Politică

Minunea de la ASF: Viață de angajat la stat cu 16 salarii/an

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți la Craiova răspunzând unei întrebări referitoare la faptul că angajații instituției, inclusiv conducerea, primesc patru prime anuale reprezentând patru salarii, că pe 15 noiembrie vor fi schimbate toate mandatele din conducerea ASF.

Conform procesului verbal din data de 9 februarie 2022, obținut în exclusivitate de către cotidianul Jurnalul, se precizează că noul Contractului Colectiv de Muncă la nivelul ASF a fost adoptat cu un singur vot împotrivă. El a aparținut lui Ovidiu Wlassopol, membru neexecutiv al Consiliului, acesta motivându-și votul prin faptul că nu  consideră oportună acordarea până la patru prime prin noul CCM, se specifică în procesul verbal al ședinței.

De precizat că noul CCM adoptat pe 9 februarie 2022 are o valabilitate de doi ani de zile. Pe lista celor care au votat pentru apar Elena Doina Dascăl – prim-vicepreședinte, Daniel Armeanu – vicepreședinte, Cristian Roșu – vicepreședinte, Jozsef Birtalan – membru neexecutiv, Ioan Țara – membru neexecutiv, și Aura Socol – membru neexecutiv.

De la această ședință a lipsit președintele ASF, Nicu Marcu, dar asta nu înseamnă că s-a opus formei contractului colectiv de muncă în condițiile în care mandatul echipei de negociere din partea conducerii a fost validat de el. Pe fondul falimentului companiilor City Insurance și  Euroins Romania, plata primei de performanță și a primei pentru zilele ASF aferente anului trecut au întârziat și conducerea sindicatului din instituție a amenințat că va intenta o acțiune în instanță în acest caz. În aceste condiții, pe 23 august Consiliul ASF a aprobat plata primelor solicitate de angajați.

Potrivit unui e-mail transmis pe 24 august președintei sindicatului ASF, Mihaela Constantinescu, plata acestor prime urma să se facă odată cu plata drepturilor salariale aferente lunii octombrie și lunii noiembrie, adică în lunile noiembrie și decembrie, arătau datele obținute atunci în exclusivitate de către cotidianul Jurnalul. 

Cum arată lista lungă a beneficiilor

Potrivit Contractului Colectiv de Muncă, votat de Consiliul ASF în ședința sa din 19 februarie 2022 angajații instituției beneficiază, pe lângă salariu, de :

  • Pe lângă cele 12 salarii, pot primi „prime anuale în cuantum de 100% din salariul brut și indemnizația brută lunară” pentru Ziua ASF și concediul anual. Încă o astfel de primă se acordă anual fără nici un motiv. În sfârșit, un salariu se acordă ca „primă de performanță”. În total: 16 salarii anuale.
  • Cinci zile libere pentru diferite evenimente în familie, de la căsătoria unui copil la decesul socrilor. Pentru ziua de naștere se acordă o zi liberă, care nu trebuie să fie în zi nelucrătoare.
  • 8.775 de lei pentru „situații medicale deosebite”;
  • 8.500 de lei în cazul decesului unei rude de gradul I;
  • Cadouri pentru copii, de Crăciun și 1 iunie;
  • 300 lei/ lună pentru abonamente de fitness sau wellness;
  • Vouchere de vacanță și tichete de masă;

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button