Internațional

Putin anunță că Rusia va distruge avioanele F-16, chiar dacă acestea sunt cu baza în afara Ucrainei

Dacă Occidentul va ajuta Ucraina cu avioane de luptă F-16 ar fi „un pericol serios de a târî NATO într-un conflict armat” cu Rusia, iar aeronavele vor fi distruse, a avertizat vineri liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care a sugerat că Moscova ar putea lovi bazele unde se află aceste aeronave, chiar dacă acestea sunt situate în afara Ucrainei, potrivit agenţiei TASS.

Aeronavele F-16 vor avea soarta tancurilor occidentale, a spus vineri Vladimir Putin. „Tancurile sunt în flăcări, inclusiv Leopardurile. Iar F-16 vor arde în acelaşi mod. Nu există nicio îndoială în această privinţă”, a declarat liderul de la Kremlin, la forumul economic de la Sankt Petersburg.

Rusia va lua în considerare opţiunile de distrugere a acestor avioane, chiar dacă acestea vor avea baza în afara Ucrainei. „Dacă sunt plasate în baze aeriene din afara Ucrainei şi sunt folosite în ostilităţi, va trebui să ne uităm cum şi unde putem ţinti aceste active care sunt folosite în ostilităţi împotriva noastră”, a spus Putin. „Acesta este un pericol serios de a târî în continuare NATO într-un conflict armat”, a avertizat el.

Aceste comentarii despre avioanele F-16 vin în condiţiile în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că piloţii ucraineni au început deja antrenamentele pentru a pilota astfel de avioane.

Pe de altă parte, într-un interviu pentru RT, ministrul de externe Serghei Lavrov a spus, la rândul său, că Rusia este pregătită „să dea un răspuns militar şi tehnic”, dacă pe cerul Ucrainei apar avioane de luptă F-16. El susţine că Moscova este îngrijorată de posibilitatea că eventualele avioane F-16 transferate Ucrainei ar putea transporta arme nucleare. Lavrov spune că a făcut demersuri şi a sesizat în acest sens cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, care sunt şi puteri nucleare şi ai căror experţi au discuţii periodice.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button