Politică

De ce plagiatul lui Geoană e mai grav decât pare la prima vedere?

La adresa lui Mircea Geoană s-a făcut o acuzație foarte gravă – ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat. Dezvăluirea a fost făcută de Emilia Șercan (specializată pe devoalarea de plagiate în zona politicienilor de rang înalt).

Analistul politic Cristian Hrițuc susține însă că în Cazul Geoană acuzațiile de plagiat pot dinamita total și definitiv candidatura la prezidențiale:

”De ce plagiatul lui Geoană e mai grav decât pare la prima vedere?

Când spun că plagiatul lui Geoană e mai grav decât pare, mă gândesc la efectele pe care le are asupra imaginii și credibilității lui Geoană. În acest caz,  nu plagiatul în sine-furtul intelectual îl afectează pe candidatul la prezidențiale, ci faptul că acționează ca un declanșator al unor lucruri uitate în memoria colectivă și subliniază încă o dată personalitatea lui Geoană, diferența dintre produsul de marketing și produsul original.

Produsul de marketing: un diplomat cu o carieră în spate.  Așa s-a lansat în anii 2000. Până aici toate bune și frumoase, produsul este bine ambalat  și pentru că fondul este ok. Nimeni nu poate contesta calitățile lui pe această dimensiune. Acest ”produs” a început să fie revândut și acum în precampania făcută de domnul Geoană.

Când a intrat  în politică  produsul de marketing a avut de suferit. S-a trecut în faza:  ”fac cam orice” pentru a reuși. Disperarea lui ( seamănă un pic cu disperarea lui Ronaldo  de aseară, când voia să dea gol) îl trece în partea cealaltă, în care mulți și-au pus semne de întrebare.

A ajuns să se lase controlat și susținut de Vântu și alți pentru a câștiga președinția. Se lasă controlat și susținut de Vanghelie, cu care pleacă și formează un partid doar pentru a avea o platformă politică. Se duce la Moscova înainte de campania prezidențială din 2009, doar pentru a puncta și pe zona aia.

Sunt elemente care se vor reactiva natural în acest moment. Plagiatul de fapt vine și îi ”va ajuta” pe mulți să îl redescopere pe Geoană așa cum e. Fac orice și plătesc orice preț pentru o funcție.

Folosesc tribuna NATO pentru candidatură, dar mă dau lovit când mă întreabă ziariștii dacă intru în cursă, răspund frumos la întrebările despre plagiat, dar atac după aceea.

Plagiatul va potența toate aceste lucruri.

Pentru că toate acestea marchează ”personalitatea” candidatului.  Și ele vin și  se așază pe un om care nu poate fi ”natural”, tot timpul se simte în discursul lui că e ”ceva pregătit” că e ceva artifical.

Cât privește ”gestionarea” acestui scandal. Nu e cu nimic diferit față de momentul ”ați fost la Vântu” În esență, e cam același lucru.

Aici va face ”plagiatul” cel mai mare damage.”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button