Politică

Cornel Nistorescu: Ciolacu vrea să mulgă vulpea

După ce alte guverne europene au încercat marea prețurilor cu degetul și s-au fript, Marcel Ciolacu vrea să introducă economia de Buzău în toată țara. Omul a copilărit cu Mercurialul și a rămas cu nostalgia acelor ani. Știe el de la Hayssam și de la Boșcodeală că un mahăr forțos găsește cheia tuturor problemelor. Și, dacă nu, le rezolvă cu ciocanul. Și, ca să arate ce guvern musculos, patriotic și binefăcător conduce, a lansat campania de plafonare a prețurilor.

Încă nu știm ce laureat al Premiilor Academiei pentru economie și finanțe stă în spatele lui Ciolacu și al guvernului PSD. Sigur nu se află un laureat al Premiului Nobel. Acela i-ar fi tăiat-o scurt cu un „stai cuminte”.

Noi n-am auzit de nici un mare economist la umbra lui Ciolacu. Iar Ministerul Finanțelor este de partea cealaltă. Sau poate premierul lucrează cu un hîtru care îi spune că limitarea adaosului comercial în România va merge strună. Și, dacă nu va funcționa, oamenii nu se vor prinde, sau dacă își dau seama tot nu se vor revolta. Și, pînă la alegerile din 2024, vor uita că șmecheria s-a umplut de sînge.

Vineri, în ședința de guvern, ar trebui aprobată o Ordonanță de Urgență privind plafonarea prețurilor. Proiectul a fost cunoscut abia alaltăieri și a fost dezbătut ca și problemele României la întîlnirea cu Klaus Iohannis, cea organizată de SNSPA la Biblioteca Centrală Universitară.

Cică Bulă l-ar fi întrebat pe portarul de la guvern de ce se ieftinesc unele alimente numai pentru trei luni. Polițaiul de la poartă i-ar fi răspuns ca la Radio Erevan: Ca să aibă timp să se scumpească celelalte.

Adevărul este că Marcel Ciolacu se ambiționează cu un pariu economico-financiar pe care nu-l înțelege și pe care nimeni nu l-a cîștigat niciodată. El încearcă o mișcare la care vecinii noștri unguri tocmai renunță.

Cineva i-a predat lui Marcel Ciolacu o lecție incompletă de economie. I-a zis că, dacă adaosurile la produsele de bază sunt limitate prin lege, procesatorul, distribuitorul și rețeaua de magazine scad prețurile. Iar Marcel Ciolacu, înfometat de succesul politic și de aplauzele pentru anul 2024, s-a gîndit că ar putea încerca să mulgă vulpea și să se laude că obține lapte mai ieftin. Nu i-o fi spus nimeni că în ultima vreme prețurile au tot crescut la retaileri, în vreme ce la producători au rămas la fel. Rețelele de magazine care au ajuns la majorări de 40-50% nu s-au speriat că scad vînzările. Ba, au continuat presiunea și au făcut un profit enorm în 2022. Acum, cu ordonanța lui Ciolacu se vor arunca pe procesatori și pe producători. Asupra unora dintre producătorii mai mici efectele Ordonanței vor fi catastrofale. Unii vor închide, iar alții vor încerca să găsească soluții deștepte ca să evite plafonarea. Premierul va rămîne numai cu gargara.

Cît privește efectul asupra prețurilor pentru produsele de import, acesta va fi nesemnificativ. Tot lanțul importatorilor va rîde în barbă, simulînd prețuri convenabile la care vor adăuga „maximalul” stabilit de gînditorul nostru de Buzău. Și, dacă prețul nu iese conform OUG, importatorii vor mai plimba puțin mărfurile între firmele lor fictive și va rezulta visul lui Marcel Ciolacu. Adică nu mai mult de 20% în plus, chiar dacă prețul rezultat va fi mai mare.

Ce credeți că se va întâmpla cu mărfurile de pe lista cu prețuri plafonate? Vor dispărea! Sau vor fi mai puține, chiar insuficiente. Vor apărea alte sortimente sau prețurile micșorate de guvern vor sări discret la alte produse.

Un prieten îmi spunea că măsurile populiste ale guvernului Ciolacu îi vor pune în cap pe mulți producători români. Voi fi storși de distribuitori și de retaileri și vor fi obligați să scadă sau să închidă. Cînd vor dispărea și plafonările la gaz și curent electric, mulți vor trage obloanele.

Guvernul Ciolacu se chinuie să debuteze în trombă fără să-și dea seama că o intervenție în piața liberă este periculoasă. Combate concurența neloială și, în același timp, îi convoacă pe toți cei implicați să cadă de comun acord asupra reducerii prețurilor.

Noul „model economic și social” promis de guvernul Ciolacu ar putea duce la o brambureală economică greu de redresat.

Vom trăi trei luni cu un guvern care va încerca să mulgă vulpea și să ne dea brînză ieftină de la iepure!

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button