PoliticăRepublica Moldova

România și Moldova se confruntă cu o catastrofă demografică

Cele două țări românești se confruntă cu o catastrofă demografică. Fără un război, ambele sunt aproape în fruntea clasamentelor mondiale ale mortalității și în coadă celui al natalității.

Republica Moldova e pe locul 8 pe glob în privința mortalității, într-un raport CIA, cu 14 decese la mia de locuitori anul acesta. O altă statistică estimativă pentru intervalul 2020-2025 pune România chiar mai sus, pe locul 5, în acest nedorit top, iar Moldova pe 14.

Clasamentul e dominat de Bulgaria, probabil între timp devansată de Ucraina, care figura pe locul secund, urmată de două țări baltice. De subliniat că e un clasament mondial, nu european, cum s-ar crede după primele cinci poziții. La polul opus, cu 1,5 la mie era Qatar, urmată de alte țări arabe din Golf.

Când vine vorba de rată natalității, în raportul CIA pe anul acesta, Moldova se situa pe locul 208, iar România pe 206 din 228. Ratele natalității la mia de locuitori sunt de 8,4, respectiv 8,5.

Clasamentul e închis de Ucraina, iar sub noi se mai găsesc alte țări în criză a reproducerii că: Japonia, Italia, Spania, Grecia, Bulgaria, Belarus, Rusia, Polonia, toate cu cifre între 7 și 8,5.

Spre comparație, topul mondial e dominat copios de țări africane, în frunte cu Niger, cu un ritm galopant de înmulțire de 46,6 la mia de locuitori. În condițiile unei politici liberale a granițelor deschise, niciun fel de politică de stimulare oricât de lăudabilă nu poate compensa punerea împreună a unor popoare atât de diferite. (După cum o demonstrează eșecul marcat de Polonia și Ungaria de impulsionare a natalității.) Doar separația poate proteja de la dispariție popoarele europene și est-asiatice, pentru a nu fi absorbite de oceanul uman pe care îl furnizează Africa, lumea arabă și Asia de Sud Vest.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button