Știrile 60m.RO

Fermierii fac presiuni pentru a primi despăgubiri de secetă. Guvernul trebuie să vadă potențialul de creștere al sectorului agroalimentar

Fermierii români solicită despăgubiri de secetă de un miliard de lei pentru pentru culturile de primăvară din anul precedent. Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului Cîțu să înțeleagă că sectorul agroalimentar este unul care va asigura o creștere a PIB în 2021.

Potrivit informațiilor, în acest moment nu există un sistem de asigurări care să acopere astfel de riscuri. În plus, ajutorul social oferit de Guvern nu va rămâne fără efect, ci banii vor intra imediat în economia reală, susțin reprezentanții asociației.

Dacă Guvernul va investi un miliard de euro în fermele din România care au fost afectate de secetă, banii respectivi se vor duce imediat în economia reală. Fermierii vor putea să își susțină cheltuielile pentru asigurarea producției agricole în 2021, mai ales că se anunță un an bun din punct de vedere agrometeorologic. Din analiza internă noastră la nivel de asociație, investiția guvernamentală de un miliard de lei va genera, în doar câteva luni, aproximativ 4-5 miliarde de lei în producție agricolă suplimentară, adică în jur de un miliard de euro. Dacă luăm în calcul și efectul pe orizontală, cu siguranță valoarea despăgubirilor acordate vor fi recuperate, prin taxe și impozite, până la finalul acestui an. În plus, exporturile generate din plusul de producție vor putea susține balanța comercială a României și cursul de schimb leu-euro”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Back to top button