Știrile 60m.RO

Iaşi: 17 persoane, audiate la DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu prejudiciu de 12 milioane euro

Un număr de 17 persoane au fost aduse la audieri după ce în cursul zilei de marţi procurorii DIICOT Iaşi şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat 40 de percheziţii domiciliare în municipiul reşedinţă de judeţ.

Potrivit unui comunicat remis presei de DIICOT, descinderile efectuate pe raza judeţului Iaşi au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în infracţiuni de folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani.

„În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna octombrie 2012, o persoana cercetată, în calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, controlând alte societăţi ca administrator de fapt, acţionând, de asemenea, şi în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soţie, cu angajaţii săi şi cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iaşi, cu scopul de a obţine sume mari de bani prin sustragerea şi neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. Astfel, imobilele construite în numele societăţii erau transferate (la o valoare inferioară celei de pe piaţa imobiliară) pe numele administratorului respectivei companii în calitate de persoană fizică cu cod de TVA, acesta din urmă revânzând imobilele la valoarea reală de piaţă, încasând profitul din tranzacţiile în cauză şi obţinând sume importante de bani din rambursările ilegale de TVA, ca urmare a achiziţiei imobilelor (apartamente) cu TVA în cotă de 19% (24%) şi revânzare cu TVA în cotă de 5%”, se precizează în comunicatul de presă.

Conform DIICOT, grupul infracţional organizat era structurat pe două paliere.

Un prim palier era cel al liderilor grupului format din persoanele care au iniţiat şi constituit gruparea şi care se ocupau cu achiziţia de terenuri pentru construcţia noilor spaţii locative, de obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi a celorlalte avize, cu organizarea şi controlul şantierelor, a investirii sumelor de bani obţinute ilicit, a încasării profitului ilicit din vânzările apartamentelor, a medierii tranzacţiilor imobiliare şi a încasărilor ilegale de TVA din rambursările solicitate ilegal.

Un al doilea palier era cel al membrilor grupării infracţionale organizate care au aderat şi au sprijinit gruparea şi care deţineau funcţii de asociat, administrator, manager, contabil în cadrul societăţilor controlate de către liderul grupării, membri care se ocupau cu perfectarea actelor aferente tranzacţiilor simulate şi a prejudicierii societăţii prin neîncasarea profitului, a înregistrărilor diminuate a TVA-ului aferent tranzacţiilor simulate şi ulterior prin îndatorarea societăţii către liderul grupării care credita societatea cu banii astfel obţinuţi. Banii erau ulterior reintroduşi în circuitul civil prin creditări ale societăţilor şi achiziţii de noi terenuri, imobile, autoturisme de lux, explică procurorii DIICOT Iaşi.

Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 12 milioane de euro.

În urma descinderilor, la DIICOT Iaşi au fost aduse, în vederea audierii, 17 persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul SCCO Suceava, Vaslui, Botoşani şi Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi şi al jandarmilor din cadrul IJJ Iaşi şi al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale. 

Sursa: www.agerpres.ro

  • Sistemul bancar german vs. sistemul bancar românesc: un model de succes vs. un dezastru orchestrat de Isărescu
    Germania, cu peste 1.500 de bănci, are un sistem bancar bine diversificat și adaptat atât nevoilor economiei locale, cât și celor globale. În contrast, România are doar 32 de bănci, dintre care doar 6 sunt cu capital românesc, restul fiind controlate de grupuri străine. Această situație reflectă decenii de politici greșite și lipsa unei strategii …
  • Isărescu, vinovat pentru distrugerea sistemului bancar românesc. Abuzuri, monopol, credite scumpe și firme închise
    Mugur Isărescu, guvernatorul etern al Băncii Naționale a României, este acuzat tot mai des de distrugerea sistemului bancar românesc. Sub conducerea sa, băncile din România au devenit un monopol controlat de capital străin, iar românii au ajuns prizonieri ai unor credite sufocante, în timp ce mii de firme și-au închis porțile din cauza dobânzilor imposibil …
  • Isărescu, considerat de români la fel de vinovat pentru prețurile mari și creditele scumpe
    Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume, a devenit o țintă pentru nemulțumirile românilor. Într-un context economic tot mai dificil, cu prețuri care cresc necontrolat și credite care au devenit imposibil de plătit, românii îl consideră pe Isărescu unul dintre principalii vinovați pentru situația actuală. Banca Națională a României, condusă de …
  • Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția, după lovitura de stat din România
    Demers neașteptat. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția după hotărârea CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din România. Organizația cere lămuriri cu privire la standardele juridice în interiorul cărora o curte constituţională poate invalida alegerile. ”Aviz de urgență – în ce condiții și în ce standarde juridice poate o instanță constituțională să …
  • Dan Bittman: Iohannis ar trebui să plece
    Muzicianul Dan Bittman a lansat un atac la adresa președintelui Klaus Iohannis: „Nu e război. Ar trebui să își încheie mandatul”. Pe de altă parte, artistul susține că nimeni nu va desecretiza cheltuielile Administrației Prezidențiale atât timp cât Marcel Ciolacu va fi premier. „Nu e nici război, nici calamitate. Președintele ar trebui să își încheie …
Back to top button