InternaționalȘtirile 60m.RO

China acuză SUA că pornește un nou ”război rece”

Tensiunile dintre SUA și China au atins un nou apogeu în weekend. Declinul continuă de la pandemia de coronavirus și criza economică coincidentă, cu un oficial superior al guvernului comunist acuzând SUA că a împins cele două națiuni „în pragul unei noi Război rece.”

„Ni s-a atras atenția că unele forțe politice din SUA se folosesc de relațiile dintre China și SUA și împing cele două țări la un pas de un nou ”război rece””, a declarat jurnaliștilor Ministrul de Externe Chinez, Wang Yi.

„Această încercare periculoasă de a întoarce roata istoriei va anula avantajele cooperării China-SUA de zeci de ani, va amortiza perspectivele proprii de dezvoltare ale Americii și va pune în pericol stabilitatea și prosperitatea mondială. Oamenii cu înțelepciune și cu perspectivă de ambele părți trebuie să facă un pas înainte pentru a o opri ”, a continuat Wang.

Comentariile ministrului de externe sunt încă un alt exemplu de înrăutățire a relațiilor dintre cele două țări.

Președintele Trump a semnat faza unu a acordului cu China în ianuarie, punând capăt unui amar război comercial între cele două țări, care a avut loc pe parcursul unor luni de negocieri tensionate.

În lunile care au urmat, națiunea comunistă a început să se confrunte cu un val de control internațional pentru lipsa sa de transparență la debutul focarului de coronavirus.

Președintele Trump și oficialii de top ai administrației – în special vicepreședintele Mike Pence și secretarul de stat Mike Pompeo – au acuzat în mod clar China pentru criza mondială de sănătate. Între timp, Beijingul a fost angajat într-o campanie de denigrare de luni de zile împotriva celor trei.

La începutul acestei luni, Trump a declarat pentru The Post într-un interviu acordat în Biroul Oval că autoritățile chineze au fost responsabile de răspândirea virusului.

„Cred că cea mai grea parte a fost că ar fi putut stinge focarul. Și ar fi putut opri oamenii să călătorească și să stingă focarul. Și au oprit oamenii să mai călătorească în China, dar nu din China în alte părți ale lumii. Deci, este un eveniment foarte trist, vă spun ”, a remarcat el.

După ce Pompeo a început să repete public teoria că virusul își are originea într-un laborator din Wuhan, mass-media chineză a continuat atacul.

The People’s Daily, grupul oficial de ziare al Partidului Comunist Chinez, a dedicat editoriale întregi să-l atace pe Pompeo pentru criticile sale vocale față de Beijing.

CCTV, radiodifuzorul de stat din China, a atacat afirmațiile lui Pompeo ca fiind „nebun și evaziv” și chiar l-a atacat pe secretarul de stat în termeni extrem de personali.

Știrile s-au referit la el drept „dușmanul comun al omenirii” și l-au acuzat că „a răspândit un virus politic” în mai multe ocazii.

Imagini cu Pompeo cu cuvântul „mincinos” scris pe fața lui au fost difuzate și pe ecranele TV din metroul din Beijing.

Duminică, Wang a reiterat o parte din aceeași propagandă, numind „regretabil” faptul că un „virus politic” este răspândit în SUA ca „oportunitate de a ataca China și de a calomnia China”.

„Unii politicieni ignoră faptele de bază și alcătuiesc nenumărate minciuni și teorii ale conspirației referitoare la China”, a adăugat ministrul chinez de externe.

Vicepreședintele Pence, care este președintele grupului de lucru pentru coronavirus de la Casa Albă, a denunțat China în weekend pentru răspunsul la pandemia de coronavirus, spunând că țara „a dezamăgit lumea, iar Organizația Mondială a Sănătății a fost partenerul lor ”.

Vorbind în timpul unei apariții în programul „SiriusXM” de la Breitbart News, Pence a susținut că guvernul comunist chinez a reținut informații vitale despre virus „care ar fi făcut posibil un răspuns mai rapid”.
Pence a continuat să spună că China „nu a lăsat nici măcar personalul american CDC să intre pe teren până la mijlocul lunii februarie pentru a vedea ce se întâmplă”.

Statele Unite au pus peste 30 de firme chineze și întreprinderi guvernamentale cu presupuse legături cu activitățile militare ale Chinei și abuzurile împotriva drepturilor omului pe o listă neagră la sfârșitul săptămânii trecute și au amenințat că vor sancționa China pentru noua sa „lege de securitate națională” impusă Hong Kong.

Wang s-a adresat eforturilor americane de a verifica acțiunile Chinei comuniste, spunând că SUA nu ar trebui să se aștepte la vreo schimbare.

„China nu are nicio intenție să schimbe, și mai puțin să înlocuiască SUA. Este timpul ca SUA să renunțe la dorința sa de a schimba China sau de a opri marșul istoric de 1,4 miliarde de oameni către modernizare ”, a spus el, citat de nypost.com.

Back to top button