Dezbatere în PE pe marginea unei rezoluții despre situația muncitorilor sezonieri

Parlamentul European va dezbate şi va vota în sesiunea plenară din 17-19 iunie o rezoluţie despre situaţia muncitorilor sezonieri, făcută la propunerea liderului grupului europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloş.

„Problemele lucrătorilor sezonieri români din Germania au scos la iveală o situație existentă de mai mulți ani în Uniune, dar care nu a fost abordată până acum unitar la nivel european. În condițiile în care nu avem aceleași standarde la nivel european în ceea ce privește condițiile de muncă și condițiile sociale ale lucrătorilor sezonieri, acestea s-au aplicat arbitrar, iar de aici până la abuzuri punctuale a fost doar un pas”, scrie Dacian Cioloș pe pagina oficială de Facebook.

„Nu putem doar să vorbim populist despre problemele acestor oameni, trebuie să găsim soluții. E nevoie de norme clare la nivel european privind contractele muncitorilor sezonieri, drepturile lor sociale și condițiile în care își desfășoară munca atât în domeniul agriculturii, cât și al construcțiilor, turismului sau serviciilor sociale”.

Potrivit acestuia, rezoluția va trebuie să conțină „problemele de mobilitate ale muncitorilor, o mai bună coordonare între statele membre, drepturi sociale egale, o implementare riguroasă a legislației în vigoare, coordonarea cu partenerii sociali din țările gazdă și necesitatea unor campanii de informare asupra drepturilor” pe care le au muncitorii sezonieri.

%d blogeri au apreciat: