UE îl include pe Lukașenko pe lista neagră

Miniștrii de externe din UE au ajuns luni la un acord privind impunerea de sancțiuni președintelui Aleksandr Lukașenko.

Potrivit Concluziilor Consiliului Afaceri Externe (CAE) desfășurat luni la Luxemburg, miniștrii de externe reiterează faptul că UE nu recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus, din 9 august, și consideră că Aleksandr Lukașenko nu are legitimitate democratică.

Pe fondul continuării protestelor și Belarus și a forței folosite de poliție împotriva demonstranților, miniștrii de externe au ajuns la un acord privind impunerea de sancțiuni la adresa lui Lukașenko. El va avea interdicție de călătorie și toate activele sale din UE vor fi înghețate. 

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat înainte de reuniune că România solicită încă din august ca mai multe persoane să fie incluse pe lista sancțiunilor, inclusiv Lukașenko.

La începutul lui octombrie, UE a impus sancțiuni pentru 40 de oficiali și entități implicate în fraudarea alegerilor și violențele împotriva protestatarilor, dar nu l-a inclus pe listă și pe Lukașeno, sperând că-l va convinge să demareze un dialog cu forțele de opoziție, pentru a găsi o soluție pașnică la criza din Belarus. 

Totodată, UE va reduce sprijinul financiar acordat Guvernului de la Minsk și, în schimb, va crește susținerea pentru poporul belarus și pentru societatea civilă, notează EurActiv.com.

Miniștrii condamnă violențele contra protestatarilor pașnici și cer autorităților eliberarea celor încarcerați, inclusiv a deținuților politici.

Sursa: EurActiv.ro

 • Alianța pentru Unirea Românilor: în Prahova de 30 de ani respirăm cancer
  În Prahova de 30 de ani de ani românii respiră în fiecare zi cancer, iar poluarea este la cote alarmante, așa declară Axinia Adrian, propunerea Alianței pentru Unirea Românilor la camera deputaților: „De 30 de ani românii din Prahova respiră cancer. La fiecare gură de aer pe care o luăm în piept simțim trădarea politicienilor
 • Putin: Sper ca poporul moldovean să aprecieze eforturile lui Dodon de a construi relaţii cu Rusia
  Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat joi că speră foarte mult ca, la următoarele alegeri din Republica Moldova, poporul moldovean să aprecieze eforturile pe care le face actualul preşedinte al republicii, Igor Dodon, pentru a construi relaţii cu Rusia, transmite TASS. „Vedem ce se întâmplă în jurul R. Moldova şi cunoaştem nevoile poporului
 • Șansele ca Trump să fie reales în noiembrie sunt în creștere, după dezbaterea finală de joi seară
  Şansele ca preşedintele american Donald Trump să fie reales în noiembrie au crescut uşor la casele de pariuri online în urma dezbaterii finale de joi, transmite vineri Reuters. Pariorii pe platforma britanică Smarkets îi dau candidatului democrat Joe Biden 66% şanse să câştige scrutinul de la 3 noiembrie, în scădere faţă de 68% înaintea dezbaterii.
 • Coronavirus: Lockdown parţial în Slovenia
  Slovenia va reveni începând de sâmbătă la un lockdown parţial, pe durata unei săptămâni, pentru a combate transmiterea rapidă a noului coronavirus, informează DPA. Guvernul prim-ministrului conservator Janez Jansa a luat această decizie după ce o serie de măsuri mai puţin restrictive, impuse timp de o săptămână, nu au reuşit să încetinească numărul în creştere
 • Polonia intră în „zona roșie”. Se închid parţial şcolile primare şi restaurantele
  Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat vineri că întreaga ţară intră în „zona roşie” începând de sâmbătă, cu o închidere parţială a şcolilor primare şi a restaurantelor, în urma unei creşteri record a cazurilor de COVID-19, relatează AFP. Stadionul naţional din Varşovia va deveni spital de campanie şi alte facilităţi de acest fel vor fi
%d blogeri au apreciat: