steag reprezintă sângele eroilor căzuți pe câmpul
 • 26 iunie 1913: România declară război Bulgariei. Ce câștigă
  Pe data de 26 iunie 1913 România avea să declare război Bulgariei. Armata română avea să înainteze cu rapiditate spre Sofia și sub amenințarea armelor Bulgaria cere un armistițiu. Cu doar câteva zile înainte politicienii bulgari, plini de un elan patriotic, aruncau amenințări cu privire la ocuparea Dobrogei de Nord, teritoriu aflat în componența României. Totul s-a petrecut exact invers. În urma unui război fulger regatul aveau să obțină teritoriul situat în sudul Dobrogei. Zona, cunoscută drept Cadrilater, va fi menținută în componența României până în anul 1940, atunci când, sub amenințarea Germaniei Naziste, prin dictatul de la Craiova, se
 • 60m.RO acum și pe Radio. Ascultă muzica preferată a Românilor
  60m.RO merge mai departe și ne puteți și auzi, nu doar citi și vedea. Un proiect media independent, care își propune să arate românilor adevărul. Pe radio 60m.RO poți asculta muzica preferată a românilor, completată cu cele mai noi informații și cu lecții despre istoria adevărată. Prin acest post de radio ne propunem să ajutăm pe români să înțeleagă mai bine timpurile de astăzi prin lecțiilor istoriei. Descărcați de mai jos fișierele PLS sau M3U care te pot ajuta să asculți radioul cu muzica preferată a românilor. Descărcând aceste fișiere le puteți urca într-un player și ne puteți auzi de
%d blogeri au apreciat: