Știrile 60m.RO

Studiu: Persoanele asimptomatice care au COVID-19 nu-i pot infecta pe cei din jur

Un studiu recent al cercetătorilor chinezi arată că o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite virusul mai departe. Din 455 de persoane câte au intrat în contact cu un pacient infectat, dar asimptomatic, niciuna nu a luat boala, arată studiul.

Opt cercetători chinezi au făcut primul şi cel mai amplu studiu legat de cât de contagioase sunt persoanele care au infecţia COVID-19, dar nu au simptome ale bolii. Ei au pus o persoană testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane, dintre care 25% cu afecţiuni cardiovasculare. Specialiştii i-au supravegheat atent timp de 5 zile.

După aceea, cele 455 de persoane au fost izolate şi monitorizate cu atenţie. Dintre acestea, doar opt au avut semnele unei infecţii respiratorii, dar niciuna nu a luat virusul SARS-COV-2. Certifică asta testarea PCR, analizele de sânge şi examinarea pulmonară prin tomografie.

Aceste noi date vor schimba cu siguranţă modul în care oamenii se vor raporta la acest virus în viitorul apropiat.

„În momentul în care există un contact prelungit aşa cum se întâmplă în familie sau la locul de muncă, rămâne un risc de a transmite, dar, la nivel de populaţie, atunci când mergem la terase, sau la supermarket, sau în altă parte riscul ca un asimptomatic să transmită este practic foarte, foarte mic, ceea schimbă mult datele problemei pentru că asta înseamnă că, dacă o persoană este asimptomatică şi ne întâlnim cu ea, avem un risc mic de a ne îmbolnăvi, lucru care este diferit faţă de ceea ce ştiam până acum”, explică medicul infecţionist Adrian Marinescu, citat de Mediafax.

Acest studiu ar putea schimba și modul în care se fac internările, iar oamenii se vor gândi dacă le va mai fi teamă când ies din casă.

„Acest studiu ar putea schimba trei elemente în plan practic: persoanele diagnosticate, dar asimptomatice, cu atât mai mult ar putea să stea acasă, să nu mai fie internate. În al doilea rând nu ar trebui să ne fie teamă în momentul în care ieşim din casă şi venim în contact cu alte persoane, să ne gândim că cei din jur, chiar dacă nu au simptome pot să transmit, riscul e categoric mai mic, în al treilea rând: singurul studiu din România vorbeşte de un procent de 2%, ceea ce înseamnă că 360.000 de români au trecut prin boală. Dacă ne gândim că maximum 20.000 sunt diagnosticaţi, asta înseamnă că, în rest, cei mai mulţi au avut forme asimptomatice. Studiul de faţă cumva ne linişteşte şi ne putem gândi că persoana simptomatică are un risc mic de a ne transmite în momentul în care ne întâlnim cu diverse ocazii”, mai spune Dr. Marinescu.

Studiul cercetătorilor chinezi este indexat de prestigioasa National Library of Medicine şi a fost trimis deja experţilor OMS pentru o reacţie din partea acestora.

Sursa: www.stiriletvr.ro

  • România plătește zilnic aproape 100 milioane euro rate și dobânzi. Petrecerea politicienilor
    Statul român s-a împrumutat fără limită. Zi de zi, România plătește aproape 100 de milioane de euro doar pentru dobânzi și rate la creditele făcute de guvernele PSD, PNL, USR și UDMR. Asta înseamnă peste 35 de miliarde de euro pe an care nu se duc nici în școli, nici în spitale, nici în drumuri. Se duc către bănci, fonduri de investiții și creditori internaționali. Și în timp ce țara se scufundă în datorii, politicienii petrec. Își măresc salariile, își pun rudele în funcții, zboară în delegații externe și dau tunuri pe bani publici. Nu au tăiat nicio cheltuială, nu …
  • PSD a abandonat pensionarii militari. Doar cei cu pensii speciale jubilează
    Pensionarii militari au fost trădați. Umiliți. Folosiți politic și apoi aruncați la marginea sistemului. Cei care au servit patria în uniforme, în misiuni, în teatre de operații, sunt astăzi ignorați de guvernul PSD. Li s-au promis drepturi, dar au primit dispreț. În schimb, cei cu pensii speciale jubilează. Judecători, parlamentari, șefi de agenții obscure – toți cu pensii uriașe, nemuncite, apărate cu dinții de partidele de guvernare. Pentru ei, există bani. Pentru militari, doar amânări și minciuni. PSD n-a avut niciodată curajul să facă dreptate. A preferat să păstreze privilegiile clientelei, în timp ce veteranii sunt tratați ca o povară. …
  • Bolojan „suferă” alături de români: și-a tras 5 vicepremieri!
    În timp ce românii strâng cureaua, îndatorați pe viață și împovărați de taxe, noul premier Ilie Bolojan își începe „reforma” cu o aroganță monumentală: a numit nu unul, nu doi, ci cinci vicepremieri. Un record absolut al risipei politice într-un stat aflat pe marginea colapsului bugetar. Asta numește Bolojan „guvern eficient”? O tocăniță politică formată din cinci partide și cinci șefi, fiecare cu pretenții, birou, consilieri și mașini de serviciu. În loc să taie din aparatul de stat, să reducă cheltuielile și să comaseze funcții inutile, a multiplicat fotoliile, privilegiile și clientela. În acest ritm, singura reformă reală va fi …
  • Catastrofa Grindeanu, promovat: noul șef al Camerei Deputaților. Reforma cu 300 de parlamentari? Îngropată de cei care au cerut-o!
    Românii au decis clar, printr-un referendum național, că vor un Parlament cu maximum 300 de aleși. Nu a fost o sugestie, nu o părere – a fost o decizie democratică, validată cu milioane de voturi. Ironia amară? Referendumul a fost organizat chiar la inițiativa clasei politice, care acum îl ignoră cu cinism. În loc să pună în aplicare voința poporului, politicienii se premiază între ei. Sorin Grindeanu, autorul celebrei OUG 13 și simbolul eșecului din Transporturi, tocmai a fost uns președinte al Camerei Deputaților – a doua funcție în stat. O funcție de putere, oferită unui om care ar fi …
  • Sărutul dintre Ciolacu și Moșteanu trădează frăția PSD–USR
    A fost suficient un gest – sărutul simbolic dintre Marcel Ciolacu și Ionuț Moșteanu – ca să înțeleagă toată România ceea ce politicienii încearcă să ascundă: PSD și USR joacă în aceeași piesă. Aparent adversari, în realitate aliați de culise, uniți de interese, nu de principii. USR s-a născut din promisiunea anti-sistem, dar a ajuns să îmbrățișeze exact sistemul pe care îl contesta. Iar Ciolacu, marele „lider de stânga”, n-a avut nicio reținere să își arate simpatiile față de foștii „protestatari” deveniți parteneri de compromis. Nu mai e nicio îndoială: frăția PSD–USR există, chiar dacă e mascată de scandaluri în …
  • Autoritatea Aeronautică Civilă Română refuză să își facă treaba. România, țara unde autoritățile încurcă dezvoltarea
    Într-un stat normal, autoritățile sunt în slujba cetățeanului și a dezvoltării. În România, însă, instituții plătite din bani publici aleg să blocheze proiecte, să tărăgăneze investiții și să se ascundă după proceduri birocratice. Cel mai recent exemplu? Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) – o instituție care refuză să primească sau să emită avize de construire, blocând investiții majore în infrastructură, logistică, industrie și turism. Nu vorbim despre întârzieri, ci despre un refuz deschis de a aplica legea. O instituție a statului român care, în loc să rezolve, refuză să funcționeze. Nu răspunde la cereri. Nu emite puncte de vedere. Nu …
  • Dragoș Pătraru își bagă unghia în gât: Nicușor Dan a trădat votul și a pus 5 vicepremieri
    Dragoș Pătraru, jurnalistul care ani la rând a strigat în pustiu după reformă, justiție și oameni noi în politică, se trezește acum cu realitatea mușcându-l de coloană: Nicușor Dan, „independentul de carton”, l-a pus premier pe Ilie Bolujan și a umplut guvernul cu 5 vicepremieri. Nu unul, nu doi. Cinci. Că doar reforma trebuie să aibă multe capete, ca un balaur bugetofag. Votul pentru „schimbare” s-a transformat în același circ, dar cu o spoială tehnocrată. În loc să reducă funcțiile de conducere, Nicușor Dan a deschis larg ușa clientelei politice, împărțind posturi ca la nuntă. Și cum era de așteptat, …
  • Umilință internațională: Trump l-a ignorat pe Nicușor Dan la summitul NATO. America nu recunoaște președintele impus prin anularea alegerilor
    Summitul NATO a fost scena unei umilințe fără precedent pentru România. În timp ce liderii lumii discutau despre securitate, strategie și parteneriate, președintele României, Nicușor Dan, era invizibil. Noul lider al SUA, Donald Trump, a trecut pe lângă el ca pe lângă un anonim. Niciun gest de salut, nicio privire. Nimic. Motivul este simplu și dureros: administrația americană nu recunoaște legitimitatea unui președinte care a fost impus într-un context scandalos, prin anularea alegerilor și eliminarea adversarilor. În ochii partenerilor strategici, România nu mai este o democrație funcțională, ci o republică a fraudelor electorale, în care voința populară este sfidată de …
  • Moșteanu fără diplomă anunță mai mulți bani pentru apărare. Pensionarii, sănătatea și educația să aștepte
    Ionuț Moșteanu, ajuns peste noapte vicepremier și noul ministru al Apărării, fără o diplomă de studii clară, a anunțat cu aplomb că România va aloca și mai mulți bani pentru înarmare. În timp ce bătrânii își numără leii pentru medicamente, copiii învață în școli insalubre, iar spitalele se închid din lipsă de personal și fonduri, guvernul decide că tancurile sunt mai importante decât oamenii. Numirea lui Moșteanu în fruntea Apărării este o insultă adusă oricărui român care a făcut armata, care a servit sub drapel sau care încă mai crede că onoarea, competența și pregătirea contează într-un stat. Cum să …
  • Este adevărat că dăm 2 miliarde de euro pe rachete franceze? Pensionarii să mai aștepte. De aceea facem economie și taxe mari
    În timp ce guvernul le spune românilor că nu sunt bani pentru pensii, spitale sau școli, aflăm că România este pregătită să arunce peste 2 miliarde de euro pe un nou sistem de rachete franceze. Asta în timp ce milioane de oameni trăiesc cu pensii de sub 2.000 de lei și spitalele au ajuns să ceară donații pentru aparatură de bază. De ani de zile, ne spun că „trebuie să facem economie”, că „nu sunt bani”, că „deficitul bugetar e prea mare”. Dar când vine vorba de contracte de armament, sacul e fără fund. Aceleași guverne care au blocat mărirea …
  • Ramona Ioana Bruynseels (AUR): „Fără o strategie coerentă, riscăm să ratăm complet omagierea lui Eminescu și Brâncuși”
    Deputata AUR Ramona Ioana Bruynseels atrage atenția asupra lipsei unei strategii unitare din partea Ministerului Culturii pentru organizarea Anului Mihai Eminescu (2025) și Anului Constantin Brâncuși (2026). Deși inițiativele legislative au fost susținute, parlamentara semnalează riscul ca aceste momente să nu aibă un impact real, din cauza lipsei unui plan coerent. În Comisia de Buget, parlamentarii au votat recent pentru declararea anilor 2025 și 2026 ca fiind Anii Mihai Eminescu, respectiv Constantin Brâncuși, două figuri reprezentative ale culturii românești. Deputata AUR Ramona Ioana Bruynseels a subliniat importanța acestor inițiative, dar și nevoia unui plan coerent pentru organizarea evenimentelor dedicate, astfel …
  • Ministrul Educației Daniel David: Bursele elevilor vor fi tăiate cu raționalitate și decență
    Se pregătește tăierea burselor elevilor. Ministrul Educației, Daniel David, a declarat, luni, că în acest moment există un sistem foarte complex de burse, menționând că problema este că acoperirea lor nu este sustenabilă. Despre cum se vor tăia bursele elevilor, ministrul a explicat: ,,În acest moment avem un sistem foarte complex și complicat de burse, sociale, de merit, de reziliență, excelență, o mulțime de burse. Problema lor este că acoperirea lor cu adevărat nu este sustenabilă. Niciun ministru nu vrea să vină să spună că alți miniștri au dat și tu iei. Dar, sigur, este această situație de criză. În același …
  • Guvernul Bolojan reintroduce taxa radio-TV desființată de Dragnea
    Programul de guvernare adoptat azi conține o măsură interesantă, dar care nu se anunță foarte populară. Anume: ”Trecerea la un sistem de subvenționare a organizațiilor de media publică, bazată pe venituri realizate prin contribuția beneficiarilor, completată cu alocări din fonduri publice degrevarea bugetului de stat”. Lăsînd de-o parte exprimarea cam chatgptistă, măsura nu poate viza altceva decît reintroducerea taxei radio-TV, desființată în 2017 de guvernul PSD. 
  • Bolojan îi plătește tainul lui Macron: achiziții de rachete Mistral de 2 miliarde de euro! Rachetele din SUA, respinse
    Afacerea Mistral, dezvăluită luni seară de Victor Ciutacu la România TV. Guvernul condus de Ilie Bolojan se confruntă, încă din primele zile de mandat, cu acuzații privind lipsa de transparență și posibile practici preferențiale. Una dintre cele mai controversate decizii o constituie includerea în programul de guvernare a achiziției directe a sistemelor antiaeriene Mistral, produse de compania franceză MBDA, fără a aștepta finalizarea licitației oficiale în desfășurare organizate de Romtehnica. Includerea în programul de guvernare a unei achiziții specifice – nu s-a menționat achiziția de echipament militar, ci cumpărarea UNUI TIP de echipament militar, de la UN PRODUCĂTOR UNIC – s-a făcut ca urmare a presiunilor …
  • Reforma statului se amână. Noul guvern Tocăniță are cinci vicepremieri
    Așa arată „reforma” promisă de noul guvern Tocăniță: cinci vicepremieri, fiecare cu secretare, consilieri, șoferi personali, birouri opulente și mașini scumpe. În loc să reducă cheltuielile, să simplifice administrația și să dea un semnal de responsabilitate, clasa politică se lăfăie din nou în lux pe banii românilor. Reforma statului se amână. Iar între timp, se măresc taxele, se elimină facilități pentru antreprenori, iar cetățeanul de rând e împovărat de scumpiri și birocrație sufocantă. Guvernanții nu renunță la nimic: pleacă în deplasări externe, cu diurne generoase, în timp ce spitalele și școlile se prăbușesc. Guvernul Tocăniță nu a venit cu planuri …
  • Guvernul Bolojan: fără idei, fără producție, doar importuri și vorbe goale
    România importă mai mult decât exportă. Diferența? Peste 30 de miliarde de euro pe an. O gaură uriașă în balanța comercială, care ne transformă în consumatori dependenți de ce produce altcineva. Exportăm materie primă, grâu, lemn și oameni. Și importăm înapoi totul prelucrat: pâine ambalată, mobilă cu etichetă străină, ingineri și medici reîmpachetați sub formă de statistici ale diasporei. Iar în mijlocul acestui dezastru economic, programul de guvernare al lui Ilie Bolojan vine ca o glumă proastă. Nu există nici măcar o singură măsură reală pentru relansarea producției românești. Nimic despre industria alimentară. Nimic despre procesare. Nimic despre reindustrializare. Doar …
  • Numirea lui Moșteanu la Apărare, cu diplomă cumpărată, este o insultă la adresa Armatei Române
    Numirea lui Ionuț Moșteanu în fruntea Ministerului Apărării este o palmă dată Armatei Române și tuturor celor care au muncit cinstit pentru fiecare treaptă urcată în carieră. Moșteanu nu a terminat nicio facultate la vremea potrivită, iar diploma cu care se prezintă astăzi drept „om pregătit” este una cumpărată, obținută după ce a intrat în politică. Motivul? Fără diplomă, nu putea ocupa funcții publice importante. Așa că și-a luat una rapid, de la o „fabrică de diplome”, o universitate fantomă unde nimeni nu l-a văzut vreodată la cursuri – dar unde, oricum, nu prea merge nimeni. A bifat hârtia necesară …
  • Oana Țoiu ministra USR propusă la Externe și-a trecut în CV că are experiență în conferințe
    Țoiu nu a avut decât tangențial legătură cu ministerul de Externe pentru care a fost propusă de USR. Potrivit CV-ului său, deputata USR a activat în perioada 2005-2007 la departamentul de monitorizare şi analiză media al organizației Active Watch pe proiecte pentru Ministerul Afacerilor Externe, organizaţia Salvaţi Copiii și TVR. Oana Țoiu și-a trecut în CV și participările la diverse conferințe, lucru care nu se face de obicei. USR și meritocrația de fațadă: conferințele Oanei Țoiu în loc de competență reală la Externe „Noi vrem competență, nu pile” – a fost sloganul repetat obsesiv de USR în toți anii de opoziție. …
  • Parlamentarii AUR au părăsit ședința de plen; Simion: Nu participăm la această mascaradă
    Parlamentarii AUR au părăsit, luni, ședința comună a Parlamentului, refuzând să participe la votul de învestitură a Cabinetului Bolojan. ‘Totul e minunat, e sublim, coaliția de guvernare PSD-USR, felicitări, nu cred că o să apucați anul, este ultimul act de disperare al vostru, al celor care au dat lovitura de stat din 6 decembrie. (…) Noi nu participăm la această mascaradă, ne ridicăm și plecăm’, a spus, în plen, președintele AUR, George Simion. Simion a criticat măsurile de reducere a numărului bugetarilor. ‘Vreți să tăiați câți bugetari la nivel central? Mult, 150.000 de la nivel central. Bravo! Și ați pus …
  • Manuela Harabor: „USR cu 4 ministere, 5 vicepremieri cu câte 3 consilieri fiecare. Asta da, schimbare! Felicitări, ‘telectualilor!”
    “USR cu 4 ministere, 5 vicepremieri cu câte 3 consilieri fiecare. Asta da, schimbare! Felicitări, ‘telectualilor!”, scrie, ironic, pe Facebook, actriţa Manuela Harabor. Inconsecvența premierului desemnat Ilie Bolojan, care una spune și alta face, a fost aspru criticată şi de junalistul Dan Bucura, notează realitatea.net. Bucura s-a referit, mai exact, la măsurile de austeritate anunțate de premier – care vor lovi crunt în românii – și guvernul cu număr record de vicepremieri decis duminică, în urma unei ședințe a Biroului Politic Național al PNL ce a durat mai bine de 4 ore și care a fost plină de tensiuni. „Înainte, …
Back to top button