Politică

După vacanța lui Iohannis în America Latină, Argentina a decis să plătească în yuani, în detrimetul dolarului american

Argentina va plăti importurile sale din China mai repede în yuani decât în dolari, urmând exemplul celuilalt gigant sud-american, Brazilia, care a luat o decizie similară la sfârşitul lui martie, a anunţat miercuri ministrul economiei Sergio Massa, notează AFP conform Agerpres.

„În urma acordului cu diferitele companii, Banca Populară a Chinei şi Banca centrală argentiniană, am reeşalonat instrumentul de plată de peste 1,04 miliarde de dolari pentru această lună, pentru importurile din China”, a anunţat Sergio Massa alături de ambasadorul chinez la Buenos Aires, Zou Xiaoli.

Ministrul a adăugat că de luna viitoare va fi posibilă „programarea unui volum de importuri în yuani în valoare de peste un miliard de dolari, ceea ce va înlocui utilizarea dolarilor”.

Abandonarea dolarului în tranzacţiile cu China „îmbunătăţeşte perspectivele pentru rezervele nete ale Argentinei” şi „ajută la menţinerea nivelului de activitate, a volumului importurilor, a ritmului comerţului dintre” cele două ţări şi „nivelurilor de funcţionare economică de care Argentina are nevoie”, a adăugat el.

La rândul său, Zou Xiaoli a subliniat importanţa acestei decizii pentru „a proteja şi dezvolta pieţele mondiale sprijinind companiile cu scopul ca acestea să poată folosi monedele locale pentru plata schimburilor comerciale”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Doamne Ajută, fraților!
    Măcar un lucru bun a făcut și ăsta o dată!???♥️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button