InternaționalPoliticăRepublica Moldova

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova sau despre bătălia pentru locul II

Astăzi vor avea loc alegeri prezidențiale în Republica Moldova și marea bătălie nu se va duce pentru locul I, care îi este asigurat actualului președinte pro-rus Igor Dodon, ci pentru locul II, cel care va asigura accesul în marea finală.

În fapt unul dintre cei mici va duce bătălia finală și va avea șansa să strângă toate forțele pentru a putea câștiga bătălia. Locul II poate deveni peste două săptămâni locul I și să asigure schimbarea de regim.

Este normal ca partidele politice să aibă candidați pentru primul tur și să se implice în campania electorală. Această bătălie este cea care menține tonusul membrilor de partid.

Igor Dodon cu siguranță va avea cele mai multe voturi strânse, dar nu suficiente ca să poată câștiga, ceea ce va permite ca în turul II toate anti-Dodon să se strângă în jurul unui candidat comun, cel rezultate din voturile moldovenilor.

Sunt șanse ca Igor Dodon să fie învins? Cu siguranță că Da, având în vedere că în turul II votul va fi unul împotriva lui în susținerea unui candidat unic.

  • Alexandru Tănase: În cazul unui risc militar iminent, Chișinăul va face unirea cu România
    În cazul în care Republica Moldova s-ar confrunta cu un risc militar iminent, atunci foarte rapid s-ar face unirea cu România, iar un astfel de scenariu este discutat la București de mai mult timp, declară Alexandru Tănase. Nimeni nu va accepta să urmărească tacit cum trupele de la Tiraspol vor prelua controlul asupra palatului prezidențial din Chișinău. Nimeni nu-și dorește lucrul ăsta aici. Chiar dacă la ora actuală, să zicem, în cadrul unui Referendum, nu știm care ar fi votul Pro sau Contra în cazul unirii, în astfel de cazuri, oamenii cu certitudine vor dori să-și salveze proprietățile, modul de …
  • Dorin Recean: Calea aderării la Uniunea europeană este singura şansă la un viitor prosper pentru Republica Moldova
    Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, afirmă că singura şansă pentru ţară este calea aderării la Uniunea Europeană. Potrivit deschide.md, declaraţia a fost făcută după prima conferinţă interguvernamentală Republica Moldova – UE. Recean consideră că cetăţenii au înţeles că doar UE reprezintă şansa la o viaţă prosperă şi sigură. ”Această conferinţă demonstrează că avem capacitatea ca, până în 2030, să construim Europa acasă. Datorită muncii enorme, am îmbunătăţit legislaţia şi instituţiile. Ştim că avem în faţă o cale lungă, dar este singura pentru R. Moldova. Cetăţenii au ales întotdeauna pacea, democraţia şi libertatea. Acum doi ani, când Rusia a pornit un război inuman în …
  • Kremlinul, supărat de inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE
    Kremlinul a apreciat vineri că potenţiala aderare a Republicii Moldova la UE este o chestiune suverană a acestei foste republici sovietice, adăugând însă că mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova doresc de asemenea legături apropiate cu Rusia, relatează Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut aceste comentarii după ce președintele Republicii Moldova Maia Sandu a semnat un decret privind începerea discuțiilor de aderare la blocul european, care urmează să înceapă oficial pe 25 iunie. Vineri, toate cele 27 de state membre au aprobat ca negocierile cu Ucraina și Moldova pentru aderare să înceapă din 25 iunie, potrivit unui anunț …
  • Seful Biroului Interpol de la Chișinău a încasat milioane de dolari șpagă pentru a șterge notițele roșii de pe numele a zeci de criminalii notorii
    Șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Ţentiu, va sta în arest în următoarele 30 de zile. Decizia a fost luată acum câteva minute de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Țențiu, alături de alte trei persoane publice, este bănuit că ar fi inplicat într-o schemă de manipulare a datelor , contra unor sume de milioane de dolari. Cel puţin 20 de criminali notorii din întreaga lume, daţi în urmărire generală internaţională, au reuşit să-şi şteargă numele din lista Interpol-ului, datorită acestei scheme implementate cu ajutorul unor funcţionari de rang înalt de la Chişinău. Persoanele date în urmărire generală au primit azil …
  • Șeful Statului Major al R. Moldova era conservă GRU
    Preşedinţia de la Chişinău a anunţat că distincţiile de stat oferite lui Gorgan în 2006 şi 2015, dar şi gradele militare ale acestuia vor fi retrase. Totodată, instituţia prezidenţială a menţionat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de patrie”. Șeful Statului Major al Republicii Moldova ar fi transmis date secrete către temutul serviciul secret rus GRU, arată o nouă anchetă a publicației The Insider, relatează Nexta. Sursa citată menționează că a avut acces la mesajele de pe Telegram ale fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, mesaje transmise către legătura acestuia din GRU, colonelul …
  • Putin i-a scris Maiei Sandu: Este important să oprim orice încercare de a denatura sau de a uita istoria noastră comună
    Președintele rus Vladimir Putin a transmis un mesaj de felicitare liderilor mai multor țări, înclusiv și ai Republicii Moldova, cu ocazia împlinirii a 79 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial. Potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale din Rusia, mesajul lui Vladimir Putin este adresat liderilor din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Abhazia, Osetia de Sud, precum și popoarelor din Georgia și Moldova. În mesajul său, președintele Rusiei a subliniat că „trebuie să aducem un omagiu de profundă recunoștință și respect tuturor celor care, în anii grei de război, au luptat cu curaj pe front și …
  • 34 de ani de la Podul de Flori! Unirea celor două state românești, un vis spulberat de slugile de la București și Chișinău – marionetele Moscovei și Occidentului
    La 6 mai 1990, a avut loc primul „pod de flori” peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. La împlinirea a 34 de ani de Podul de Flori, unirea celor două state românești rămâne un vis spulberat de slugile de la București și Chișinău, cunoscute drept marionete ale Moscovei și Occidentului. Klaus Iohannis și Maia Sandu nu au făcut nimic pentru înfăptuirea visului milenar al poporului român. Vor rămâne în istorie ca personaje de tristă amintire precum Ion Iliescu și Mircea Snegur. Mircea Snegur – Ion Iliescu „Podul de flori” este …
  • Amnesty International: Pe motiv că trebuie să contracareze influenţa rusă, R. Moldova încalcă drepturile omului
    Republica Moldova a încălcat dreptul la asociere şi libertatea de exprimare în încercarea de a contracara influenţa rusă, a apreciat Amnesty International (AI) în raportul anual al organizaţiei privind situaţia drepturilor omului în lume, publicat miercuri, transmite EFE, scrie Agerpres. Autorităţile din fosta republică sovietică au interzis partidul pro-rus Şor. În plus, guvernul a împiedicat membrii partidului Şansă, fondat după dizolvarea Şor, să participe la alegerile locale din noiembrie anul trecut, mai scrie AI. De menţionat că oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat definitiv în 2023 la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară, se ascunde de justiţia din Republica Moldova, …
  • ISW: Kremlinul pregătește o operațiune în Moldova, asemănătoare cu cea practicată înainte de invazia în Ucraina
    Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite susține că Rusia vrea să demareze „o operațiune hibridă” în Republica Moldova. „Kremlinul desfășoară operațiuni de informare împotriva Moldovei, foarte asemănătoare cu cele pe care Kremlinul le-a folosit înainte de invaziile sale în Ucraina în 2014 și 2022, de natură să stabilească condiții care să justifice o posibilă escaladare viitoare a Rusiei împotriva Moldovei”, scrie ISW în ultima analiză. Evoluția „Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a răspuns la o întrebare după discursul său la Duma de Stat a Rusiei din 14 februarie despre conflictul din Transnistria și a susținut în mod fals că Statele Unite …
  • VIDEO: Fermierii moldoveni au blocat vama Leușeni-Albița
    Fermierii din Republica Moldova au ieșit și astăzi, 14 februarie, la proteste în mai multe locații din țară. În a treia zi consecutivă, fermierii blochează vama cu România, Leușeni-Albița. „În contextul protestelor organizate de fermieri, accesul spre punctul de trecere a frontierei Leușeni a fost întrerupt de la ora 10:35. Circulația vehiculelor este blocată, iar echipele comune IGPF, IP Hâncești și INSP sunt prezente pentru a menține ordinea publică și a restabili fluxul în trafic. În această situație, recomandăm călătorilor să opteze din timp pentru alternativele disponibile, cum ar fi: PTF Sculeni, PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta, pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri”, a anunțat Serviciul …
  • Problema Transnistriei putea fi reglementată în urmă cu 20 de ani, susține Lavrov
    Problema transnistreană putea fi reglementată încă de acum 20 de ani, dacă nu ar fi existat influența Uniunii Europene,  a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la o conferință de presă referitoare la rezultatele anului 2023. „Amintiți-vă anul 2003. Transnistria. Și atunci Federaţia Rusă avea un rol mediator și în 2003, adjunctul șefului administrației Președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak, care atunci răspunde de această direcție, a convenit cu Chișinăul și Tiraspolul un memorandum pe care chiar așa l-au și numit – Memorandumul Kozak. El a fost parafat de toate părțile și de dimineață a fost fixată ceremonia de semnare. Și …
  • MAE rus l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova şi a interzis mai mulţi oficiali şi jurnalişti moldoveni 
    Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, căruia i-a transmis un protest faţă de „actele ostile” ale Chişinăului şi i s-a comunicat decizia autorităţilor de a interzice intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse mai multor oficiali şi jurnalişti din Republicii Moldova. Totodată, Moscova a pus în vedere Chişinăului că este „îngrijorată” şi ar considera „inacceptabil” dacă Republica Moldova ar permite antrenarea militarilor ucraineni de către NATO pe teritoriul său, relatează Reuters şi NewsMaker. Decizia interzicerii intrării în Rusia a mai multor cetăţeni ai Republicii Moldova a fost motivată ca fiind o „replică la …
  • O revoluție portocalie la Chișinău!?
    Jurnalistul Patrick André de Hillerin atrage atenția, într-o postare de pe Facebook, asupra recentelor evenimente din Serbia pricinuite de rezultatele alegerilor parlamentare și locale. Acesta face o paralelă cu evenimente similare care au mai avut loc în Ucraina și Georgia, scrie dcnews.ro. „În Serbia se repetă o poveste rețetă ceva mai veche: rezultatele alegerilor parlamentare și locale nu sunt pe placul opoziției, care a pierdut, și nu mai sunt nici pe placul câtorva organizații internaționale și al câtorva ambasade. S-a mai întâmplat în 2000, iar după ce SUA și câteva organizații internaționale au declarat că alegerile au fost fraudate, au …
  • Șeful Bisericii din Moldova își afirmă loialitatea față de Moscova
    Șeful celei mai mari Biserici Ortodoxe din Moldova, subordonată bisericii rusești, s-a plâns că „rândurile sale au fost atacate în perioada premergătoare Crăciunului” – sărbătorit în două zile separate de bisericile rivale din fostul stat sovietic, relatează Reuters. Mai mult de 90% dintre locuitorii țării sunt creștini ortodocși. În contextul în care guvernul Republicii Moldova dorește să devină membră a Uniunii Europene, Mitropolitul Vladimir, al bisericii mai mari legate de Rusia, s-a plâns într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute că mass-media „susținută de sprijinul politic” răspândește diviziunea în cadrul bisericii. Biserica lui Vladimir, Mitropolia Moldovei, și-a reafirmat luna trecută …
  • Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită la Kiev. Vor și ei în UE!
    Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află marţi la Kiev, pentru a discuta cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, următorii paşi în ceea ce priveşte aderarea Republicii Moldova şi a Ucrainei la Uniunea Europeană, a informat preşedinţia de la Chişinău într-un comunicat de presă. Alte teme abordate de cei trei înalţi oficiali sunt sporirea securităţii regionale şi sprijinul continuu al UE pentru reforme şi dezvoltare în Republica Moldova şi Ucraina. Preşedinţia ucraineană a anunţat pe platforma de social media X (fostă Twitter) că Sandu şi Zelenski au onorat memoria oamenilor care şi-au pierdut …
  • Partidul Maiei Sandu e praf! NU a câștigat niciun primar de municipiu la alegerile locale
    Partidul de guvernământ din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate, al preşedintei Maia Sandu, nu a câştigat niciun mandat de primar în cele 11 municipii ale ţării în care au avut loc alegeri locale, scrie Agerpres. După ce în primul tur a pierdut Chişinăul, dar şi municipiile Cahul, Ceadîr-Lunga, Hînceşti, Orhei, Soroca şi Străşeni, PAS a pierdut, duminică, în turul al doilea al alegerilor locale, şi municipiul Ungheni. Aici, datele centralizate de Comisia Electorală Centrală arată că independentul Vitalie Vrabie s-a impus cu 57.58% în faţa reprezentantului PAS Dionisie Ternovschi. De altfel, Ungheni a fost singurul municipiu din turul doi în …
  • Au băut apă după Ciolacu: Plățile cash, limitate în Republica Moldova
    Cetățenii R. Moldova ar putea să nu mai poată efectua plăți în numerar mai mari de 100 de mii de lei lunar (circa 25.500 de lei românești). Dacă valoarea tranzacției va depăși acest plafon, atunci aceasta va trebui efectuată doar prin transfer bancar, informează Radio Chișinău, citat de Rador. Un proiect de lege a fost aprobat miercuri de guvernul de la Chișinău, în pofida obiecțiilor parvenite din partea patronatelor. Premierul Dorin Recean a explicat că limitarea și reducerea numerarului va contribui la lupta cu corupția. Președintele Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, Leonid Cerescu, a sugerat, în cadrul ședinței de …
  • ”Lepădarea de Rusia”. Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove cer aderarea la Patriarhia Română
    De la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 50 de preoți parohi din Republica Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. Parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Capitală, Pavel Borșevschi, împreună cu un grup de preoți din protopopiatul Chișinău, sectorul II, au adresat o scrisoare Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove, prin care cer să fie inițiat procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română, anunță ZIUA.md „Pornind de la realitățile extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din Republica Moldova și în contextul războiului injust și perfid pe care Rusia îl duce în Ucraina, majoritatea …
  • Înfrângere dură pentru Maia Sandu. Ion Ceban a câștigat Primăria Chișinău din primul tur de scrutin
    Actualul primar al Chișinăului și-a recâștigat mandatul încă din primul tur de scrutin. Acest lucru înseamnă o înfrângere severă pentru PAS, partidul președintelui Maia Sandu și pentru ea personal. Liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, susține că, potrivit datelor preliminare, MAN a câștigat în Chișinău. Candidatul a mai spus că au fost multe încercări de a frauda alegerile, iar procesul de numărare a voturilor a fost cel mai lung din toate scrutinele din ultimii ani. „Aduc sincere mulțumiri tuturor locuitorilor, din numele meu și al echipei. Au fost manipulări, trișări și multe încercări de a frauda alegerile, în folosul partidului …
  • Partidul Maiei Sandu pierde alegerile: Ion Ceban conduce la Chișinău cu 50,58%. PAS a pierdut alegerile în municipiul Chișinău, inclusiv la Consiliul municipal
    Moldovenii s-au cam săturat de partidul prezidențial PAS al Maiei Sandu. Asta nu o să vă spună nimeni de la București. Fără Maia Sandu PAS e praf. PAS a pierdut alegerile în municipiul Chișinău, inclusiv la Consiliul municipal. În țară a înregistrat doar scoruri rușionoase la municipii. La Bălți intră în turul II o candidată independentă și reprezentantul banditului Renato Usatîi. Duminică au avut loc alegeri locale cu miză majoră în Republica Moldova. Candidatul Ion Ceban, primarul în funcție al Chișinăului, a obținut 50,58% din voturi, la prelucrarea a 304 procese verbale din totalul de 305. Acesta este urmat la …
  • Alegeri în R. Moldova: Prezență scăzută la vot, mai mică decât la alegerile din 2019
    În Republica Moldova au avut loc duminică alegeri locale generale, cetățenii cu drept de vot prezentându-se la cele 1.958 de secții de votare pentru a-și alege primarii și consilierii. La închiderea urnelor, s-a constatat că mai puţin de jumătate din totalul cetăţenilor cu drept de vot ai Republicii Moldova au participat la alegerile locale. Datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) arată că, din totalul celor 2.760.930 de alegători înscrişi în listele electorale, doar 1.147.394 şi-au exprimat dreptul de vot, ceea zece reprezintă 41,4%. În Chişinău, prezenţa la vot a fost de 40,95%. Pentru ca alegerile să fie validate, prezenţa …
  • Maria Zaharova, atac dur la adresa Maiei Sandu: „E o rușine și un pericol pentru moldoveni”
    Portavocea Kremlinului a acuzat guvernarea de la Chișinău că „încearcă să distragă atenția de la propriile eșecuri” prin „exagerarea amenințării rusești”, iar pe Maia Sandu a atacat-o, după ce președinta țării vecine a spus că Rusia încearcă să cumpere alegători la alegerile locale din 5 noiembrie. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, țară care a invadat anul trecut Ucraina, și-a permis să ofere lecții de democrație Chișinăului, afirmând că încalcă drepturile cetățenilor, declarații făcute în contextul în care Republica Moldova a blocat recent mai multe site-uri ruse și posturi TV deținute de oligarhi moldoveni fugari din motiv că …
  • Biserica Ortodoxă Română din Republica Moldova le cere preoților subordonați Rusiei să i se alăture
    Mitropolia Basarabiei, care face parte din Biserica Ortodoxă Română, le cere preoților subordonați bisericii ortodoxe ruse ”să aibă curajul de a ieși din această servitute” și să se alăture Bisericii Ortodoxe Române, potrivit unui comunicat al instituției. Reamintim că în Republica Moldova funcționează două biserici ortodoxe. Mitropolia Moldovei e subordonată Patriarhiei Rusiei, iar Mitropolia Basarabiei e subordonată Patriarhiei Române. În comunicatul citat sunt condamnate acțiunile Mitropoliei Moldovei, care la ședința Sinodului din 25 octombrie a dat afară șase preoți care s-au alăturat Mitropoliei Basarabiei. ”Încurajăm pe toți cei care se simt constrânși de eparhiile rusești să aibă curajul de a ieși din …
  • Secretarul Maiei Sandu îl atacă pe Ciolacu: E o idee rea ca România să dezvolte Portulul Giurgiulești
    Andrei Spînu, ex-ministru moldovean al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, actualmente  secretar general al aparatului președintei R. Moldova a dat o replică iritată după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România ar vrea să cumpere portul Giurgiulești din Republica Moldova. Spînu a fost acuzat în trecut că a cedat Transnistriei toate gazele cumpărate de la Gazprom pentru a primi la schimb energie electrică. Guvernul României a anunțat despre intenția de a cumpăra Portul Internațional Giurgiulești – deținut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). În replică, Andrei Spînu a declarat că ”în discuția noastră cu BERD-ul am spus foarte …
  • Putin: Nu există probleme actuale cu Moldova, care plătește gazul rusesc
    Moldova continuă să plătească pentru gazul rusesc; acum nu există probleme cu asta, deși au fost unele, a declarat președintele rus Vladimir Putin reporterilor în urma vizitei sale în Kârgâzstan, scrie interfax.com. „Ei plătesc. De ceva timp au fost probleme cu plățile, dar acum totul este în regulă”, a spus Putin. El a amintit că prețurile la care republica primește gazul rusesc au fost convenite cu Gazprom în condițiile acesteia. „Acum nu voi intra în detalii: există un preț într-o jumătate de an, altul în cealaltă”, a spus Putin. Președintele Rusiei a spus că Moldova „stochează” gazul rusesc achiziționat în depozite, inclusiv pe …
  • Desființarea cu forță a Karabahului de Nord – lecții pentru soluționarea conflictului înghețat din Moldova
    Chiar dacă Moldova nu va utiliza forța, precum a făcut-o Azerbaidjanul în Karabah, provocând un exod enorm de persoane, presiunile necoordonate asupra regimului separatist transnistrean pot provoca un colaps social-economic în regiune și, respectiv, un flux de refugiați… Operațiunea de reîntregire a teritoriilor azere, pe care Azerbaidjanul a inițiat-o sub formă de acțiune „antiteror”, în luna septembrie 2023, a schimbat în mod ireversibil statutul Karabahului de Nord. Autoritățile azere au forțat regimul separatist din Karabah să desființeze structurile pseudo-statale, astfel ca „republica separatistă” să dispară până la finele lunii decembrie 2023. Astfel, după aproape 32 de ani de existență, cu susținerea din partea Armeniei, …
  • Adio UE! – Germania și Franța dau o lovitură fatală Republicii Moldova
    Uniunea Europeană trebuie să-şi revizuiască radical procesul decizional şi finanţarea înainte de a putea accepta până în 2030 mai multe ţări care să adere la blocul format în prezent din 27 de state, se arată într-un document comandat experţilor de guvernele francez şi german, o cerinţă de natură să polarizeze UE, relatează Reuters, informează News.ro. Opt ţări au în prezent statutul oficial de candidat la UE – Turcia, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia – în timp ce două, Georgia şi Kosovo, sunt ţări potenţial candidate. „Din motive geopolitice, extinderea UE ocupă un …
  • Zelenski: Victoria Ucrainei va reuni Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului
    Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că victoria ucrainenilor în războiul împotriva Federației Ruse-agresoare va avea impact asupra situației din Moldova, Belarus și Georgia, scrie gordonua.com, citat de IPN. Zelenski a declarat despre aceasta într-un interviu acordat prezentatoarei TV Natalia Moseiciuk, publicat pe YouTube pe 27 august, comentând o secvență a conversației jurnalistei cu liderul opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaya. În imagine, Moseciuk o întreabă pe Tihanovskaia cum îi pare scenariul că poate veni un moment când ea se va adresa comandantului suprem al Ucrainei, Zelenski, cu o solicitare de a se implica în eliberarea Belarusului. „Nu exclud”, răspunde Tikanovskaia în videoclip. …
  • Scandal diplomatic între Serbia și Republica Moldova, după ce Chișinăul l-a interzis pe Goran Bregovic pe teritoriul țării
    Goran Bregović a fost interzis pe teritoriul Republicii Moldova. Autoritățile Republicii Moldova au interzis intrarea lui Goran Bregović și trupei sale pe teritoriul Republicii Moldova, deși aceștia au aterizat pe Aeroportul din Chișinău. Artiștii urmau să cânte la un festival, scrie dcnews.ro. „Dragi prieteni ai Gustarului, Ne pare rău să vă anunțăm că trupa Goran Bregović nu va putea fi prezentă la concertul planificat în această seară, din motive care nu țin de organizatorii festivalului sau de artiști. Din păcate, nu le-a fost permisă intrarea în Republica Moldova, deja fiind aterizați pe Aeroportul International Chișinău. Ne cerem scuze pentru situația …
  • Goran Bregovic, interzis la Chișinău
    Goran Bregović şi trupa sa nu au fost lăsaţi duminică să intre în Republica Moldova, unde urmau să cânte la un festival. Ei aterizaseră pe Aeroportul Internaţional din Chişinău, relatează presa locală. Organizatorii festivalului Gustar, care are loc la Rezervaţia Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, au anunţat că trupa lui Goran Bregović nu va fi prezentă la eveniment, pe motiv că „nu le-a fost permisă intrarea în Republica Moldova”. „Ne pare rău să vă anunţăm că trupa Goran Bregović nu va putea fi prezentă la concertul planificat în această seară, din motive care nu ţin de organizatorii festivalului sau de artişti. Din …
  • Zeci de angajaţi ai Ambasadei Rusiei de la Chişinău părăsesc Republica Moldova
    Zeci de diplomaţi ruşi şi familiile lor părăsesc luni teritoriul Republicii Moldova, după ce autoritățile de la Chișinău au decis reducerea personalului de la Ambasada Rusiei, pentru acțiuni de „destabilizare” a țării. O cursă aeriană specială a aterizat luni pe aeroportul din Chişinău şi urmează să preia reprezentanţii ambasadei ruse. Ulterior, aeronava va transporta diplomaţii la Moscova, relatează site-ul Deschide.md, potrivit Agerpres. La sfârşitul lunii iulie, guvernul Republicii Moldova a anunţat că numărul diplomaţilor acreditaţi şi angajaţilor „tehnico-administrativi” care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău va fi redus de la peste 80 de persoane la 25. Decizia Chişinăului …
  • MAE rus, despre ieșirea Moldovei din CSI: Rusofobia a ajuns la putere
    Autorităţile moldoveneşti au început deja să denunţe o serie de acorduri în cadrul CSI, deşi „acest proces nu este încă de masă”. Potrivit „INFOTAG”, acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat RIA Novosti de către directorul departamentului unu pentru ţările CSI al ministerului rus de externe, Mikael Aghasandyan. Potrivit acestuia, „procesul de autoexcludere a Moldovei de la participarea la activităţile CSI a început după ce forţele pro-occidentale şi rusofobe au ajuns la putere în urmă cu doi ani”. El a anunţat că până în prezent au fost primite notificări despre retragerea ţării din Acordul privind condiţiile generale de furnizare a mărfurilor …
  • O maşină s-a izbit de poarta Ambasadei Rusiei de la Chişinău. Şoferul a încercat să fugă, dar a lovit alte două autovehicule
    O maşină a intrat, miercuri dimineaţă, în poarta Ambasadei Federaţiei Ruse de la Chişinău, după care şoferul a părăsit locul accidentului. Ulterior, maşina bărbatului a fost reperată, iar când poliţiştii au vrut să-l oprească, şoferul şi-a continuat deplasarea, accidentând încă două autovehicule, relatează presa din Republica Moldova. Într-un final, şoferul a fost oprit forţat, scrie NewsMaker.  Incidentul de la Ambasada Rusiei s-a produs în jurul orei 06:00 dimineaţa. Când poliţia a ajuns la faţa locului, a constatat că bărbatul de la volanul unui Mercedes şi-a tamponat maşina în poarta Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, după care a părăsit locul accidentului. „Mijlocul …
  • Republica Moldova a devenit principala țară de tranzitare a cerealelor ucrainene în Occident
    Parlamentul Republicii Moldova a prelungit, luni, starea de urgență, care este în vigoare din 2022, cu 60 de zile. Argumentul îl constituie atacurile Rusiei asupra porturilor Odesa și Reni, în urma cărora principalul tranzit al cerealelor ucrainene către UE trece acum prin portul moldovenesc de la Dunăre, Giurgiulești. De acolo, grâul și floarea-soarelui din Ucraina sunt trimise prin Marea Neagră în porturile României. O coadă imensă de vehicule grele cu numere ucrainene s-a format în portulul din Republica Moldova. Exportatorii moldoveni au solicitat Guvernului un coridor de export, relatează Nezavisimaia Gazeta citat de Rador. Când portul ucrainean de la Dunăre – Reni …
  • Kremlinul, după reducerea cu două treimi a personalului Ambasadei ruse de la Chişinău: Rusofobia nu rezonează cu oamenii
    Rusofobia în Moldova cel mai adesea nu se regăseşte în rândul oamenilor, ci conducerea ţării taie toate legăturile, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reacţionând la decizia Chişinăului de a reduce cu două treimi, de la 70 la 25 de oameni, personalul Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova, relatează agenţia TASS. „Rusofobia este încurajată în toate modurile posibile acum în Moldova, dar adesea nu rezonează în rândul populaţiei. Oamenii, din câte ştim noi, nu prea sunt înclinaţi spre astfel de manifestări de rusofobie. Conducerea este cea care taie toate frânghiile, iar acest lucru este rău”, a …
  • Cine sunt agenții FSB, deconspirați de SIS și cu cine au lucrat în Republica Moldova
    Cele două persoane care fac parte dintr-o rețea de agentură, implicată în acțiuni de trădare de patrie și spionaj, despre care a anunțat astăzi directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, sunt Iurii Gudilin și Vadim Iurcenco, susțin sursele Deschide.MD. Vadim Iurcenco este adjunctul lui Igor Dodon în cadrul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. Anterior, RISE a scris cu referire la surse din cadrul serviciilor speciale că acesta este un „agent” al FSB (Serviciul Federal de Securitate din Rusia) sau apd-ist (abrevierea expresiei „aparatul personalului detașat”) – așa sunt numiți ofițerii serviciilor de securitate care sunt atașați unei persoane sau organizații, …
  • VIDEO: Filmul atentatului de pe aeroportul internațional Chișinău! Atacatorul a furat pistolul de la un polițist de frontieră
    Atacatorul care a deschis vineri focul pe aeroportul internațional din Chişinău, ucigând două persoane, și-a procurat arma în urma unui moment de neatenție al poliției moldovene de frontieră, potrivit Ziarul de Gardă, care citează un comunicat al autorităților de peste Prut. Bărbatul este un cetățean din Tadjikistan, în vârstă de 43 de ani și a sosit cu un zbor din Turcia, dar i-ar fi fost refuzată intrarea în ţară. Există o practică în Republica Moldova ca ruși antrenați în sistemul militar sau luptători în zonele de conflict să nu fie primiți pe teritoriul țării și să fie trimiși înapoi de …
  • Maia Sandu anunţă cine sunt victimele atacului de pe aeroport: Un poliţist de frontieră şi un angajat din securitatea aeroportuară
    Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, anunţă, vineri, cine sunt victimele atacului de pe aeroport, respectiv un poliţist de frontieră şi un angajat din securitatea aeroportuară. ”Este o zi tristă pentru noi toţi”, a afirmat Maia Sandu, precizând că Poliţia şi organele de forţă sunt mobilizate pe tot teritoriul Republicii Moldova ”Azi la Aeroport a avut loc un incident grav în care un cetăţean străin, ce a primit refuz de intrare în ţară de la autorităţile Republicii Moldova, a împuşcat mortal două persoane – un poliţist de frontieră şi un angajat din securitatea aeroportuară”, a scris, vineri Maia Sandu, pe Facebook. …
  • Alertă pe Aeroportul Chişinău: Două persoane au fost ucise prin împușcare
    Mai multe focuri de armă au fost trase, vineri, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, două persoane fiind ucise. Forţele de ordine au capturat suspectul, un cetăţean străin, căruia nu i s-a permis intrarea în ţară. Bărbatul a fost rănit în timpul operaţiunii de prindere. Activitatea aeroportului a fost întreruptă, transmite NewsMaker Moldova. Autorul atacului de la Aeroportul Internaţional Chişinău fost reţinut. Guvernul de la Chişinău a transmis că străinul ar fi luat arma unui poliţist de frontieră şi a rănit mortal două persoane. ”La această oră, individul a fost neutralizat şi încătuşat de trupele speciale care au intervenit. Toate zborurile au fost …
  • Vai și amar de diplomația română! Premierul Ciolacu îi răspunde unui șef de județ din Herson
    Diplomația română a ajuns în cel mai rușinos moment al istoriei sale de la crearea statului român modern. MAE a încăput pe mâinile unei grupări incompetente ce se poate încadra perfect în sintagma camarilă prezidențială. În alonja acestei camarile de la MAE avem și o clasă politică mediocră cu un premier slab pregătit din punct de vedere intelectual, fapt ce aruncă România într-un colț al rușinii. Țara noastră a predat politica externă Bruxelles-ului și Washingtonului, astfel politicienii locali mai latră și ei din când în când către așa zișii inamici ai puterilor garante. Premierul Marcel Ciolacu a reacționat pe Twitter …
  • Maia Sandu, după ce partidul Şor a fost interzis: o decizie așteptată de societate
    Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul Șor. Șefa statului, Maia Sandu, a subliniat că este o decizie așteptată de societate, anume pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul.  „Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii”, a declarat Președinta Maia Sandu. Șefa statului a menționat că cetățenii …
  • Maia Sandu scapă de un rival: Partidul Șor a fost interzis de Curtea Constituțională
    Curtea Constituțională a decis luni, 19 iunie, că existența Partidului „Șor” contravine Constituției Republicii Moldova. Decizia a fost pronunțată după mai mult de trei ore de deliberări. „Niciun act adoptat de acest partid după pronunțarea acestei hotărâri nu are valoare juridică”, a declarat președintele Curții Constituționale. Partidul Șor se consideră dizolvat din 19 iunie 2023. Anterior, Ilan Șor spunea că scoaterea în afara legii a formațiunii pe care o conduce nu îl sperie, argumentând că „istoria a demonstrat de mai multe ori că binele întotdeauna învinge răul”.
  • Președintele Poloniei: Aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova, obiectiv al președinției poloneze a UE în 2025
    Unul dintre obiectivele Președinției poloneze a Uniunii Europene în 2025 va fi aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova, a declarat președintele Poloniei, Andrzej Duda, citat de agenția Rador. Președintele polonez a punctat trei obiective principale ale președinției Poloniei. „Prima este aprofundarea cooperării transatlantice și consolidarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Statele Unite. Al doilea obiectiv este extinderea în continuare a comunității pentru a include Ucraina, Moldova și Balcanii de Vest, iar în viitor și alte țări care aspiră să i se alăture. Al treilea obiectiv va fi consolidarea securității energetice a Europei. Acestea sunt sarcini ambițioase”, a declarat Andrzej Duda, …
  • SUA intervine în Republica Moldova: sancțiuni împotriva unor persoane cu legături în serviciile secrete rusești
    Administrația condusă de Joe Biden a impus luni sancțiuni împotriva a șapte persoane „de frunte ai unui grup de influență malignă legat de serviciile secrete rusești”, pentru rolul lor în „încercarea de a destabiliza guvernul Republicii Moldova”, precizează Departamentului american al Trezoreriei, informează CNN. Potrivit Departamentului american al Trezoreriei, cei care au fost sancționați luni au fost implicați într-un complot care a implicat proteste antiguvernamentale în Moldova la începutul acestui an, într-un efort de „a promova o insurecție fabricată împotriva guvernului moldovean”. „În februarie 2023, grupul a organizat antrenamente de protest, probabil în sprijinul unui complot de destabilizare axat pe Moldova”, a precizat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat …
  • R.Moldova, un stat sfâșiat între Est și Vest. Dan Dungaciu: „Opțiunea europeană e semnificativă, dar nu e decisivă”
    „În acest moment, în Republica Moldova problema este că rămâne un stat sfâșiat între două tipuri de opțiuni”, a afirmat la „Puterea Știrilor” sociologul Dan Dungaciu. „Opțiunea europeană este semnificativă, importantă, dar nu e decisivă”, a adăugat acesta. Dungaciu a comentat, de asemenea, decizia Uniunii Europene de a sancționa șapte persoane din Republica Moldova, acuzate că au legături cu Rusia și cu eforturile Moscovei de a destabiliza țara. „Sigur, decizia UE trebuie indiscutabil salutată, dar oamenii aceștia erau de multă vreme dați în căutare. Unii abia au fost condamnați definitiv în Republica Moldova și nu toți sunt condamnați definitiv în …
  • „Marele pod” peste Prut de la Leova, construit de regimurile Klaus Iohannis și Maia Sandu s-a „defectat”
    Activitatea punctului de trecere a frontierei (PTF) Leova-Bumbăta este întreruptă pentru lucrări de mentenanță, informează Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal. Chiar dacă oficial au anunțat că podul nu va putea fi folosit doar câteva ore, cetățenii care au dorit să traverseze vama prin Leova-Bumbăta au fost surprinși că acesta nu a funcționat deloc duminică, 4 iunie. „Din cauza scăderii nivelului de apă în râul Prut sunt efectuate lucrări de mentenanță la podul de pontoane”, scrie Radiomoldova. Autoritățile vamale au promis ca marele pod construit de Klaus Iohannis și Maia Sandu, dat în funcțiune cu mare fast în urmă cu doar câteva …
  • Moldovenilor li se va interzice intrarea în Marea Britanie
    Negocierea pe această temă cu guvernul Republicii Moldova a fost scopul participării lui Rishi Sunak la summitul Comunităţii Politice Europene. Marea Britanie, scrie Politico, își va înăspri politica de migrație față de cetățenii moldoveni și va începe negocierile cu Chișinăul pentru un nou acord de returnare a migranților înapoi în patria lor, în condițiile în care premierul Rishi Sunak se confruntă cu presiuni interne pentru reducerea migrației în Regatul Unit. Scopul participării lui Rishi Sunak la summitul Comunităţii Politice Europene de la Bulboaca a fost să negocieze acest lucru cu guvernul Republicii Moldova. Prim-ministrul britanic „a făcut din combaterea imigrației ilegale una dintre prioritățile …
  • Zelenski propune înființarea „Coaliției Patriot”- ministere ale ”adevărului” pentru combaterea propagandei ruse
    Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a făcut apariția la summitul Comunității Politice Europene care se desfășoară în Republica Moldova. El a fost întâmpinat de președintele Maia Sandu și condus în Castelul Mimi, unde se desfășoară evenimentul. Înainte de reuniunea oficială, președintele Ucrainei a susținut o declarație de presă, în fața jurnaliștilor acreditați la eveniment. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află pentru prima oară într-o vizită la Chișinău, de la începutul războiului din Ucraina. El va participa la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, alături de lideri politici din aproape toate statele Europei. Summitul are loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, situat …
  • Zelenski a ajuns la Crama Mimi din Moldova
    Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski participă la Summitul Comunității Politice Europene. Acesta a fost întâmpinat în urmă cu puțin timp la crama Mimi de la Bulboaca de președinta Republicii Moldova Maia Sandu. Liderul de la Kiev a apărut vădit emoționat pe covorul roșu,  fiind primul oaspete întâmpinat oficial de Maia Sandu. Astfel, pentru prima dată de la izbucnirea războiului în Ucraina, Volodimir Zelenski, figura centrală a rezistenței ucrainene în războiul de agresiune declanșat de Rusia, se află în Republica Moldova. Participarea oficialului ucrainean nu a fost anunțată. Oficiali de la Chișinău au declarat, anterior, că participarea liderului de la Kiev va …
  • Ion Cristoiu: Macron i-a invitat pe liderii europeni la o cramă din Republica Moldova

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button