Politică

Iohannis a promulgat înființarea super-agenției care va controla toate companiile de stat din România

Președintele Klaus Iohannis a promulgat înființarea super-agenției care va controla toate companiile de stat din România. Potrivit proiectului de lege, agenția se va finanța din amenzi și va avea un buget de până la 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat din România. Agenția pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) va fi sub controlul premierului și al secretarului general al guvernului.

  • Ce înseamnă 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat din România? De exemplu, anul trecut, doar 5 companii energetice controlate majoritar de statul român au cumulat venituri de 37 de miliarde de lei (aproape 8 miliarde euro). 0,1% din această sumă ar însemna un buget de 37 de milioane de lei pentru AMEPIP de la numai 5 companii. În România există peste 1.100 de companii controlate majoritar de stat. Cele mai recente date publicate de Ministerul Finanțelor arată că companiile controlate majoritar de stat au realizat venituri de 81 miliarde lei, în primele nouă luni din anul 2022. Extrapolat, asta ar însemna un venit de peste 100 de milioane de lei anual pentru AMEPIP. Spre comparație, Autoritatea de Reglementare în Energie a avut un buget de 166 milioane de lei în 2022. 

Proiectul de lege pentru înființarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost adoptat de guvern în decembrie 2022 și trimis în Parlament. La acel moment, nici fost premierul de atunci, Nicolae Ciucă, și nici alți lideri PNL nu au avut obiecții.

Pe scurt, proiectul de lege înființează o super-agenție (AMEPIP) care va pune sub controlul premierului și al secretarului general absolut toate companii și regiile autonome cu capital de stat: firme controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltari intra-comunitară (ADI).

Confederația Sindicală Meridian au criticat în luna mai adoptarea de către Camera Deputaților, a proiectului de lege privind guvernanța corporativă, prin care se înființează o super-agenție de control absolut asupra tuturor companiilor cu capital de stat. Sindicaliștii afirmă că legea „pune bazele desființării regiilor autonome ale statului”.

Potrivit sindicaliștilor, legea a fost adoptată fără dezbatere și într-o ședință a unei comisii de raport care a durat fix 1 minut și 5 secunde s-a analizat cu celeritate raportul comun de 316 pagini.

Sindicatele mai spun că președintele României, domnul Klaus Iohannis, ca și garant al Constituției, nu ar trebui să promulge o lege „care a fost adoptată în aceste condiții dubioase, fără respectarea unor proceduri și a unor valori considerate elementare în statele civilizate ale Uniiunii Europene”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button