Prima PaginăȘtirile 60m.RO

Soluție pentru întoarcerea la ore în toamnă: Fiecare școală să decidă singură cum începe cursurile

Unităţile de învăţământ ar putea decide singure cum vor începe, la toamnă, anul şcolar: tradiţional, cu toţi copiii prezenţi în clasă, online, sau hibrid. Iar fiecare şcoală va stabili acest lucru în funcţie de situaţia epidemiologică din zona în care funcţionează. Inspectorii şcolari, directorii, experţii în Educaţie şi asociaţiile de părinţi spun că o astfel de decizie ar fi binevenită şi că Ministerul Educaţiei nu poate aplică un singur scenariu pentru câteva mii de şcoli.

Din toamnă, şcolile ar putea primi „mână liberă” că să decidă cum vor începe noul an. Totul va depinde însă de evoluţia numărului de îmbolnăviri cu noul tip de virus.  

Monica Anisie, ministrul Educației: „Se ia în calcul și o astfel de variantă, să descentralizam decizia chiar mergând până la nivelul unităților de invățământ”.

Directorii unităţilor de învăţământ spun că descentralizarea deciziei redeschiderii şcolilor este binevenită şi cred că profesorii sunt pregătiţi, de această dată, să ţină ore şi pe internet dacă va fi necesar.

Diana Bobocea, director al Colegiului Național „Grigore Moisil”: „Fiecare zona a țării are un număr mai mare sau mai mic de îmbolnăviri și atunci la nivel local se poate decide formă sub care se începe anul școlar va fi necesar. Cu un set clar de reguli, având grijă să nu ții copilul 6 ore în videoconferință, ci să păstrezi un echilibru între perioada de videoconferință, perioada de învățare asistat de profesor si perioada de învățare în mod individual”.

Însă dacă elevii vor reveni în bănci din septembrie, vara această va fi de foc pentru autorităţile locale.

Sorin Ion, ISJ Dâmbovița: „E foarte complicat pentru un minister al Educației să ia decizii pentru câteva mii de școli. Dacă într-o școală din Târgoviște avem 30 copii într-o sala, iar într-o sala dintr-un sat de munte avem 12 elevi, normal că măsurile vor fi diferite. Am recomandă într-una din situații revenirea la școală fizică, în cealaltă, prin rotație, videoconferință. E mai ușor să chemăm copiii la școală la țară unde clasele sunt la limita inferioară, decât la oraș, unde sunt suprapopulate.”

Gabriel Chicioreanu, secretar general al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: „Pe perioada acestei veri, aceste UAT-uri pe plan local pot identifica spații noi în care copiii să poată să desfășoare orele și să nu mai fie nevoiți să stea 30 în clasa. Important e să vedem ce facem cu resursă umană pentru că dacă o clasa de 30-35 elevi o vom împărți în 2 clase mai mici e nevoie de a dublă forță de muncă. Preșcolarii și școlarii de clasele 0-4 au nevoie să fie prezenți la școală pentru că nu pot să facă anumite materii, caligrafie, liniuțe și bastonașe cu părinții acasă”.

Mariaș Staş – expert în Educaţie: „Consiliile de administrație ale școlilor analizează și decid, informează inspectoratele școlare că să aibă pe radar ce se întâmplă în județele lor în parteneriat cu autoritățile publice locale. În momentul în care descentralizez și deleg, în ac timp asigur și resursele de coaching, feedback, corectare, dialog permanent autoritățile locale și centrală că proiectul să iasă cu succes”.

Sursa: www.digi24.ro

  • Leul scade pentru a treia zi consecutiv în fața euro. Cresc și celelalte valute majore
    Moneda națională continuă să se deprecieze în raport cu principalele valute internaționale. Euro, dolarul, lira sterlină și francul elvețian au înregistrat noi creșteri față de leu, potrivit cursului oficial publicat de Banca Națională a României. În schimb, indicii ROBOR au continuat să scadă. Banca Națională a României a publicat miercuri, 9 iulie, cursul oficial de …
  • H.D Hartmann: AUR nu e partid naţionalist, ci e singurul partid identitar la ora actuală
    Într-o ediție transmisă live de Gândul, analistul politic H. D. Hartmann a criticat structura guvernamentală actuală și strategia greșită a PSD, afirmând că partidul a permis dezvoltarea AUR ca partid identitar. Hartmann acuză Guvernul de ineficiență și a criticat existența unor vicepremieri fără portofoliu, care potrivit acestuia, sunt plătiți „de pomană”. De asemenea, analistul a …
  • România, la un pas de pierderea fondurilor europene. Bruxelles-ul nu mai are răbdare
    Uniunea Europeană a primit planul fiscal al Guvernului, dar nu mai crede în promisiuni. România rămâne sub procedura de deficit excesiv, iar suspendarea fondurilor europene devine un scenariu tot mai probabil. Până nu se văd rezultate concrete, banii rămân în pericol. După ani de întârzieri, amânări și reforme ratate, România încearcă din nou să recâștige …
  • Generalul Dumbravă invocă modelul Chancery Lane din Londra, însă DNA îl acuză de trafic de influență
    Generalul Dumitru Dumbravă, trimis în judecată alături de Florian Coldea pentru presupus trafic de influență sub acoperirea consultanței juridice, încearcă să se apere invocând un model britanic: Chancery Lane, celebra arteră juridică din Londra. Doar că, în Marea Britanie, colaborarea între foști ofițeri de informații și avocați e reglementată strict, transparentă și legală, nu o …
  • Angajații cu salariu minim și IMM-urile, cei mai afectați de noile taxe
    Măsurile de austeritate asumate de Guvern lovesc direct în categoriile cele mai fragile din economie. Angajații cu salariu minim și întreprinderile mici și mijlocii vor suporta costul ajustărilor fiscale, avertizează consultantul fiscal Adrian Negrescu. În timp ce statul încearcă să evite o retrogradare financiară, populația cu cele mai mici venituri riscă să fie împinsă spre …
Back to top button