Politică

Cutremur politic în Spania: Pedro Sanchez înregistrează o înfrângere usturătoare

Partidul Popular (PP), de centru-dreapta din Spania, a ieşit învingător în alegerile europarlamentare de duminică, obţinând 22 de locuri din cele 61 alocate ţării şi dând o lovitură guvernului condus de socialişti al premierului Pedro Sanchez, relatează Reuters.

Socialiştii lui Sanchez, în frunte cu ministrul Energiei, Teresa Ribera, au obţinut 20 de locuri după o campanie în care opoziţia s-a axat pe acuzaţiile de corupţie privată împotriva soţiei premierului şi pe o lege de amnistie pentru liderii catalani pro-independenţă adoptată cu doar o săptămână înainte de alegeri.

După numărarea a 99,7% din voturi, formaţiunea de extremă-dreapta Vox s-a clasat pe locul al treilea, cu şase deputaţi, faţă de patru cât avea în legislatura precedentă.

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte cota de voturi, sprijinul pentru Vox a scăzut la 9,6%, de la 12,4% la alegerile generale din iulie 2023. Partidul de extremă-dreapta se străduieşte să depăşească un plafon de voturi de 14%, ceea ce îl face să fie un caz izolat în comparaţie cu colegii săi din alte ţări ale UE.

Extrema dreaptă nu are succes

Alvise Perez, un influencer de extremă dreapta care candidează împotriva a ceea ce el descrie drept corupţie universală, a reuşit să obţină trei locuri cu o campanie desfăşurată în principal prin intermediul aplicaţiei de mesagerie Telegram.

Dreapta combinată a obţinut aproape 50%, în timp ce stânga a obţinut 43%.

Votul stângii a fost împărţit între Sumar – partenerul secundar al coaliţiei guvernamentale – care a obţinut trei locuri şi Podemos, condus de fostul ministru al egalităţii Irene Montero, care a obţinut două locuri.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button