InternaționalOpiniiPrima PaginăSocialȘtirile 60m.RO

SUA a abdicat din poziția de lider global. China a prins viteză în solidaritate.

Acum trei luni nimeni nu s-ar fi gândit că toți ochii se vor îndrepta spre China.

Iar asta nu datorita faptului că aparent virusul a pornit de acolo, ci pentru că într-un moment de criză pandemică globală dă dovadă de solidaritate.

China are propriile probleme, a trecut printr-o grea încercare. La solicitarea statelor afectate a pus piciorul pe accelerație și a început producția de materiale medicale așa cum nu s-a mai văzut în istorie.

Dar nu doar atât. Toată informația și experiența cumulată în criza proprie a fost pusă gratuit la dispoziția umanității.

Aceeași umanitate care cu doar două luni înainte arăta cu degetul spre ceea ce părea a fi incapacitatea Chinei de a câștiga lupta cu virusul.

SUA a abdicat în această luptă. Singurul mesaj venit din America a fost dizgrațioasa formulare: „virusul chinezesc”, de parcă China ar fi vinovată pentru acest lucru.

Ca și ofensă adusă umanității Trump a oferit și un miliard de dolari companiei germane ce lucra la o soluție. Răspunsul a fost pe măsură: toată cercetarea și informația vor fi la liber, nu în beneficiul cuiva.

Lecția de solidaritate dată de China a răsturnat geopolitica globală. Banii și armele nu mai contează așa mult într-o lume a viitorului ci solidaritatea și responsabilitatea.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button