Știrile 60m.RO

Comisia Europeană a prezentat oficial cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Von der Leyen: Sancțiunile vor viza entitățile iraniene care furnizează drone Rusiei

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit miercuri despre principalele măsuri prevăzute de cel de-al zecelea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, pentru războiul declanșat în Ucraina, relatează BBC.

Von der Leyen enumeră într-o postare pe Twitter trei tipuri principale de sancțiuni:

  • extinderea listei de bunuri care nu pot fi vândute Rusiei. Se pare că este vorba despre electronice, vehicule specializate, piese de mașini, piese pentru camioane, precum și bunuri pentru sectorul construcțiilor pe care le poate folosi armata rusă;
  • interzicerea exportului de componente tehnice cu dublă utilizare. În special, UE va include în pachetul de sancțiuni 47 de tipuri de componente electronice care pot fi utilizate pentru producția de arme (Comisia Europeană a anunțat impunerea de sancțiuni împotriva Iranului, care furnizează Moscovei drone kamikaze);
  • extinderea listei rușilor care fac obiectul unor sancțiuni personale. Aceasta va include militari și personalul aparatului de propagandă.

Anterior, presa a relatat că alte trei bănci rusești ar putea fi, de asemenea, incluse pe lista de sancțiuni. Este vorba despre Alfa-Bank, Tinkoff și Rosbank.

Următoarea rundă de sancțiuni UE va viza entitățile iraniene care furnizează drone Rusiei, afirmă șefa Comisiei Europene

De asemenea, Comisia Europeană a propus să sancționeze entitățile iraniene responsabile de furnizarea de drone către Moscova, potrivit Ursulei von der Leyen, citată de CNN.

Entitățile incluse pe listă vor fi plasate „sub o interdicție completă de a vinde produse sensibile Rusiei”, a declarat von der Leyen, subliniind că blocul comunitar „este pregătit” să adauge și alte entități dacă va fi necesar.

Dronele de fabricație iraniană au fost folosite de Rusia pentru a ataca obiective de infrastructură ucrainene. Regimul iranian a recunoscut că a furnizat Rusiei drone doar în lunile dinaintea invaziei.

Este de așteptat ca Uniunea Europeană să aprobe cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei la aniversarea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button