Politică

Rotația premierilor, la toamnă: Marcel Ciolacu refuză să preia mandatul

Situația politică din România este una tensionată. Vineri, 26 mai, premierul Nicolae Ciucă ar fi trebuit să își depună demisia, iar în locul său să fie investit Marcel Ciolacu, potrivit calendarului. Greva profesorilor a schimbat situația, iar actualul prim-ministru va rămână în funcție până când situația va fi rezolvată. Potrivit unor surse PNL, rotativa ar putea să se amâne până la toamnă.

Vineri, premierul Nicolae Ciucă, alături de Marcel Ciolacu și Kelemen Humor, au susținut o declarație de presă comună, prin care anunțau că rotativa va fi amânată, din cauza grevei profesorilor. Decizia ar fi fost luată de președintele României, Klaus Iohannis, iar liberalii ar fi primit vestea printr-un mesaj pe WhatsApp, potrivit surselor din PNL.

Liberalii susțin că Nicolae Ciucă i-ar fi anunțat pe WhatsApp că rotativa se amână, în urma unei discuții pe care ar fi avut-o cu președintele Klaus Iohannis. Mai mult decât atât, surse din PNL susțin pentru Antena 3 că schimbarea premierilor ar putea fi amânată până la toamnă. Perioada următoare ar putea fi una încărcată, asta pentru că sunt anunțate manifestații și din partea angajaților din Sănătate și Transport.

Marcel Ciolacu nu vrea să devină premier în plină grevă a profesorilor

Marcel Ciolacu nu își dorește să preia mandatul în plină criză, însă vrea ca rotativa să aibă loc până la finalul lunii iunie. Surse liberale au declarat pentru Evenimentul Zilei că rotativa nu s-a produs din cauza lui Marcel Ciolacu, președintele PSD, care nu a dorit să tranșeze din această poziție conflictul din Educație.

„La buget nu există banii necesari pentru a crește salariile profesorilor. Marcel Ciolacu știe acest lucru, doar cei de la PSD au Ministerul de Finanțe, dar a refuzat să își asume faptul că nu le poate crește profesorilor salariile. Din acest motiv nu a fost de acord să devină premier. În plus, problema Ministerului Transporturilor la care PSD nu vrea să renunțe, nu a putut fi tranșată. Cei de la PSD spun acum că le e mai bine așa, dar noi, la PNL trebuie să gândim o strategie pentru perioada următoare”, ne-a spus un înalt oficial liberal.

Preluarea mandatului în plină grevă a profesorilor ar putea duce la o scădere a procentelor electorale de care se bucură PSD în prezent, spun sursele liberale. Cu toate acestea, PNL își asumă guvernarea și consideră că social-democrații nu își doresc o astfel de responsabilitate.

„Noi ne asumăm în continuare guvernarea şi nu credem că PSD vrea sa preia guvernarea. Vrea să o amâne minim patru luni de acum înainte. Social-democraţii ar dori să aibă loc rocada prin sesiunea parlamentară din toamnă”, a explicat un lider PNL.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button