Politică

Guvernul Ciolacu îndatorează țara cu miliarde de euro

Guvernul a ieșit luni să împrumute de pe piețele externe, prin două emisiuni în euro, pentru a finanța deficitul și a refinanța datoria publică, conform informațiilor Bloomberg consultate de Economedia. Un împrumut este pe 5 ani, iar celălalt pe 10 ani.

Pentru întreg anul este nevoie de împrumuturi de 160 miliarde lei (32,3 miliarde euro) – 68,4 miliarde lei pentru acoperirea deficitului, iar restul pentru plata de datorii vechi ajunse la scadență. În acest an Finanțele au împrumutat 120 miliarde lei și ar mai avea de atras alte 40 de miliarde de lei în ultimele patru luni ale anului. Având în vedere că deficitul va fi, însă, mai ridicat față de cel prognozat de 4,4% din PIB (68,4 miliarde de lei), necesarul de împrumut va fi, cel mai probabil, mai mare.

De asemenea, în planul de împrumut pentru anul acesta sunt prinse 2 miliarde de euro din componenta de împrumut a PNRR. 1 miliarde de euro, prevăzut în cererea de plată numărul doi, va ajunge, cel mai probabil la Finanțe anul acesta, dar al doilea miliard s-ar putea să nu, caz în care suma va trebui împrumutată,

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button