Cei cinci redactori şefi adjuncţi ai principalului cotidian economic rusesc, Vedomosti, au demisionat

Cei cinci redactori şefi adjuncţi ai principalului cotidian economic rus Vedomosti şi-au prezentat luni demisiile, după luni de dispute cu noul redactor şef, pe care îl acuză de cenzură, relatează AFP.

Cei cinci jurnalişti, dintre care unul este angajat al ziarului încă de la începuturile publicaţiei, din 1999, iar ceilalţi de peste 15 ani, „părăsesc ziarul pentru a protesta împotriva numirii lui Andrei Chmarov în funcţia de redactor-şef al publicaţiei”, a afirmat ziarul într-un articol publicat online.

Ziarul a fost cumpărat la sfârşitul lunii mai de către directorul unei agenţii de presă necunoscute numită FederalPress, Ivan Ieriomine.

Însă noul redactor-şef, Andrei Chmarov, a fost numit încă din luna martie, după ce fostul proprietar a anunţat că intenţionează să vândă publicaţia.

De atunci, jurnaliştii au denunţat creşterea cazurilor de cenzură, fie că a fost vorba despre un subiect privind menţinerea la putere a preşedintelui Vladimir Putin, fie un altul cu privire la scăderea popularităţii sale, potrivit unui sondaj al centrului Levada, sau chiar articole referitoare la gigantul petrolier Rosneft.

Redactorii afirmă că vânzarea ziarului este de fapt o preluare a controlului de către acest grup şi a şefului său Igor Sechin, un apropiat al preşedintelui rus.

În mai, o anchetă realizată de Vedomosti, Meduza, Forbes Rusia şi The Bell a dezvăluit că Rosneft „controla” de facto acest cotidian economic şi a putut să aleagă noii săi şefi pentru că banca sa, RRDB (Banca Rusă de Dezvoltare Regională), deţinea datoria proprietarului de la acea vreme, Koudriavtsev.

„În ultimele luni, circa 10 din cei peste 90 de jurnalişti, inclusiv trei şefi de departamente, au părăsit Vedomosti” din cauza „reticenţei lor de a lucra” cu Chmarov, a spus ziarul.

În cei 20 de ani de la sosirea la putere a lui Vladimir Putin, toate canalele de televiziune naţionale private, precum şi numeroase posturi de radio şi ziare, au fost preluate de apropiaţi ai Kremlinului sau au dispărut, notează AFP

Sursa: www.agerpres.ro

 • Secretar de stat de la Budapesta: „Iohannis a ajuns preşedinte şi cu votul maghiarilor din Transilvania şi nu a întors sprijinul”
  Árpád János Potápi a declarat, într-un interviu acordat cotidianului „Krónika”, că Iohannis a ajuns preşedinte şi cu votul maghiarilor din Transilvania şi nu a întors sprijinul primit. Ba mai mult, Iohannis ar trebui să ştie că saşii au fost invitaţi în Transilvania de către regii maghiari, la începutul anilor 1200, a afirmat secretarul de stat de
 • Umbrărescu va uni pe autostradă Clujul cu Sălajul
  Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunţat, la Zalău, că săptămâna viitoare va fi semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia tronsonului de autostradă, de 31 km, Nădăşelu – Mihăieşti – Zimbor. Bode a reamintit faptul că recent au fost semnate contractele pentru proiectarea şi execuţia tronsoanele Zimbor – Poarta Sălajului şi Nuşfalău – Suplacu de Barcău
 • Ce înseamnă să fii suspect de Covid
  Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat, vineri, definiţiile de caz pentru COVID-19, fiind introdus un nou termen – caz probabil. INSP explică ce înseamnă caz suspect, caz probabil, caz confirmat și contact. Caz suspectorice persoană cu debut brusc de febră şi tuse sau orice persoană cu debut brusc al oricăror 3 sau mai multe
 • INCREDIBIL : O echipă germană de fotbal a pierdut cu 37-0 pentru că a păstrat distanța socială pe teren
  O echipă de fotbal din a 11-a ligă germană, SG Ripdorf / Molzen, a primit 37 de goluri, după ce jucătorii și antrenorul au decis să păstreze distanțarea socială pe parcursul celor 90 de minute de joc. Mai mult, aceasta a intrat pe teren cu doar șapte jucători, de teamă că adversarii lor au intrat
 • Autogol inexplicabil în meciul Astra-CFR Cluj 0-2
  În meciul terminat cu scorul de 2-0 pentru campioană CFR Cluj, Croatul Ljuban Crepulja (27 de ani) a fost autorul unui autogol inexplicabil în finalul primei reprize. Când toată lumea se pregătea de pauză, în minutul 45, Crepulja a trimis incredibil mingea în propria poartă. Aflat la 8 metri buturile lui Lazăr, mijlocaș giurgiuvenilor a
%d blogeri au apreciat: