Internațional

Putin, la Parada Victoriei: „Civilizaţia se află din nou la un punct de cotitură”

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că lumea se află în prezent într-un punct de cotitură şi a acuzat ţările occidentale că orchestrează un război împotriva Rusiei, înainte de a-i îndemna pe ruşi la „victorie”, în timpul paradei militare din Piaţa Roşie de la Moscova cu prilejul Zilei Victoriei împotriva Germaniei naziste, informează AFP şi TASS.

„Astăzi, civilizaţia se află din nou la un punct de cotitură. Împotriva patriei noastre a fost din nou declanşat un adevărat război, însă noi vom învinge terorismul internaţional, îi vom apăra şi pe locuitorii din Donbas, ne vom asigura securitatea”, a declarat preşedintele rus.

Vladimir Putin a susţinut că Rusia vrea „un viitor paşnic şi liber”, şi că pentru ea „nu există popoare inamice nici în Vest, nici în Est”.

În discursul său, Putin a calificat drept „crimă” distrugerea memorialelor înălţate în cinstea soldaţilor sovietici şi „o bătaie de joc la adresa actelor lor de eroism”, „un revanşism al celor care pregăteau în mod cinic şi făţiş o nouă campanie împotriva Rusiei, celor care au adunat pentru aceasta răul neonazist din întreaga lume”.

Vladimir Putin a declarat că Rusia se mândreşte cu toţi participanţii la operaţiunea militară specială din Ucraina” şi că de ei „depinde viitorul statalităţii ruse şi securitatea ţării”.

Potrivit lui Putin, „orice ideologie de supremaţie este prin natura ei dezgustătoare, aducătoare de moarte şi criminală”. El a subliniat că elitele occidentale „continuă să-şi declare exclusivitatea, îi asmut pe oameni şi dezbină societatea”.

Vladimir Putin şi-a încheiat discursul de 10 minute din timpul paradei cu strigătul „Ura!” pentru Rusia şi victoria ei. „Pentru Rusia, pentru forţele noastre armate nobile, pentru Victorie, ura!”, a declarat preşedintele rus.

Parada militară de Ziua Victoriei a început marţi în Piaţa Roşie din Moscova pe fondul unor măsuri stricte de securitate de teama unor acte de sabotaj ucrainean, transmite EFE. Sunt prezenţi preşedintele rus Vladimir Putin şi a mai mulți lideri ai republicilor post-sovietice.

Evenimentul este prezidat de Putin, care s-a adresat trupelor participante la paradă, conform tradiţiei, inclusiv unităţilor care luptă în Ucraina în cadrul aşa-numitei ”operaţiuni militare speciale”, în fapt invazia declanşată de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.

În absenţa liderilor occidentali şi a altor şefi de stat de renume, printre invitaţi se numără liderii Belarusului, principalul aliat al Rusiei în conflictul actual, Armeniei şi ţărilor din Asia Centrală – Kazahstan, Uzbekistan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Turkmenistan.

Kremlinul a recunoscut că autorităţile ruse au decis să anuleze mai multe evenimente publice legate de aniversarea a 78 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, precum marşul cunoscut sub numele de Regimentul Nemuritor, din cauza a ceea ce a numit acte teroriste ale Kievului.

„Se iau toate măsurile necesare pentru a garanta securitatea, cu atât mai mult când vorbim de prezenţa oaspeţilor străini şi a şefului statului”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Într-o decizie fără precedent, Piaţa Roşie a fost închisă timp de două săptămâni, chiar înainte de atacul cu drone de săptămâna trecută asupra Kremlinului, pe care Moscova l-a pus pe seama Kievului.

În plus, din acelaşi motiv, peste douăzeci de oraşe din partea europeană a Rusiei, inclusiv peninsula ucraineană Crimeea anexată, au anulat parada, care a avut totuşi loc în principalele oraşe din Urali şi Siberia.

În ciuda ostilităţilor, Putin a felicitat poporul ucrainean de Ziua Victoriei, dar nu şi pe preşedintele ţării, Volodimir Zelenski.

În total, potrivit Ministerului Apărării rus, în Piaţa Roşie vor defila peste 10.000 de militari şi 125 de tipuri de echipamente militare, inclusiv tancuri T-90, T-72 şi T-14, precum şi piese de artilerie, baterii antiaeriene şi rachete de croazieră.

Parada militară este sărbătorită fără victorii pe câmpul de luptă ucrainean, unde mercenarii Wagner nu şi-au putut îndeplini promisiunea de a cuceri oraşul Bahmut din Donbas, notează EFE.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button