Economie

Prețul gazelor naturale a ajuns la un noul record

Președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, a anunțat, marți, că prețul gazelor naturale a atins nivelul record, de 200 euro/MWh, mult mai repede decât arătau prognozele la începutul verii.

Dacă, în urmă cu o lună, Dumitri Chisăliță averiza că prețul gazelor naturale în iarnă va atinge cele mai mari valori din în storia utilizării gazelor naturale, iar consumatorii industriali mari se vor închide singuri, fără să fie raționalizați, se pare că previzunea s-a adeverit mult mai curând.

„Din păcate nu a venit iarna, dar pe fondul creșterii cererii de gaze pentru înmagazinare, prețul a sărit de 200 euro/MWh pe bursa din Olanda. În ultimul an prețul gazelor naturale tranzacționate pe bursa din Olanda a crescut de cca 9 ori și așteptările traderilor sunt de creștere a prețului pentru iarna 2022/2023”, a transmis specialistul.

Problema cea mai importantă a iernii viitoare, existența efectivă a gazelor

Potrivit statisticilor citate, anual, prețul gazelor naturale începe să crească începând cu luna august, atunci când se îmcheie contractele de achiziție gaze pentru iarna/anul viitor.

„Trebuie să ne așteptăm ca prețurile gazelor să crească în această perioadă și să atingă valori care nu au mai existat în istoria tranzacțiilor cu gaze. Dar problema cea mai importantă a iernii viitoare este existența efectivă a gazelor și astfel vom asista la situații în care unii consumatori/țări vor fi determinați să ofere „oricât” pe gaze, doar pentru a le avea. O situație care va aduce companii și tări din Europa în situația de a beneficia de unele câștiguri imense în această iarnă prin poiliticile și programele pe care le vor întreprinde”, avertizează Dumitru Chisăliță.

Totuși, potrivit specialistului, „din păcate România, chiar dacă este al doilea producător de gaze din UE, nu se va găsi în lista acestor țări”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button