JUSTIȚIE

Studentă și fără venituri, fiica șefului IPJ Iași și-a cumpărat apartament nou cu 94.000 de euro

La doar 21 ani și cu zero venituri, fiica șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Iași a achiziționat cu 94.000 de euro un apartament nou nouț într-un bloc din Galata de pe strada Pantelimon Halipa

@ Lorena Ioana Gîtlan, fiica chestorului Costel Gîtlan, este studentă la Facultatea de Litere, dar are noroc în afaceri imobiliare: a cumpărat ieftin și a vândut scump

@ În iunie 2020, pe când avea doar 19 ani, a achiziționat un alt apartament cu două camere în Nicolina, pe care l-a vândut peste doar un an cu un profit de 50%

@ A cumpărat direct de la dezvoltator cu 43.000 de euro, iar un an mai târziu a vândut imobilul unei persoane fizice cu 65.500 de euro

@ Deși șeful IPJ Iași a menționat în declarația de avere achiziționarea unui apartament în 2020 pe numele fiicei, tânăra studentă nu poate justifica zeci de mii de euro din tranzacțiile ce au urmat.

În perioada 2020 – 2021, fiica șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Iași, chestorul Costel Gîtlan, a făcut o serie de tranzacții imobiliare, finalizate cu achiziționarea unui apartament de lux în Galata la o valoare declarată de aproximativ 94.000 de euro. Este vorba de o locuință de 70 mp cu două camere la care se adaugă un loc de parcare suprateran. Apartamentul este situat la etajul 5 al ansamblului imobiliar Conest Vision pe pe strada Pantelimon Halipa, peste drum de Spitalul de Recuperare, relatează 7Iași.ro.

Chiar dacă tânăra Lorena Ioana Gîtlan a pornit la drum fiind spirjinită de părinți, care i-au dat acesteia bani pentru achiziționarea unui alt apartament, în șirul de tranzacții imobiliare ce a urmat apar sume de bani pe care fiica șefului IPJ Iași nu le poate justifica.

Primul apartament, cumpărat la un preț preferențial. A vândut după doar un an cu un profit de peste 50%

Pe 18 iunie 2020, Lorena Ioana Gîtlan, în vârstă de doar 19 ani la acea vreme, a cumpărat de la societatea M.Chim un apartament cu două camere în cartierul Nicolina pe strada Sălciilor. Achiziția imobiliară a fost una inspirată, având în vedere prețul mic, sub cel al pieței, puțin peste 900 de euro/mp. Prețul declarat în contractul de vânzare-cumpărare a fost de 209.754 lei, echivalentul a 43.337 euro, raportat la cursul BNR de la acea dată. Cu acești bani, Lorena Ioana Gîtlan a cumpărat un apartament cu două camere și o suprafață de 49,80 mp, situat la etajul 3 al blocului ridicat de M.Chim pe strada Sălciilor.

În declarația de avere înregistrată pe 2 iunie 2021, Costel Gîtlan menționează achiziționarea în anul 2020 a unui apartament de 45 metri pătrați, proprietar fiind fiica sa Lorena Ioana.

Achiziția apartamentului de pe strada Sălciilor s-a dovedit a fi o investiție deosebit de profitabilă. După doar un an de zile, pe 18 august 2021, tânăra studentă de la Litere, Lorena Ioana Gîtlan, a găsit un client dispus să plătească o sumă mult mai mare pentru apartamentul din Galata.

Astfel, la data de 18 august 2021, fiica șefului IPJ a vândut către Vlad M. imobilul de pe strada Sălciilor pentru suma de 65.500 de euro. Practic, după doar un an de zile, Lorena Ioana Gîtlan s-a ales cu un profit mai mare de 50%,  aproximativ 22.000 de euro.

Apartament de lux de la Conest. Diferența de bani, greu de justificat

La mai puțin de patru luni după ce a vândut apartamentul din Nicolina de pe Sălciilor, fiica șefului IPJ Iași identifică o nouă oportunitate imobiliară și achiziționează un alt apartament în blocul ridicat de firma Conest pe strada Pantelimon Halipa, peste drum de Spitalul de Recuperare. Este vorba despre un apartament cu două camere, situat la etajul 5 și cu o suprafață de 70 mp. Imobilul dispune de două balcoane. În contractul de vânzare-cumpărare autentificat în fața notarului la data de 3 decembrie 2021, se arată că „prețul este de 83.928,70 euro, preț ce nu include TVA de 5% (reprezentând prețul apartamentului)”. De asemenea, tranzacția a presupus și cumpărarea unui loc de parcare suprateran la prețul de 5.719, 29 euro fără TVA de 5%. Aplicând cota TVA de 5%, rezultă că Lorena Ioana Gîtlan a plătit 94.000 de euro pentru apartamentul din blocul Conest Vision.

Ținând cont de faptul că anterior Lorena Ioana Gîtlan obținuse un venit de 65.500 de euro din vânzarea apartamentului de pe strada Sălciilor, dar și de faptul că aceasta și-a asumat plata taxelor notariale și a impozitelor, rezultă o diferență de aproximativ 20.000 de euro, bani pe care tânăra studentă nu-i poate justifica.

Șeful IPJ Iași nu a răspuns la telefon. Avere mare, salariul secretizat

În declarațiile de avere depuse în ultimii ani de către șeful IPJ Iași, Costel Gîtlan, veniturile salariale ale acestuia au fost secretizate. Sumele obținute au fost acoperite cu o bandă neagră, iar la rubrica „serviciul prestat”, acesta a menționat „raporturi de serviciu”.

În cea mai recentă declarația de avere disponibilă pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, Costel Gîtlan nu a menționat nicio sumă acordată către fiica sa. Însă, în declarația de avere anterioară, înregisrată în 2021, la rubrica „bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni”, Gîtlan menționează vânzarea unei case de vacanță și a „terenului aferent” cu 50.000 de euro. Această tranzacție a fost parafată pe 17 iulie 2020, la o lună după ce fiica sa cumpărat apartamentul de pe strada Sălciilor.

În cursul zilei de ieri, 7IAȘI a încercat să obțină un punct de vedere de la șeful IPJ Iași, însă acesta nu a răspuns la apelurile telefonice.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button