Politică

5.000 lei vouchere de vacanţă şi sărbători pentru bugetarii unei companii ce muncesc doar pe hârtie

Guvernul se împrumută pentru a plăti salarii şi pensii şi vorbeşte într-una despre austeritate bugetară, însă a aprobat 5.000 lei vouchere de vacanţă şi sărbători, pentru bugetarii unei companii ce muncesc doar pe hârtie.

Este vorba despre Compania Naţională de Investiţii Rutiere, CNIR. Aceasta a fost înfiinţată în aprilie 2023 şi, într-un an, nu a făcut mai nimic deocamdată.

Marile proiecte, precum autostrada A3 Ploieşti – Braşov, autostrada A8 Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, Drumul Expres Bacău – Piatra Neamţ, Drumul Expres Brăila – Focşani şi autostrada A13 Braşov – Bacău, vor ajunge în curtea companiei abia prin iunie 2024.

Protocolul CNAIR – CNIR pentru preluarea acestora a fost semnat la sfârşitul lunii martie 2024 şi intră în vigoare după 90 de zile de la data emiterii ordinul ministrului Transporturilor.

Dar, pentru 2024, i s-a aprobat deja un buget de venituri şi cheltuieli în valoare de 34,247 milioane lei, printr-un ordin comun al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), Ministerului Finanţelor (MF) şi Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).

Bugetul CNIR pentru salarii este 2,8 milioane € în 2024, câştigul mediu lunar fiind de 3.500 €, mulţumită unei serii de bonusuri, prime şi vouchere

Potrivit sursei citate, la CNIR, la salarii, după caz, se adaugă indemnizaţii de conducere de până la 50% din salariu, sporuri pentru categorii de activităţi (implementare, suport direct, suport indirect) de 10-30% şi, de exemplu, spor pentru performanţă în activitate de până la maxim 45%, astfel încât majorarea totală aplicată să nu depăşească 75% pentru activităţi de implementare, 65% pentru activităţi de suport direct şi 55% pentru activităţi de suport indirect, raportat la salariul negociat iniţial în limitele grilei de salarizare.

De asemenea, angajaţii CNIR primesc tichetele cadou astfel:
– 8 martie – Ziua Femeii – 300 lei;
– Sărbătorile Pascale – 550 lei;
– 1 iunie – Ziua copilului – 300 lei/ fiecare copil al angajatului;
– Sărbătorile de Crăciun – 550 lei / salariat 300 lei / fiecare copil al angajatului.

Iar voucherele de vacanţă sunt acordate în cuantum egal cu un salariu minim pe economie – 3300 lei/ an.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button