Politică

Claudiu Târziu, despre apucăturile totalitare ale stângii radicale din Parlamentul European

Democrație a la Bruxelles. În Parlamentul European (PE) există o practică total nedemocratică: izolarea opoziției, în parte sau integral.

Inventată de partidele cu fundamente sau apucături de stînga radicale, frizînd totalitarismul, această practică, numită în mod fals ”cordon sanitar”, lezează dreptul a milioane de cetățeni europeni de a fi reprezentați în PE, deși și-au exprimat votul în acest sens.

Practic, deputații ”indezirabili” din perspective stîngii radical nu mai pot face nimic, în afară de a lua cuvîntul, cite un minut, din cînd în cînd.

Partidul Popular European (PPE, stînga dreptei), socialiștii (S&D, laptele bătut al comunismului, cum spunea Țuțea) și neomarxiștii (Renew) au convenit și pentru legislatura care va începe pe 16 iulie să blocheze accesul grupurilor politice de dreapta (conservatoare și suveraniste) la conducerea unor comisii ale Parlamentului European. Făcînd un ”cordon sanitar” care să le protejeze lor toate pîrghiile de putere, pe care le vor putea apăsa abuziv.

Sînt vizate ECR (Conservatorii și Reformiștii Europeni, grup din care face parte și AUR), Patriots for Europe (nou format, condus de liderul Rassemblement National din Franța, Jordan Bardella) și un alt grup, care se va oficializa astăzi, Europe of Sovereign Nations (coagulat în jurul AfD din Germania).

Ieri după-amiază, într-o întîlnire a grupului ECR cu actualul președinte al Parlamentului European, Roberta Metsola, care candidează pentru un nou mandat, mai mulți europalamentari conservatori i-au reproșat că îngăduie ”cordonul sanitar” și că această manieră de a purta lupta politică este nedemnă și antidemocratică.

Metsola a încercat să se scuze, afirmînd că ea lucrează cu toată lumea. Dar nu a putut nega realitatea, că atît ECR, o bună bucată din mandatul care se încheie azi, cît și ID, în toată perioada de cinci ani, au fost izolate de establishment-ul stîngist al PE și că același lucru se pune la cale acum contra tuturor europarlamentarilor cu adevărat de dreapta.

Lupta din PE va fi și mai grea de acum, pentru că, din păcate, tabăra conservatorilor, patrioți și suveraniști, este împărțită în trei grupuri.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button