JUSTIȚIE

Jaful din pandemie: Ludovic Orban, audiat la DNA, în dosarul Romarm

Pe fondul pandemiei generate de Covid, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, directorul Romarm, Gabriel Țuțu, a încheiat, cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Pițurcă, două contracte de achiziție publică, în condiții dezavantajoase pentru compania de stat, spun procurorii DNA. Contractele vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

Prin demersurile lui Țuțu, Romarm ar fi fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei (1.729.516 milioane de euro), reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe în afara contractului.

Ludovic Orban a fost chemat la audieri, în calitate de martor, în dosarul măștilor neconforme, cumpărate de Romarm. În acest caz, au mai fost audiați, ca martori, și foștii miniștri ai Energiei Virgil Popescu și Claudiu Năsui. Și tot în dosarul măștilor neconforme, au fost reținuți directorul Romarm, Gabriel Țuțu, și fostul selecționer de fotbal, Victor Pițurcă, eliberați ulterior de magistrați.

DNA a deschis, în ianuarie, un dosar privind modul în care Romarm ar fi  cumpărat măști neconforme, pe durata pandemiei.

Procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, directorul Romarm, Gabriel Ţuţu, ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile din timpul pandemiei, introducerea într-un circuit comercial de livrare de măşti de protecţie, neconforme, către Ministerul Apărării Naţionale, a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale, auxiliare, contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

Directorului Romarm, Gabriel Țuțu, i s-a interzis să discute cu fostul premier, Kudovic Orban, anunță Antena 3.

,,În schimbul acestor servicii, suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, menţionează procurorii anticorupţie.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button