Ionuț Neagu: Adevărul şi justeţea unei ziceri din bătrâni: Românul nu piere! 14 martie, Ziua solidarităţii cu românii din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş

Senatorul AUR, Ionuț Neagu, a avut o declarație politică în pragul evenimentului cunoscut ca ”Ziua solidarităţii cu românii din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş”. ”Cu toate că anul acesta suntem în pandemie celebrarea zilei solidarității nu va constitui o excepţie”, anunță senatorul Neagu.

Iniţiativa în acest sens le-a aparţinut Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe care activează sub egida Academiei Române.

Aşa cum se cunoaşte, românii din cele trei județe din inima geografică a ţări sunt în inferioritate numerică şi întâmpină multiple dificultăţi pe plan cultural-identitar şi lingvistic, făcând adesea obiectul discriminării pe criterii etnice şi lingvistice, după cum se constată şi de către deciziile Colegiului director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Istoric, românii sunt locuitorii autohtoni şi mai vechi ai zonei Arcului intracarpatic. Mulţi dintre români au servit timp de câteva secole, de altfel ca şi secuii de origine şi limbă turcică de tip kâpceak (astăzi dispărută), drept masă de asimilare lingvistică prin maghiarizare. Cazul Dăboi, comuna Plăieşii de Jos din judeţul Harghita, este unul cunoscut în toată România. Românii de acolo şi-au păstrat numele româneşti, credinţa ortodoxă, dar şi-au pierdut limba proprie.

Ne asumăm complicata istorie a regiunii aşa cum a fost ea. Tragem însă învăţăminte si încercăm să readucem în atenţie necesitatea unei solidarităţi exemplare cu aceşti români.

Ca senator de Covasna şi singurul parlamentar de etnie română din judeţele Covasna şi Harghita, consider că ar fi bine ca ziua de 14 martie să fie marcată nu doar de mediul asociativ şi de Biserica strămoşească drept Zi a solidarităţii cu românii din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. Aceasta trebuie să devină o zi în calendarul zilelor şi sărbătorilor oficiale ale României. În acest sens, voi depune în această legislatură un proiect de lege care sper să fie susţinut de parlamentarii din toate grupurile politice. Cauza naţională este una transpartinică şi, ca reprezentanţi legali ai românilor în forul legislativ suprem, trebuie să ne dăm mâna în numele și în beneficiul românilor.

Rămânând ataşat cauzei românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, doresc să îi asigur pe toţi, barbaţi şi femei, tineri şi vârstnici, locuitori din oraşe şi sate, de întreaga şi permanenta mea susţinere. În acest sens, îi îndemn pe toţi cei care întâmpină probleme sau dificultăţi să mă contacteze fără ezitare pentru a putea identifica împreună soluţiile cele mai potrivite.

În ciuda vicisitudinilor şi provocărilor istorice, românii au făcut dovada unei solidarităţi exemplare şi au parcurs veacuri întregi păstrându-şi identitatea culturală, religioasă şi lingvistică în locurile lor de vieţuire tradiţională. Trebuie să confirmăm a mia şi a mia oară adevărul şi justeţea unei ziceri din bătrâni: Românul nu piere!

%d blogeri au apreciat: