Știrile 60m.RO

Ucraina solicită din nou armele Occidentului

Ucraina solicită din nou armele Occidentului. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că este nevoie de voință politică pentru ca Ucraina să își asigure ajutorul militar de care are nevoie. Pe de altă parte, Rusia a desfășurat o campanie de atacuri asupra infrastructurii ucrainene, inclusiv cea energetică. Iată care a fost ultima mișcare de război a Rusiei.

Ucraina solicită din nou armele Occidentului

Războiul dintre Rusia și Ucraina a ajuns luni, 4 martie 2024, în ziua cu numărul 740. În ultimul său discursc public, liderul de la Kiev a făcut din nou apel la sprijinirea militară a țării sale în conflictul avut cu Rusia.

,,Principală este voința politică pentru a realiza acest lucru, pentru a asigura nivelul de aprovizionare militară, care va ajuta”, a declarat Zelenski, în obișnuitul său discurs video de seară.

„Dacă nu se va întâmpla acest lucru, va deveni una dintre cele mai rușinoase pagini de istorie, dacă America sau Europa vor pierde în fața dronelor iraniene sau a avioanelor de luptă rusești. (…) În ciuda tuturor deficitelor, capacitatea soldaţilor noştri de a distruge ocupanţii nu trebuie redusă. Fiecare brigadă de luptă, fiecare unitate din prima linie ar trebui să primească mai multe arme moderne.”, a spus Zelenski. El şi-a exprimat, în context, optimismul în legătură cu dronele cu rază lungă de acţiune de fabricaţie ucraineană.

Ultima mișcare de război a Rusiei

Rusia a reluat atacurile asupra sistemului energetic ucrainean cu scopul de a afecta și degrada capacitatea industrială a Ucrainei. Cele mai afectate regiuni din Ucraina au fost Donețk, Dnipru și Liov. Serviciile militare de informații al UK au precizat că atacurile ruse asupra sistemului energetic ucrainean au constat dintr-o combinație de drone kamikaze, rachete sol-sol și rachete de tip Katiușa.

„Pe parcursul lunii februarie 2024, Rusia a desfășurat o campanie de atacuri asupra infrastructurii ucrainene, inclusiv cea energetică, desfășurată cu drone kamikaze. În ciuda faptului că apărarea antiaeriană ucraineană a combătut acest drone, bombardamentele au afectat cel mai probabil centralele și stațiile electrice”, se arată într-o analiză a serviciilor militare de informații ale Marii Britanii.

Presa rusă a publicat vineri, 1 martie 2024, o înregistrare de 38 de minute a unei convorbiri în care ofițeri germani discută despre arme pentru Ucraina și despre un potențial atac asupra Podului Kerci, din Crimeea. Moscova a cerut explicații pentru atitudinea ofițerilor nemți, prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

„Incidentul este mult mai mult decât interceptarea și publicarea unei conversații. Este parte a unui război informațional pe care îl duce Putin. Este un atac hibrid de dezinformare. Este vorba despre divizare. Este despre subminarea unității noastre.”, a reacționat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

Cert este că Rusia și-a schimbat tactica de război, iar Ucraina solicită încă o dată ajutor din partea Occidentului. UE a autorizat pe 1 februarie o finanţare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în perioada 2024-2027, din care prima tranşă, de 4,5 miliarde de euro, va fi eliberată luna aceasta. Rămâne de văzut dacă războiul dintre Ucraina și Rusia va intra într-o nouă etapă și cât de mult poate și își dorește Occidentul să continue să susțină lupta Ucrainei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button