Știrile 60m.RO

Victorie pentru ruși în Elveția. Guvernul nu poate confisca bunurile oligarhilor

Confiscarea activelor private ruseşti ar submina Constituţia elveţiană şi ordinea juridică prestabilită, a declarat miercuri guvernul elveţian.

Elveţia a îngheţat active financiare în valoare de 7,5 miliarde de franci elveţieni (8,13 miliarde de dolari) în cadrul sancţiunilor împotriva ruşilor pentru a pedepsi Moscova pentru invazia sa în Ucraina, a anunţat în decembrie Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice, relatează Reuters.

În urma discuţiilor internaţionale şi a solicitărilor parlamentare privind posibilitatea ca banii să fie folosiţi pentru a finanţa efortul de reconstrucţie în Ucraina, Berna a analizat ce ar putea face cu activele îngheţate şi a înfiinţat un organism de lucru pentru a dezbate această problemă.

Acest grup de lucru înfiinţat de Oficiul Federal de Justiţie (Ministerul de Justiţie) a ajuns la concluzia că exproprierea activelor private de origine legală fără despăgubiri nu este permisă de legislaţia elveţiană, iar confiscarea bunurilor private îngheţate „este incompatibilă cu Constituţia federală şi cu ordinea juridică în vigoare şi încalcă angajamentele internaţionale ale Elveţiei”, se arată într-un comunicat al Guvernului de la Berna.

„Alte ţări au drepturi şi garanţii constituţionale similare”, a transmis guvernul elveţian.

Băncile elveţiene s-au opus, de asemenea, confiscării. „Nu există niciun temei juridic pentru confiscare în prezent”, a declarat luna trecută Asociaţia elveţiană a bancherilor.

„Sprijinul pentru Ucraina va continua, independent de discuţiile privind activele îngheţate”, a dat asigurări Consiliul Federal Elveţian (Guvernul), după ce a anunţat că nu poate confisca bunurile oligarhilor ruşi.

Elveţia a adoptat deja alte sancţiuni împotriva Rusiei în urma conflictului din Ucraina, inclusiv plafonarea preţului petrolului. Berna a adoptat, de asemenea, cel mai recent pachet al UE la sfârşitul lunii ianuarie, sancţionând alte 200 de persoane şi anunţând noi restricţii, cum ar fi interzicerea exporturilor pentru industria aerospaţială care ar fi destinate motoarelor pentru avioane şi drone.

Anunţul Guvernului de la Berna va stârni fără îndoială controverse. Deja vicecancelarul Germaniei, Robert Habeck, a criticat miercuri guvernul elveţian pentru că a refuzat să trimită muniţie pentru tancurile Gepard în Ucraina. Habeck a declarat că „nu poate înţelege” de ce Elveţia nu furnizează muniţie Kievului, într-un interviu acordat Die Zeit.

Elveţia a mai respins anterior cererile Spaniei, Danemarcei şi Germaniei, care doreau să trimită vehicule blindate, muniţie şi tunuri antiaeriene de producţie elveţiană pentru a ajuta Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

Legea elveţiană privind materialele de război nu permite exportul de materiale de război în cazul în care ţara de destinaţie este implicată într-un conflict armat intern sau internaţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button