Internațional

Serghei Lavrov își încheie turul de forță în America Latină cum l-a început, cu noi acuzații la adresa Occidentului

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit miercuri seara în capitala cubaneză Havana, venind din Nicaragua, unde s-a întâlnit cu preşedintele Daniel Ortega, relatează joi agențiile AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Lavrov se va întâlni joi cu preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel, reales în mod nesurprinzător chiar miercuri lider al Cubei, şi cu ministrul său de externe Bruno Rodriguez Parrilla, potrivit unui comunicat al MAE cubanez.

Miercuri, şeful diplomaţiei ruse s-a aflat într-o vizită de patru ore la Managua, înainte de a porni către Cuba, ultima etapă a turneului său diplomatic în America Latină care a mai cuprins Brazilia şi Venezuela.

„Occidentalii, sub egida unor ţări precum Statele Unite (…), încearcă să-şi prolifereze hegemonia prin conflicte ca în Ucraina”, a afirmat Lavrov într-o declaraţie televizată înainte de plecarea sa din Nicaragua.

Rosario Murillo, vicepreşedintă şi soţia preşedintelui Daniel Ortega, a salutat pe postul public de televiziune Canal 4 sosirea lui Lavrov pentru o vizită de stat în „binecuvântata noastră Nicaragua”.

„Îl primim cu mare căldură ca popoare frăţeşti, ca popoare care cred în pace”, a asigurat ea.

Ministrul rus s-a întâlnit cu preşedintele nicaraguan, precum şi cu omologul său din Nicaragua Denis Moncada, cu ministrul de finanţe Ivan Acosta şi cu consilierul prezidenţial pentru investiţii, comerţ şi cooperare, Laureano Ortega Murillo, fiul cuplului prezidenţial, a menţionat Rosario Murillo.

Lavrov denunță „șantajul” sancțiunilor occidentale
În cadrul unui dialog difuzat la televiziune, Ortega şi Lavrov au denunţat sancţiunile impuse în aceeaşi zi de către Statele Unite împotriva a trei judecători nicaraguani care au retras cetăţenia a 316 oponenţi calificaţi drept „terorişti” de Ortega.

„Sute de camarazi înalţi responsabili ai statului sunt deja sancţionaţi, dar acest lucru nu ne sperie deloc, nu ne îngrijorează deloc”, a declarat preşedintele nicaraguan.

Cu o zi înainte, la Caracas, în Venezuela, Serghei Lavrov a făcut apel la „unire” pentru a contracara „şantajul” sancţiunilor occidentale.

Rusia este un aliat important pentru Nicaragua, căreia îi furnizează grâu, dar şi autobuze pentru transportul în comun, taxiuri şi vaccinuri Sputnik împotriva Covid-19.

Moscova şi-a oferit, de asemenea, cooperarea pentru un centru de instruire a poliţiei anti-narcotice, precum şi sprijin tehnic şi militar. Nicaragua şi Rusia şi-au reluat relaţiile de cooperare economică şi militară în 2007, când Daniel Ortega a revenit la putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button