Dan Tănasă: Cer M. Sănătății să implementeze urgent programul pilot de screening pentru cancerul la sân

Distribuie acest articol!

Cu ocazia zilei dedicate luptei împotriva cancerului de sân, deputatul AUR, Dan Tănasă, cere ministerului Sănătății să ia măsuri urgente pentru implementarea programului pilot de screening pentru cancerul la sân.

„Astăzi, 1 octombrie, este marcată „Ziua luptei împotriva cancerului de sân” și întreaga lună, la nivel internațional, au loc campanii de informare și conștientizare cu privire la detectarea preventivă a cancerului de sân. În calitate de președinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi solicit Ministerului Sănătății să organizeze și să implementeze cea de-a doua fază a programului pilot de screening pentru cancerul la sân, finanțat din fonduri europene, în valoare de 21 milioane de euro, pentru femeile din categoriile defavorizate indiferent de evoluția situației epidemiologice create de pandemia de COVID-19. Consider că pandemia de COVID-19 nu trebuie să îngreuneze accesul femeilor la programele de screening anual pentru depistarea precoce a cancerului de sân.”, a declarat deputatul AUR, Dan Tănasă.

La nivel global, cancerul de sân este cea mai frecventă localizare malignă în rândul femeilor, conform Globocan. Se situează pe locul 5 ca şi cauză de deces prin cancer în populaţia mondială, în rândul femeilor (15%). La nivel mondial, peste 30% din totalul femeilor diagnosticate cu cancer sunt femei cu cancer de sân.

Conform datelor statistice la nivel european, în ţările UE cancerul de sân înregistrează peste 522.500 cazuri noi, mult peste cancerul de colon (peste 228.0000 cazuri noi) şi cancerul de plămân (peste 158.100 cazuri noi).

Potrivit Societăţii Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology), se estimează că o femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieţii. 70% din cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare. Dar nu toţi nodulii sunt detectabili la atingere, de aceea medicii recomandă efectuarea regulată a mamografiilor. Mamografia este indicată femeilor de peste 50 de ani, o dată pe an. Pentru femeile mai tinere, sub vârsta de 50 de ani este mai indicată ecografia mamară.

Opt din 10 noduli la sân nu sunt canceroşi, dar numai medicul poate decide despre ce tip de nodul este vorba. Statisticile arată că 40% dintre femei vor detecta, la un moment dat în viaţa lor, un nodul mamar. Potrivit Institutului Oncologic Bucureşti, aproape 6.000 de cazuri noi de cancer de sân sunt diagnosticate anual în România. Din păcate însă, cele mai multe femei care suferă de cancer de sân, ajung la medic destul de târziu, adică în stadiul II sau III al bolii. De aceea, numărul femeilor care au murit în ultimii ani de cancer de sân este tot mai mare.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: