Republica Moldova

Seful Biroului Interpol de la Chișinău a încasat milioane de dolari șpagă pentru a șterge notițele roșii de pe numele a zeci de criminalii notorii

Șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Ţentiu, va sta în arest în următoarele 30 de zile. Decizia a fost luată acum câteva minute de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Țențiu, alături de alte trei persoane publice, este bănuit că ar fi inplicat într-o schemă de manipulare a datelor , contra unor sume de milioane de dolari.

Cel puţin 20 de criminali notorii din întreaga lume, daţi în urmărire generală internaţională, au reuşit să-şi şteargă numele din lista Interpol-ului, datorită acestei scheme implementate cu ajutorul unor funcţionari de rang înalt de la Chişinău.

Persoanele date în urmărire generală au primit azil politic în R. Moldova, motiv pentru care le-au fost şterse notificările roşii ale Interpol-ului. După ce au scăpat de pericolul de a fi extrădaţi, unii dintre ei au părăsit R. Moldova şi au ajuns în ţări europene, precum Franţa şi Marea Britanie, unde au comis noi crime şi infracţiuni, potrivit ziarulnational.md.

Potrivit presei de peste Prut în lista celor bănuiţi se mai regăsesc şeful Inspectoratului General pentru Migraţie a Ministerului de Interne, Mihail Vodă. Un rol-cheie, de intermediar pentru transmiterea mitei de milioane de dolari, l-ar fi avut fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog. Acesta a fost ulterior reprezentantul Republicii Moldova la INTERPOL. Un alt bănuit este avocatul Oleg Mîţă. Acesta a ajuns în atenţia opiniei publice, apărându-i pe liderul interlop Vladimir Mosclciuc, alias Makena, şi pe fostul deputat democrat, Vladimir Andronache

În cadrul cauzei penale instrumentată de Republica Moldova și Franța cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI), procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) din țara vecină alături de omologii lor francezi și reprezentanții FBI au efectuat în data de 4 iunie 33 percheziții, fiind vizate 12 persoane, iar patru dintre ele au fost încătușate pentru 72 de ore. 

Potrivit probelor acumulate de structurile de drept, infractori din întreaga lume, anunțați în urmărire internațională, ar fi reușit să scape de notificările roşii ale Interpol. 

Șpagă considerabilă

Iar figuranții primeau șpagă de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe infractori să scape de pedeapsă și să nu ajungă în custodia forțelor de ordine. 

,,Există o bănuială rezonabilă că un grup de persoane de diferite naționalități au implementat o presupusă schemă de corupție pentru a permite persoanelor care fac obiectul notificărilor roșii Interpol să obțină azil sau să obțină statutul de refugiat în Republica Moldova și în alte țări cu scopul de a bloca, și șterge notificările roșii a acestora prin plata de mită către funcționari publici, inclusiv în Republica Moldova”, a mai afirmat Veronica Dragalin. 

Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal în data de 2 aprilie în urma informațiilor primite de la Parchetul Național Financiar al Franței (PNF), ancheta franceză fiind inițiată după sesizarea Interpol. Investigațiile în acest caz sunt în desfășurare. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button