JUSTIȚIE

Ordinul de arestare a fostului premier bulgar, Boiko Borisov, dat de Laura Kovesi, a fost ilegal

Fostul premier al Bulgariei, Boiko Borisov, a fost reţinut într-o anchetă a Parchetului European condus de la Laura Codruţa Kovesi.

În martie, Boiko Borisov, împreună cu fostul ministru de finanțe, Vladislav Goranov, și consilierul de presă al GERB, Sevdelina Arnaudova au fost reținuți timp de 24 de ore. A doua zi au fost eliberați, fără a fi însă acuzați. Arestările au avut loc în cadrul unei acțiuni a poliției în legătură cu investigațiile Procuraturii Europene condusă de Laura Codruța Kovesi, după cum a anunțat Ministerul de Interne de la Sofia.

Aceștia au fost reţinuţi, după ce afaceristul bulgar Vasil Bojkov, care a fugit în Dubai, a susţinut că a fost victima unui şantaj. Potrivit completului de judecată, măsura de reținere a fostului premier bulgar și a celorlalți doi pentru 24 de ore „este neîntemeiată de fapt şi neconformă cu scopul legii”.

Ordinul de arestare nu precizează „faptele săvârşite, care au justificat necesitatea aplicării măsurii administrative coercitive”.

Prin urmare, Direcţia de Poliţie a Capitalei din Ministerul bulgar de Interne trebuie să plătească fostului premier bulgar cheltuieli de judecată în valoare de 480 de leva, adică aproximativ 240 de euro.

La jumătatea lunii martie, fostul premier Boiko Borisov şi lider al partidului de opoziţie de centru-dreapta GERB a fost reţinut în cadrul unei operaţiuni a poliţiei, legată de anchetele Parchetului European. Atunci, Boiko Borisov, în vârstă de 62 de ani, „a fost plasat în arest” împreună cu mai mulţi membri ai partidului său, printre care fostul ministru de finanţe Vladislav Goranov, şi au avut loc o serie de percheziţii.

Anunţul a fost făcut imediat după o vizită la Sofia a procurorului-şef european, Laura Codruţa Kovesi, aflată la conducerea unui nou organism de luptă împotriva fraudei care afectează bugetul UE.

La putere din 2009 aproape fără întrerupere, Boiko Borisov s-a confruntat, în vara lui 2020, cu un important val de manifestaţii împotriva corupţiei care cangrenează ţara şi a presupuselor sale legături cu oligarhia. Prin urmare, alegerile legislative din primăvara lui 2021 i-au pecetluit căderea, înaintea unei perioade de instabilitate politică şi apariţiei unui guvern reformist condus de Kiril Petkov.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Acest produs marca BASESCU crede ca poate face ORICE si ORIUNDE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button