Șeful diplomației europene: China are ambiții globale, însă nu reprezintă o amenințare la adresa păcii mondiale

China este un rival sistemic al Uniunii Europene, însă nu reprezintă o amenințare la adresa păcii mondiale, a declarat, luni, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, într-o conferință de presă ce a urmat celei de-a zecea runde de dialog strategic între Uniunea Europeană și China.

În urma discuțiilor prin videoconferință cu ministrul chinez de externe Wang Yi, Josep Borrell a apărat ceea ce el numește o abordare „realistă” în raport cu Beijingul.

Politico Europe notează că opinia lui Borrell asupra ambițiilor militare ale Chinei îl pune pe șeful diplomației europene în contradicție cu Statele Unite și unii dintre vecinii Chinei, de la Japonia până în India, care sunt din ce în ce mai îngrijorați că Beijingul își flexează puterea militară din Himalaya spre Marea Chinei de Sud.

Am înțeles că pentru China să fie prezentată ca un rival sistemic este ceva care părea puțin controversat. Am discutat mult despre asta, cuvintele contează și uneori contează foarte mult“, a spus Borrell.

Uniunea Europeană a fost supusă în ultima perioadă unor critici pentru că a cedat unei acțiuni de cenzură din partea Chinei, care a dispus eliminarea unui pasaj dintr-un articol de opinie semnat în comun de cei 27 de ambasadori ai țărilor UE acreditați la Beijing și care trebuia publicat în China Daily, un cotidian ce aparține Partidului Comunist Chinez. Oficialii europeni, îndeosebi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, au recunoscut că UE a fost naivă în ceea ce privește relația cu China, mai ales după ce Beijingul a făcut presiuni pentru eliminarea unor pasaje critice cu privire la acțiunile Chinei dintr-un raport privind dezinformarea realizat de Serviciului European de Acțiune Externă. De asemenea, miniştrii europeni de externe au discutat recent prin videoconferinţă despre o consolidare a strategiei lor faţă de China pentru a contracara diplomaţia tot mai agresivă a Beijingului şi pentru a grăbi eforturile menite să pună capăt accesului neîngrădit pentru companiile chineze în Europa.

Cu toate acestea, Borrell a precizat că terminologia de “rival sistemic” nu înseamnă că UE percepe China drept o amenințare de securitate.

„China are o ambiție globală, dar în același timp nu cred că China joacă un rol care să amenințe pacea mondială”, a spus șeful diplomației europene, precizând că în cadrul discuțiilor cu Wang Yi, partea chineză a asigurat că vrea fie prezentă în lumă și să joace un rol global.

Dar au spus că nu au ambiții militare și nu vor să folosească forța pentru a participa la conflictele militare“, a completat Înaltul Reprezentant al UE.

Afirmațiile sale vin după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a nominalizat “ascensiunea Chinei” drept o provocare la adresa securității euro-atlantice și la care Alianța va trebui să se adapteze până în 2030, precizând că această ascensiune “schimbă fundamental echilibrul global de putere”.

Reamintim că la o reuniune virtuală a ambasadorilor germani care a avut loc la 25 mai, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a dat de înțeles că Europa ar putea fi nevoită să aleagă între China și Statele Unite ca principal aliat pe scena mondială pe fondul schimbărilor geopolitice.

Înaltul Reprezentant al UE a revenit însă asupra acestor afirmații, precizând că Uniunea Europeană nu trebuie să aleagă între Statele Unite și China, însă are nevoie de “autonomie strategică” pentru a-și apăra interesele.

Sursa: www.caleaeuropeana.ro

 • Uite cine vorbește: guvernul PNL știe doar să fure și să risipească
  Marcel Ciolacu, președintele PNL, lansează un discurs dur la adresa PNL acuzând guvernarea liberală de furt. Dar uite cine vorbește, președintele unui partid care a reușit să dea cei mai mulți președinți condamnați penal din ultimii 30 de ani. Sigur că nu ne este rușine nici cu PDL, să ne scuzați: PNL. Iată ce spune
 • Voiculescu către Orban: în 15 ani nu ați depășit 15%. Cum se spune pe românește: CIOCUL MIC
  Vlad Voiculescu, președintele PLUS București, aruncă cu săgeți către premierul României, Ludovic ORBAN: „Singura condiție pe care o punem în crearea unei alianțe la nivel de București este să avem candidați la primăriile de sector care să nu fie doar anti-PSD, ci candidați care să nu fi avut vreo legatură solida cu PSD în ultimii
 • Rareș Bogdan, acuzații grave la adresa CCR după decizia acesteia privind carantina și izolarea
  Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, acuză Curtea Constituțională că „subminează statul român” după decizia prin care a declarat neconstituționale carantina, izolarea, dar și internarea pacienților Covid prin ordin de ministru. „Totul depinde de conștiința fiecăruia de acum. Constituția spune că statul este obligat să ia masuri pentru asigurarea sănătății publice. Putem spune acum că CCR subminează statul român”, a comentat
 • Proiectul de lege privind cerinţele CCR este gata; mâine îl punem pe ordinea de zi a Guvernului
  Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat duminică, faptul că proiectul de lege pentru punerea în concordanţă a cerinţelor Curţii Constituţionale privind carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19 este gata, acesta urmând să fie pus, luni, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern. „Noi suntem în acest moment, începând de vineri, de când a apărut
 • Papa susține încetarea conflictelor în lume pentru stoparea pandemiei
  Duminică, Papa Francisc a salutat rezoluţia adoptată miercuri de Consiliul de Securitate al ONU prin care se solicită încetarea conflictelor în lume pentru a facilita lupta împotriva pandemiei de coronavirus. „Cererea unei încetări a focului pe plan mondial şi imediat, care ar permite să se ajungă la pacea şi securitatea necesare pentru a furniza ajutorul
%d blogeri au apreciat: