22 iunie 1941: România atacă Rusia sovietică pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică

În 1940 România, sub amenințarea armelor sovietice și apoi naziste, avea să piardă Basarabia, nordul Ardealului și Cadrilaterul. Rusia, Ungaria și Bulgaria erau marii beneficiari. Din aceste teritorii doar Ardealul avea să mai fie redobândit în cele din urmă.

Carol al II-lea conducătorul de la acel moment al statului român avea să abdice și să fugă din țară. De ce să fugă? De furia poporului român, el fiind considerat principalul responsabil de eșecul anului 1940. În toată perioada interbelică clasa politică conducătoare, în frunte cu Carol al II-lea, s-a scăldat în permanente scandaluri și a fost incapabilă să asigure în estul Europei un stat puternic din punct de vedere armat și economic.

Carol al II-lea avea să fugă și locul său să fie luat, în calitate de conducător al statului, de către Ion Antonescu, generalul ce ulterior avea să devină mareșal. Statul român își păstra forma politică de regat, însă casa regală condusă de către regele Mihai I, avea să păstreze un rol formal în toată această perioadă.

Aceste colapsuri teritoriale au dus la disoluția autorității statului. A fost necesară aducerea la conducerea României a lui Ion Antonescu, pe atunci general, apoi mareșal.

În fruntea statului se menținea simbolic regele Mihai, în realitate el era condus cu mână forte de către Antonescu în calitate de conducător al statului.

Începând cu 1940 mareșalul Ion Antonescu a consolidat armata, statul și economia țării, pregătind-o de război.

Data și detaliile atacului asupra sovieticilor au fost informații menținute în secret de generalii nemți. Antonescu știa că acel moment va veni, se pregătea de el, dar nu deținea detalii exacte.

În 1941, pe 22 iunie, trupele armate române trec Prutul și eliberează Basarabia.

Acest lucru a fost parte a unei operațiuni mai largi executată de către Germania și aliații săi(mare parte alianți conjuncturali, forțați de situație și de pericolul sovietic). În operațiune erau implicați români, nemți, italieni, unguri și multe alte popoare.

În Basarabia armata română a fost prima vioară. Efortul de eliberare a fost întru-totul românesc. Pe celelalte fronturi nemții dețineau controlul total.

Pentru noi scopul conflictului era unul legitim și local: eliberarea Basarabiei. Pentru Germania scopul era unul global: destrămarea regimului sovietic în fruntea căruia se afla Iosif Stalin și care susținea partidele comuniste din toată lumea și viza destrămarea unei lumi diverse a națiunilor.

În fapt era o bătălie pentru dominația asupra Europei în care ulterior au fost implicate și alte state, precum SUA și Japonia, fapt ce a transformat conflictul în unul global.

România dorea doar să atingă propiul obiectiv: aducerea Basarabiei acasă. În 1940 regele Carol al II-lea ceda acest teritoriu în urma unui ultimatum primit din partea Rusiei Sovietice. A fost o retragere dezorganizată, care pe care. Armata a avut ordin să nu răspundă la provocări dar mulți români au murit atunci.

 • A salvat sau a masacrat Ion Antonescu pe evrei?
  Ion Antonescu a preluat conducerea României în 1940 după ce, sub presiunea armelor, aceasta pierduse teritorii importante. Nemulțumirea românilor față de situația din țară era mare. Se căutau vinovați și o parte erau interni iar alții externi. URSS, Ungaria și Bulgatia erau statele ce se înfruptaseră din pământul românesc, țara pierzând aproape jumătate din teritoriu și populație. Lovitura a fost una aprigă și dură, statul rămas era în prag de colaps. Vinovații externi erau cunoscuți, cine erau forțele interne considerate vinovate? Primii pe listă erau hoardele din jurul regelui Carol al II-lea și însuși regele. În toată perioada interbelică nu
 • Marian Godină: mici și roșii pe co@ie
  Marian Godină, polițistul bucuclaș, a vrut să posteze o glumă pe Facebook și iată cum a ieșit: „Tanti Mioara nu e de acord cu purtatul măștii. Își aduce aminte că în vremea accidentului de la Cernobîl era elevă și că mergea fără nicio protecție, fără mască și fără mănuși. Cu toate astea, singurele simptome i-au apărut abia după vreo doi ani și erau destul de insesizabile. Când era la ciclu, îi apăreau niște bubițe mici și roșii pe coaie, dar îi treceau destul de repede.”
 • Cel de-al 29-lea președinte al SUA ar putea fi exhumat. Cererea făcută de nepotul său
  Nepotul fostului președinte american Warren G Harding a cerut în instanţă exhumarea rămăşiţelor bunicului său. James Blaesing spune că vrea să stabilească legătura de rudenie cu acesta cu „certitudine științifică”, potrivit BBC. Ceilalți membri ai familiei lui Harding s-au opus acestei cereri, motivând că au acceptat dovezi bazate pe ADN că mama lui Blaesing, Elizabeth Ann Blaesing, era fiica lui Harding și a lui Nan Britton. Harding, al 29-lea președinte al SUA, a avut o relație extraconjugală cu Britton înainte și în timpul mandatului său, între 1921 și 1923. Legătura dintre ei a fost dezvăluită la câțiva ani după moartea lui
 • Mareșalul Ion Antonescu și impostorul Horia Sima!?
  În 1919 locotenent-colonel Ion Victor Antonescu, împreună cu generalul Prezan, executau operațiunile militare de ocupare a Budapestei. Aceste acțiuni erau necesare în vederea consolidării internaționale a marelui act istoric de la 1 decembrie 1918 și care adusese, pentru prima dată în istoria modernă a românilor, toate teritoriilor locuite majoritar de către români sub un singur steag. Imperiul Austro-Ungar se prăbușise, Imperiul Otoman își găsișe sfârșitul iar Imperiul Țarist colapsase sub presiunea revoluției bolșevice importate din Germania. Războiul avusese un rol major în acest lucru iar România jucase rolul de primă vioară în dezintegrarea marilor imperii din regiune. Deși începuse târziu
 • Am bătut AUSTRIA și suntem pe primul loc
  Am bătut Austria la ea acasă și suntem pe primul loc în grupă. Scorul a fost de 3-2 în favoarea României. S-a jucat fotbal în Austria, dar fără spectatori. Antrenorul României, Mirel Rădoi, a găsit echipa perfectă ca să aducă 3 puncte, chiar dacă cu multă emoție. Românii au deschis scorul dar au fost repede egalați. La pauză era 1-1, ne-am distanțat pentru ca apoi să trăim cu emoții până la sfârșit. Suntem pe primul loc din grupă la acest moment.
%d blogeri au apreciat: