Știrile 60m.RO

Președintele Chinei solicită organizarea unei conferințe internaționale de pace care să rezolve conflictul dintre Israel și Hamas

Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut marţi organizarea unei „conferinţe internaţionale de pace” pentru rezolvarea conflictului dintre Israel şi gruparea teroristă Hamas, cu ocazia unui summit extraordinar în format virtual al grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), relatează AFP conform Agerpres.

„Nu poate exista pace şi securitate durabilă în Orientul Mijlociu fără o soluţie corectă la problema Palestinei”, a declarat Xi Jinping prin intermediul unui interpret.

Prin urmare, „China cere organizarea cât mai rapid posibil a unei conferinţe internaţionale pentru pace” pentru a se ajunge la „un consens internaţional”.

Această conferinţă ar face posibilă „o acţiune către o soluţie rapidă la problema Palestinei, care să fie globală, corectă şi durabilă”, a adăugat el.

„De la izbucnirea ultimului conflict israeliano-palestinian, China a depus eforturi pentru a promova negocierile de pace şi încetarea focului”, a subliniat preşedintele chinez în discursul său.

Beijingul „a oferit asistenţă umanitară pentru a ajuta la atenuarea crizei umanitare din Gaza” şi va continua să facă acest lucru, a dat el asigurări.Din punct de vedere istoric, China a susţinut întotdeauna cauza palestiniană şi soluţia a două state.

Prezenţa sa în Orientul Mijlociu a devenit tot mai vizibilă în ultimii ani, iar Beijingul îşi oferă adesea medierea în disputele regionale. Anul acesta, China a mediat un acord între Arabia Saudită şi Iran care, după ani de rivalitate, au acceptat să-şi restabilească relaţiile diplomatice şi să-şi redeschidă ambasadele.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button