Fermierii afectați de secetă vor primi despăgubiri

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că Guvernul va aloca sume suplimentare în rectificarea bugetară pentru sectorul agriculturii.

Guvernul vrea să adopte în această săptămână cea de-a doua rectificare bugetară din 2020.

„Chiar astăzi împreună cu domnul ministru al finanțelor o să mai purtăm discuții cu miniștri, ordonatorii principali de credite, privitoare la rectificarea bugetară. Din solicitările pe care le avem sunt solicitări pertinente de creștere a alocărilor bugetare pe zona investițiilor în infrastructura de transport, sunt solicitări de la Ministerul Transporturilor, investițiilor județene și locale. Aici este vorba de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Publice”, a declarat Ludovic Orban.

El a precizat că vor fi alocate sume suplimentare în domeniul sănătății, educației, agriculturii, în acest ultim caz va fi o majorare a bugetului pentru plata despăgubirilor către fermierii afectați de secetă.

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a dat asigurări că despăgubirile pentru fermierii care au culturi afectate de secetă vor fi virate imediat după rectificarea bugetară.

„O parte din suprafețele însămânțate în toamnă, adică 1,2 milioane hectare din cele 2,9 milioane hectare însămânțate în toamnă, au fost calamitate într-o proporție mai mare de 30%, fapt pentru care fermierii vor primi despăgubiri, așa cum am spus în luna martie. Aceste despăgubiri sunt în cuantum de aproximativ 200 de euro pe hectar și vor fi virate în conturile fermierilor păgubiți imediat după rectificarea de buget. Este vorba de o sumă de 1,2 miliarde de lei, care este cuprinsă într-o ordonanță care a fost notificată, aprobată de Comisia Europeană ca schemă de sprijin”, a declarat Oros în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri la Pitești.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, din cauza secetei producția de grâu a României va fi în acest an cu 40% mai mică decât în 2019. 

Sursa: www.euractiv.ro

 • Rusu de la AUR: nu construim autostrăzi că le dau trădătorii la firme străine. România are constructori
  Ziarele anunță că „marile” companii străine își fac bagajele și abandonează contractele pentru autostrăzi din Transilvania. „Trădătorii dau aceste contracte la firme străine. Acestea nu vin cu nimic aici, doar oferă șpăgi. Se fac facturi pe avans, se lucrează ceva de formă, apoi dispar fără să mai plătească companiile românești. Marile firme străine de fapt
 • Orban va carantina Bucureștiul după alegeri
  Se pregătesc măsuri foarte dure pentru români după alegeri. Acestea sunt generate de numărul mare de persoane infectate. Guvernul a pregătit un set dur de măsuri, în ciuda anunțurilor publice. După alegeri se vor impune noi restricții, numărul de infectări este mare, iar Bucureștiul este vizat. România se află în fruntea clasamentului european în ceea
 • Calorifere reci în Drumul Taberei. PNL și USR, la fel ca în PSD?
  Ce să vezi? Căldura nu a pornit în drumul taberei nici sub mandatul lui Nicușor Dan. Probabil va da vina pe toți primarii dinaintea lui, așa cum a făcut-o și primarul dinaintea lui. Se pare că sub PNL și USR în București la fi la fel de rece.
 • Repornește cercetarea contraceptivelor – a rămas blocată de zeci de an
  Există o piață mondială uriașă și instrumente interesante sunt pregătite pentru a ajuta la dezvoltarea la ceea ce își doresc femeile. La nivel mondial, aproape jumătate dintre femeile în vârstă de reproducere utilizează contracepția . Alte 171 de milioane de femei – aproximativ 1 din 11 cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani –
 • Bătut de interlopi la Cluj. Ce face poliția?
  Clanurile interlope devin din ce în ce mai puternice și capătă curaj. Având oameni infiltrați în toate partidele politice, în poliție și justiție, infractorii își fac de cap. Un clujean ar fi fost bătut de interlopi, marți seara, în parcarea de la Mega Image, de pe strada Dorobanților.  ”Am fost agresati in trafic de numiții
%d blogeri au apreciat: