InternaționalȘtirile 60m.RO

UE îl include pe Lukașenko pe lista neagră

Miniștrii de externe din UE au ajuns luni la un acord privind impunerea de sancțiuni președintelui Aleksandr Lukașenko.

Potrivit Concluziilor Consiliului Afaceri Externe (CAE) desfășurat luni la Luxemburg, miniștrii de externe reiterează faptul că UE nu recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus, din 9 august, și consideră că Aleksandr Lukașenko nu are legitimitate democratică.

Pe fondul continuării protestelor și Belarus și a forței folosite de poliție împotriva demonstranților, miniștrii de externe au ajuns la un acord privind impunerea de sancțiuni la adresa lui Lukașenko. El va avea interdicție de călătorie și toate activele sale din UE vor fi înghețate. 

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat înainte de reuniune că România solicită încă din august ca mai multe persoane să fie incluse pe lista sancțiunilor, inclusiv Lukașenko.

La începutul lui octombrie, UE a impus sancțiuni pentru 40 de oficiali și entități implicate în fraudarea alegerilor și violențele împotriva protestatarilor, dar nu l-a inclus pe listă și pe Lukașeno, sperând că-l va convinge să demareze un dialog cu forțele de opoziție, pentru a găsi o soluție pașnică la criza din Belarus. 

Totodată, UE va reduce sprijinul financiar acordat Guvernului de la Minsk și, în schimb, va crește susținerea pentru poporul belarus și pentru societatea civilă, notează EurActiv.com.

Miniștrii condamnă violențele contra protestatarilor pașnici și cer autorităților eliberarea celor încarcerați, inclusiv a deținuților politici.

Sursa: EurActiv.ro

Back to top button