Politică

Marcel Ciolacu a păstrat greii UDMR în guvern

Premierul Marcel Ciolacu a păstrat în funcții-cheie mai mulți demnitari din UDMR, potrivit deciziilor publicate în Monitorul Oficial și organigramei diferitelor instituții. UDMR a ieșit de la guvernare, iar președintele formațiunii, Kelemen Hunor, a spus anterior că nici PNL, nici președintele Iohannis nu au vrut UDMR în noua coaliție guvernamentală.

Mihaela-Ioana Kaitor, unul dintre oamenii apropiați de Kelemen Hunor, a fost numită miercuri în funcția de secretar de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Marian Neacșu, potrivit unei decizii a premierului Ciolacu, publicată în Monitorul Oficial.

Un alt demnitar păstrat în funcție este Zoltan Kallos, secretar de stat la Ministerul Educației. El a rămas în funcție chiar dacă restul secretarilor de stat din UDMR au demisionat.

În plsu, Lacziko Enikő Katalin a rămas și ea în funcție de șefă a Departamentului pentru Relații Interetnice (secretar de stat).

Reamintim că în timpul negocierilor pentru formarea guvernului Ciolacu, PSD a oferit UDMR mai multe opțiuni pentru rămânerea la guvernare, dar PNL nu a vrut să cedeze nici Ministerul Dezvoltării, nici Ministerul Mediului, cerute de Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a explicat joi, într-un interviu pentru portalul Maszol, că o explicație pentru ieșirea de la guvernare este comportamentul șefului statului.

”A treia explicație pentru ieșirea UDMR ar putea fi intenția președintelui statului, iar acest lucru nu trebuie ignorat. Experiența mea de până acum a fost că, dacă președintele a vrut ceva, a impus acest lucru prin intermediul celor cu care a lucrat în cadrul unei coaliții. De asemenea, atunci când nu a vrut ceva, a fost capabil să se asigure că nu se va întâmpla și că voința sa va prevala. (…) Comportamentul său a dus la concluzia că nu dorea ca UDMR să continue să participe la această coaliție sau că nu-i păsa deloc ce se va întâmpla. Cert este însă că nu a mișcat un deget mic pentru a împiedica ruperea coaliției”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button